החורף התחיל סוף סוף והגיע הזמן לבשל עדשים. לאילו מתכונים הן מתאימות ,והאם באמת צריך לטרוח שעות על השרייתן? קבלו כמה קיצורי דרך טעימים

מזג האוויר הסוער בשבוע האחרון שלח אותי לבדוק מה בדיוק קורה במזווה הפרטי שלי ולערוך קניות בהתאם.

זו בדיוק התקופה בה אנו נערכים במטבח לתקופה הקרה עם מוצרים מתאימים.

לשם כך נעזריםבשלל קיטניות ועדשים בצבעים ובטעמים שונים. עכשיו בדיוק הזמן להכין מנות עשירות, מלאות וסמיכות ומה יותר מתאים טעים, בריאי, ובעיקרמשביע מדגנים, קיטניות, ופסטות.

מתחילים לארגן בצורה חכמה את המזווה, רצוי שיכיל שלל מוצרים אשר אחר בישולם הם מקנים הרגשת שובע וחמימות.

לכן במסגרת הקניות בחרתי לשלב שלל עדשים: חומות, אדומות ושחורות, בנוסף לגריסים, כוסמת, אפונה יבשה גרגרי שועועית וחומוס, מש ועוד…

בהגיעי הביתה רוקנתי את תכולת השקיות עם שלל המוצרים לתוך צנצנות זכוכית שקופות, אותן הנחתי על מדפים גלויים במטבחי, כך אלו מביטות אלי על שלל גוונם ומחכות בסבלנות לזמן בו אעשה בהן שימוש.

הן מחכות וכאילו מזמינות אותי להתחיל בהדרגה עם הכנת מנות מעדשים. ניתן להכין מהן שלל מטעמים ממנות ראשונות, תוספות, סלטים, מרקים וגם מנות עיקריות צמחוניות כמו: המבורגר צמחוני מעדשים, קציצות ועוד…

סלט עדשים שהוא גם מנה עיקרית

העדשים שייכות משפחת הקטניות, ונפוצות בכל העולם. ערכן התזונתי גבוהה, עשירות בסיבים תזונתיים, סידן, ברזל, ויטמינים אבץ וחלבונים.

לא ניתן להשתמש בהן כפי שהן, והן אינן זקוקות להשריה. עם זאת קיימים מתכונים בהם מעדיפים להשרותם במים קודם לבישול. במקרה זה ההשריה תהיה קצרה.

יש שלושה סוגים עיקריים של עדשים:

עדשים אדומות / כתומות – צורתם עיגולים קטנים כתומים והן המוכרות ביותר מכל העדשים. הן נוטות להתפרק בבישול ממושך, ובדרך זו נחשבות כמעבות ומסמיכות מאכלים לנזידים או מרקים.

עדשים חומות וירוקות – אלו עדשים עגולות השומרות על צורתן גם אחרי הבישול. הן מתאימות לסלטים ומרקים ומעשירות תבשילים.

מבחינים גם בעדשים פואי / שחורות – מעין כדוריים קטנים בגוון שחור. משך בישולן קצר מאוד (כ-20 דקות), הן אינן מתפרקות בבישול ומצוינת לסלטים.

בהודו כל סוגי העדשים נקראים דאל, ניתן למצוא לפחות שיש סוגי עדשים שונות מלבד אלו שציינתי לעיל. העדשים אופייניות מאוד למטבח ההודי ואם רוצים לגוון אפשר למצוא ברשתות לממכר מוצרים מהודו או בחניות המתמחות .

טיפסקל לבישול וטיפול בעדשים:

אפשר לשלב עדשים מבושלים במיליות של ירקות בעיקר למנות צמחוניות.

אם רוצים לחבב את העדשים מכל סוג על הילדים רצוי לשלב אותם בתבשילי קדרה, מרקים ובקציצות.

אפשר ורצוי להכין קציצות בשר המכילות חצי כמות בשר ועוד רבע כמות של עדשים מבושלים ומעוכים.

אם אתם משרים את העדשים אל תעברו את חצי השעה. גם 20 דקות השרייה במים מספיקות.

נסו לבשל את העדשים החומות או הירוקות ולהכין אותם כפירה. תבלו לפי טעמכם (נסו עם כמון וכוסברה ) זו תהיה הפתעה גמורה וטעימה מאוד.

שמירה על טריות ואיחסון העדשים:

חשוב להשתמש בעדשות טריות, או אז זמן הבישול שלהם הוא קצר.

עדשים נשמרים בצנצנות סגורות היטב במזווה או במקרר. הם ניתנים להקפאה אחרי הבישול.

במידה ולא השתמשתם זמן רב בעדשים יש לבדוק שהגרגרים שלמים ולא מתפוררים.

כאשר קונים שקיות הסגורות הרמטית במרכולים בדקו את תאריך השיווק וכן שימו לב למרקם אחיד של העדשים ושאין בתחתית השקית שיכבה קמחית של העדשים.

סגנון וצילומים: פסקל פרץ-רובין

 

Print Friendly, PDF & Email

הרשמו לניוזלטר של פסקל

הרשמו לרשימת התפוצה של פסקל לקבלת ניוזלטר חודשי מתוק

תודה שנירשמת.

שגיאה בהרשמה, נא לנסות שוב.

השאר תגובה

Please enter your comment!
Please enter your name here