משמשים רגע לפני שהם נעלמים, בואו להכין שלל מטעמים בעזרת מבחר מתכונים העושים שימוש בפרי הזה . משמשים מבצבצים מעל דוכני המרכולים ובשווקים הפתוחים. מומלץ לנצלם עד תום במיוחד שעונתם קצרה. למשמשים מנעד חמוץ-מתוק מיוחד במינו המשתלב נהדר במטעמים מלוחים ובקינוחים מתוקים. מרקמו נוח לבישול, אפייה, אידוי וטיגון ואחרי שמוצאים את החרצן מתקבלת מעין קערית קטנה שנוח למלא בה מה שרוצים – גבינות, סלטים או בשרים.

משמשים מתכונים וטעמים

 

המשמש מקורו בסין, והוא קרוב משפחה של האפרסק והשזיף. הרומאים הפיצו את הפרי  לאירופה והמתיישבים הספרדים חשפו אותו לעולם החדש, כיום הוא אחד מהגידולים המובילים בקליפורניה. הערבים הפיצו את המשמש לאורך ולרוחב המזרח התיכון, ואכן המשמשים הטובים והנחשבים בעולם מגיעים מטורקיה, יוון ואגן הים התיכון.

הצצה אל מטבחי השכנים תגלה שפע מטעמים המשלבים בהכנתם את המשמשים: המרוקנים, והעיראקים משלבים את המשמש בהכנת קדרות בשר ועוף. במרוקו ממלאים אותם במרציפן, במטבח העיראקי משלבים בבשר ומכינים מהם את ממתק הלוזינה – ממתק על בסיס חבושים, שבימי הקיץ מתחלפים במשמשים. התורכים מרסקים ומייבשים את המשמשים ומכינים את הלדר המפורסם. ובמטבח הטוניסאי יש המשלבים את ליבת הגרעין בהכנת משקה "הרוזטה" – חלב שקדים.

משמשים שזופים

 

אצלנו המשמשים  מבשילים באביב בין מאי ליולי, ומתפצלים לשני זנים עיקריים:  כתומים גדולים ויפים מסוג "רעננה" וה"באלדי" בהירים, קטנים עם מעט צבע כתמתם צהוב. עונתם קצרה מאוד, ומקץ חודש עד חודש וחצי הם נעלמים מהשווקים, כך שאל תוותרו על ייבוש ביתי, הכנת ריבות ושימורים מהפרי הנהדר הזה. אחד המוצרים הנפלאים המוכנים מהפרי הוא הלדר, הקפידו לנצלו ולשלבו במבחר מנות ראשונות ומנות בשר נפלאות תופתעו לגלול את טעמו המתוק חמצמץ בשילוב גבינות ומוצרי חלב.

זו ילדותי השנייה

כשהקיץ קרב מתחילים ילדי בשאלות יומיומיות "יש כבר משמשים?","מתי הם מגיעים"? "למה לא קנית משמשים"?? ועוד…ועוד…. אני חייבת להודות, ילדי אינם נמנים עם  חסידיו של הפרי, עבורם  גרעין המשמש הוא העיקר, זהו גרעין נחשק אשר רק איתו ניתן לשחק בחצר "גוגואיים" או "עגואים" (השם נקבע לפי ההיגוי של אזור המגורים). לכן אני מתבקשת לקנות כמויות מהפרי הנהדר והקטן הזה, על מנת שיהיו להם מספיק גרעיני- גוגואים למשחקים ולהכנת משרוקיות. עד סוף עונת המשמשים הם מצליחים למלא מספר קופסאות נעליים  עם  כמה עשרות ומאות  מגרעיני הפרי. כמובן שלא את כולם אני קניתי, בחלקם הם זכו מן הסתם ….אבל הגוגואים הנפלאים בהחלט עוזרים לי להזין את ילדיי בפרי שמחקרים הוכיחו כמחדד זיכרון.

קייץ- ריבת משמש

סל בריאות

המשמשים בעלי ערך תזונתי גבוה, עשירים בקרוטין שהופך בגופנו לויטמין A, עשירים באשלגן השומר על

תפקודה התקין של מערכת העצבים. מכילים סיבים תזונתיים וויטמינים מקבוצתB , ברזל, וכאמור בעלי

סגולות לשיפור ולחידוד הזיכרון . בפרי בגודל בינוני תמצאו כ-48 קלוריות בלבד. לכן, עם ערך תזונתי כזה,

הטוב ביותר הוא לאכול אותם טריים. אך אפשר להכין מהם מעדנים שונים.

ריבת משמשים

 

מתכונים ועצות

במהלך העונה הקצרצרה אני מנצלת את הפרי למבחר מנות נפלאות, ובסופה אני נשארת עם מבחר צנצנות של מרקחות וריבות. לפניכם מספר מתכונים מתוקים העושים שימוש משמשים. אז לא משנה איך אתם מכינים ומגישים את הפרי המפנק רק הקפידו לאכול ממנו הרבה ומהר כי הוא נעלם בלי שמרגישים.

 

טיפסקל לבישול ואפייה עם משמשים

* לכל קדרת בשר או עוף אפשר להוסיף כ – 5-6 משמשים מגולענים, הם מעשירים את טעם הקדרה ומקנים לה מרקם סמיך מעט.

* ניתן לרסק את הפרי במעבד מזון לקבלת 1 כוס של רסק משמשים להוסיף מעט  סויה שום וסילאן מכסים בתערובת נתחי עוף אופים  בתנור בחום בינוני כ-30-40 דקות. תופתעו מאוד מהתוצאה.

* להגשה מפנקת אפשר להכין  מלית גבינה עם זיתים מתובלת , או מלית גבינה מתקתקה  ולמלא בה את   חצאי המשמשים. באתר  תמצאו מתכון לאפרסקים במלית גבינה אתם מוזמנים להחליף את האפרסק במשמשים תקבלו מנה מפנקת במיוחד.

הגשה קלה עם גבינה

סגנון וצילומים פסקל פרץ-רובין

 

Print Friendly, PDF & Email

הרשמו לניוזלטר של פסקל

הרשמו לרשימת התפוצה של פסקל לקבלת ניוזלטר חודשי מתוק

תודה שנירשמת.

שגיאה בהרשמה, נא לנסות שוב.

פסקל פרץ-רובין
בשלנית, אופה, עיתונאית בתחום האוכל ומחברת ספרי בישול ואפייה. כותבת ומצלמת באופן קבוע את מדורי האוכל במעריב- סופהשבוע, מעריב השבוע- המגזין, ובגרוזלמפוסט.

השאר תגובה

Please enter your comment!
Please enter your name here