

אירוח מתוק בסוכה וקל לארח
חג הסוכות לא התברך במאכלים מובהקים המזוהים איתו, אבל אם נחפש היטב נמצא כמה מסורות המאפיינות את החג.
מאכלי סוכות מתאפיינים בעיקרון שהיו מאכלים שנוחים להוציא החוצה, אל המבנה הארעי שהקמנו, מבלי שיתקרר. תבשילי קדרה של בשר, קטניות, דגנים וירקות,
המתבשלים ארוכות ומבשרים את החורף הקרב, יכולים להגיע לסוכה בתוך כלי החרס או הברזל שבו התבשלו ולשמור על חומם.
ריבות, ריבות
מה מגישים במטבחי העדות ?
אחד המאכלים האופיניים לחג הם הממולאים. במקור היו אלה עלי גפן ממולאים, זכר לכרמי יהודה שלפני הגלות, אבל את מקומם תפסו ירקות עליים אחרים כמו כרוב,
עלי חסה. אפשר למלא כמובן גם פלפל או קישוא, כשהמילוי יכול להיות תערובת של בשר ואורז עם צנוברים, קינואה, כוסמת, בורגול.
ובסוכות מוסיפים גם גרגרי רימון ופירות מיובשים. אפשר גם למלא בעוף טחון עם תוספות או במילוי צמחוני על בסיס אורז או קינואה.
אם בממולאים עסקינן, יש לזכור גם את הכיסונים. הבצקים הממולאים האלה קיימים כמעט בכל עדות ישראל.
הגרסה המוכרת היא הקרפאלך הממולאים בבשר או במחית תפוחי אדמה (שלעתים גם הבצק שלהם עשוי מתפוחי אדמה) ומעוטרים בבצל מטוגן.
באיטליה מכנים אותם רביולי, יוצאי רומניה קוראים להם ורניקעס ויוצאי רוסיה, פירושקי, אבל מדובר במשהו די דומה, שניתן למלא גם בבשר, בתרד או בכל דבר אחר.
כיוון שסוכות הוא גם חג האסיף, שבו אנחנו מצווים לשמוח על הטבע ולהודות על היבולים, מאכלי החג כוללים אלמנטים מהירקות ומהפירות של ארץ ישראל, טריים או מבושלים.
את הרטבים ואת המילויים אפשר לבסס על רימונים, צימוקים, תמרים או תאנים. בעדה הטוניסאית, מכינים בסוכות מבחר פשטידות.
כמו: המעקוד או המנינה, – פשטידה שיכולה להיות צמחונית על בסיס גזר או בשרית.
בכל עדות צפון אפריקה נוהגים להכין בסוכות קוסקוס בתוספת פירות מיובשים, שקדים או צימוקים, שמוקפצים בקרמל ובקינמון, עם זעפרן או כורכום.
בעדות אשכנז מכינים בסוכות – צימעס גזר מתוק, קיגל, קרפלאך. יוצאי צפון אפריקה מכינים גם את הסורבה,
שהוא מרק עם פתיתים, והאלגי'ראים מכינים את המחמאר, חצאי חצילים ממולאים בתערובת של בשר, ביצים קשות ואורז.
גם בחג הזה אי אפשר להימנע מהדגים כמנה ראשונה. בעיקרון דגים מגישים בכל ארוחת חג, זה יכול להיות גפילטע פיש או חריימי דג טריפוליטני, דג חריף מרוקאי או אחר .
מצוות השימוש בפירות, באה לידי ביטוי כמובן גם במנות האחרונות. נוהגים להגיש בסוכה שטרודל תפוחי עץ או כל עוגת תפוחים אחרת. צפון אפריקאים מכינים
את המתוקים האופייניים לעדה. הטריפוליטאים מכינים ספרה, שהיא עוגת סולת שמושקית בסירופ סוכר בניחוח מי ורדים, המרוקאים מכינים שבקייה,
עוגות בצק שטבולות בדבש, והבולגרים והתורכים מכינים טישפישטי, עוגה שעשויה שקדים טחונים והבקלאווה הנפלאה.
אירוח קל ומפנק בסוכה:


בשנים האחרונות פיתחתי סגנונן אירוח קל ומתוק בסוכה והפכתי את האירוח בסוכה לחוויה נפלאה ובעיקר חוסכת לי עבודה רבה והתרוצצות במטבח.
אני נוהגת להכין את כיכרות הבולו האופייניות למטבח התוניסאי להגישן על קשר עץ כך אפשר לפרוס במקום. אני מניחה על מגש נחושת גדול, צלוחיות קטנות
שבהן לפחות שמונה סוגי קונפיטורות שהיא רוקחת כבר לפני ראש השנה. למשל ריבת ענבים
אחרי הצום בכיפור פותחים את הצנצנות, והן מלוות אותנו כל ימי הישיבה בסוכה, ממש כמו בילדותי. חוץ מהבולו אני לא מכינה שום עוגה או מתוקים אחרים.
כמו כן אני מכינה כמות של בולו כלחמניות אישיות או מכניסה לתוך קאפקייקס לתוכן אני דוחסת קוביות שוקולד כך הן הופכות לעוגיות לבולו לילדים, פיתחתי ממש טקס של בולו עם ריבה בסוכה.
אני מניחה קרש חיתוך מעץ זית וסכין במרכז השולחן, וכל אחד פורס לעצמו ונוטל לצלחת ריבת ענבים, ורימונים, שזיפים, משמשים, גויאבות או חבושים בכמה גרסאות.
לצד הטקס הזה אני מוסיפה לימונדה תוצרת בית נפלאה או משקה שקדים -רוזטה והאירוח קל ונפלא בסוכה.
הרשמו לניוזלטר של פסקל
הרשמו לרשימת התפוצה של פסקל לקבלת ניוזלטר חודשי מתוק