מי לא מכיר? מי לא טעם? ומי לא הוקסם מהעוגות הקטנות והמקושטות הללו : הקאפקייקס – עוגות קטנות, תפוחות, מעוצבות הנתונות בעטרות נייר בגוונים ובגדלים שונים.

הקאפקייקס מופיעות כשהן עטורות בציפוים ובקרמים בשלל צבעים, טקסטורות וטעמים, ואם לא די בציפוים מעטרים אותן בסוכריות צבעוניות,זהובות, בצורת שונות ומגוונות ובתוספות מעניינות.

לפעמים כדי לקבל מראה מושלם מפדרים אותן באבקת נצנצים בוהקת מוזהבת או מוכספת.

שיגעון הקפאפקייס הגיע לארץ ותופס תאוצה: ספרים, שלל מתכונים במגזינים, כתבות, תחרויות קאפקייקס הכל סביב העוגות הקטנות והמעוצבות.

הוזמנתי לסדנת קאפקייקס במתחם הקולינרי של ניופאן, את הסדנה העבירה קלואה סעדה מצרפת. הגעתי בניסיון ללמוד ולהעשיר את מגוון מתכוני הקאפקייקס שלי אך בעיקר לנסות ולפצח את סוד קיסמן של העוגות הקטנות והמעוצבות.

קלואה סעדה, מומחית לקאפקייקס בפריז. את דרכה התחילה כמעצבת גרפית וצלמת אך בשלב מסוים החליטה לשלב יחד גם את אהבתה הגדולה לאומנות האפייה. לשם כך בחרה את עוגות הקאפקייקס כמקור השראה והפגנת כישרון העיצוב שלה. את מבחר מיני הקאפקייקס על שלל עיצוביהם המיוחדים היא מוכרת בבית קפה והקונדיטוריה שלה "Chloé.S cupcakerie וכן לאירועים מיוחדים.

בעקבות הסדנה החלטתי לעשות מעט סדר בים ההסברים, הצבעים, הקישוטים, הכלים והמתכונים הרבים שזרמו….

מה בין קאפקייקס למאפינס : טכניקות ומראה?

בעיקרון זה פחות או יותר אותו הדבר. אך אם נדייק האחד דחוס ומעוטר, והשני קליל ובדרך כלל ללא עיטור מורכב.

הקאפקייקס – הן עוגות קטנות עשויות מבצק עשיר וכבד. בדרך כלל מקציפים את החמאה, סוכר וביצים במערבל חשמלי וכשמתקבלת עיסה קרמית מוסיפים את תערובת הקמח ושלל הטעמים. בשיטה זו העוגות שומרות על עסיסיותן יותר זמן. הקאפקייקס בדרך כלל מצופות בציפוים ובקרמים עשירים כשהללו מזולפים על פני הקאפקייקס בעיצובים מעניינים ועיטורים מיוחדים. לבסוף מפזרים עליהן שלל סוכריות ולפעמים בוזקים אבקות נוצצות.

המאפיינס – זו עוגה קטנה אוורירית ועדינה. בהכנתה אין צורך במערבל ומספיק להשתמש בכף לערבוב קצר לאיחוד החומרים. עם האפייה הן תופחות כלפי מעלה ויוצרות את כיפת הפטרייה האופיינית להן. ניתן להגישן כך נקיות מתוספות או שמשלבים בהן תוספות מפנקות ומפתיעות כמו: שוקולד, פירות טריים, אגוזים ונותני טעם שונים. זו עוגה קטנה המוגשת נקייה ללא עיצוב אך לפעמים היא מפודרת קלות באבקת סוכר ,קינמון, שטרוזיל- פרורי בצק, גרנולה ,אגוזים ושקדים קצוצים,גרגרי שומשום ,סוכר חום ועוד.. המאפיינס מוגשים גם בגרסה מלוחה , או אז הם הופכים למעין מאפה פשטידה עשיר בגבינות, כבושים, ירקות, דגנים ודגים.

קאפקייקס

מבחר סוגי קאפקייס

קיימים מבחר סוגי קאפקייקס המשתנים בהתאם לסוג הבצק והקרם או הציפוי המופיע על פני הקאפקייקס והתאמתו לאירוע הנדרש, כך תמצאו: קאפקייקס לכל יום והן מצופות ובזוקות, כאלו שהן טבולות ומזוגגות בסירופים, או כאלו פשוטות לחלוטין ונטולות ציפוי או קאפקייקס ממולאות בפירות טריים או מיובשים ובאגוזים. קאפקייקס מזולפים בשלל סוגי קרמים ומצופים בעיטורים מיוחדים לאירועים מגוונים,.קפאקייקס לימי הולדת וכאלו שמותאמים לחגים ולאירועים שונים ו… אפילו קאפקייקס מלוחים.

איזה בצק המתאים ?כיצד אופים ומאחסנים?

עיקרון הכנת הקאפקייקס כל כך פשוט בדיוק כמו הכנת בצק בחוש בסיסי. ברגע שמבינים ומפצחים את העיקרון קל מאוד להכין שלל סוגי קאפקייקס בטעמים שונים ומגוונים. לכן כל מתכון שיש לכם לעוגה בחושה מתאימה. כזו שהיא על בסיס יוגורט ,על בסיס קפה, עם פרי כמו עוגת גזר ודלעת , בחושה שוקולד וגבינה וכו'.. מכינים את הבצק לפי טעמכם מעבירים לתבנית שקעים. שימו לב, לזמן האפייה שמתקצר (בכל זאת תבניות קטנות). אופים בחום בינוני 180 מעלות צ' לקבלת כיפה תפוחה קפיצית למגע. בודקים עם קיסם אותו נועצים במרכז הקאפקייקס אם הוא יוצא עם מעט פרורים לחים זה מוכן. הכי טוב וטעים להגישן באותו היום אך ניתן בהחלט להכין מראש ולהקפיא.

הציפוי ,הקרם והניצוץ?

נוהגים לצפות את הקאפקייקס בשלל ציפוי שוקולד עשירים וכבדים. לשם כך יתאימו קרמים על בסיס חמאה כבד ועשיר אך אפשר בהחלט לצפות עם קצפת קלילה ולעטר בהתאם. אפשר להכין ציפוי מקצף חלבונים יציב ולעטר בזילופים מענייניים דרך שקית זילוף או בכף. ציפוים על בסיס שמנת חמוצה וחמאת בוטנים, ציפוי גבינת שמנת קרם קארמל, וניל ותותים. וכמובן יש את הזיגוגים זיגוג דבש, הדרים, שוקולד ומייפל ועוד….

אם מכינים קאפקייקס מלוחים אפשר לצפות במטבלי שמנת, בציפוים של גבינות שמנת ולעטר באגוזים ועשבי תיבול.

מה מסתתר בפנים?

הוספת נטיפי שוקולד-שוקולד צ'יפס, אגוזים ,צימוקים, חמוציות וכד' רצוי לערבבם במעט קמח כך הם מתפזרים בבלילה בצורה אחידה ולא שוקעים בבסיס התבנית עם האפייה

הכלים הדרושים תבניות ועטרות נייר- מנג'טים

בשוק ובחניות המתמחות תמצאו שלל תבניות שקעים ממתכת ומסיליקון. את התבניות תמצאו בשלושה גדלים: מיני, רגיל וג'מבו- גדול במיוחד. גודל השקע הרגיל מכיל כמות של 1/2כוס . המיני מכיל כמות של 1/4 כוס הג'מבו הוא בגודל של כוס. רצוי להיעזר בכף גלידה קפיצית, הרעיון פשוט, נוח בכף גלידה קפיצית למלא את תבנית השקעים. כך מחלקים את הבלילה באופן שווה .

נתן למצוא גם תבניות קוקטים מחרס או מאלומיניום חד פעמי. את התבניות יש לשמן ולקמח אך רצוי להשתמש בתרסיס שמן. כמובן שאפשר להמיס חמאה ולהבריש במברשת סיליקון את השקעים. אפשר להשתמש בעטרות נייר –מנג'טים המגיעות במבחר צבעים, עיטורים וגדלים אותן מניחים בתבנית השקעים ובכך חוסכים את השימון והקימוח . בתום האפייה רצוי להניח את התבניות על רשת צינון המאפשרת פיזור וזרימת אוויר מכל הכיוונים.

אביזרי עזר להגשה ואריזה:

בחניות המתמחות אפשר למצוא מבחר צבעי מאכל איתם צובעים ומגוונים את הציפויים. סוכריות מזרה בגדלים ובצבעים שונים: עגולים, ארוכים, לבבות פרחים. תוספות טעימות המשפיעות גם על המראה והטעם כמו: טופי, מרשמלו, שקדים, וממתקים שונים כל אלו עוזרים ליצור עיצוב אחר ומעניין לקאפקייקס.

שקי זילוף וצינטרים שונים עגול, כוכב, משונן , שקיות זילוף מנייר לקבלת עיטורים עדינים .

ואחרי שהכנתם את הקאפקייקס ,ציפיתם ואו זילפתם אותן בקרמים נפלאים ובגוונים מעניינים, עיטרתם אותן לפי טעמכם עכשיו אפשר לארוז אותן בכלים, קופסאות מארז מקרטון ואו ובסלסלות מעניינות ולקחתם כתקרובת טעימה ומפנקת לכל מפגש משפחתי או חברתי כתשורה נפלאה ממכם גם יפה ובעיקר טעים.

 

צילומים: יח'צ

הרשמו לניוזלטר של פסקל

הרשמו לרשימת התפוצה של פסקל לקבלת ניוזלטר חודשי מתוק

תודה שנירשמת.

שגיאה בהרשמה, נא לנסות שוב.

השאר תגובה

Please enter your comment!
Please enter your name here