היא היהלום שבכתר שעל ראש שבת המלכה. אז מה, לא תשקיעו ותכינו אחת לעצמכם?

לשבת שלנו יש כמה מאפיינים בסיסיים שפשוט אי אפשר לוותר עליהם: עוגה טובה של שבת, חמין, קידוש קטן (ארוחת הבוקר של שבת) וכמובן החלה!

מבחינתי היא מלכה. תפוחה, גבוהה ויפה עם כתר זהוב-חום המעוטר בגרגרי שומשום מנצנצים.

אצלנו החלה בולטת תמיד מבין שאר המאכלים הנהדרים המוגשים בערב השבת. היא מונחת במרכז השולחן ומוגבהת קלות על מגש מוכסף או על קרש חיתוך מעוצב.

אל המגש מצטרפים סכין מהודר וכיסוי לחלות שעליו מתנוססים הצירופים "שבת שלום", "שבת קודש" או "לכבוד שבת ויום טוב". כיסויים אלה בדרך כלל נקנים, אך המהדרים מכינים אותם בעבודת יד מדהימה.

החלות נבדלות זו מזו בטעמן, במרקמן, בצורתן ובאיכותן בהתאם למיומנות ולמקצועיות של האופה. במשפחות שומרות שבת אפשר למצוא חלות הקלועות בשלל שיטות וטעמים מיוחדים.

מעבירים בזהירות לתבנית

כיום אפשר למצוא גם סדנאות המלמדות כיצד להכין את החלה האולטימטיבית בהבחנה בין מנהגים שונים הנוגעים לשבת ולחג.

במסורת היהודית הכנת חלות בבית מזכה את האישה במצווה גדולה – הפרשת חלה. נוטלים חתיכה קטנה מהבצק, מברכים ושורפים את החתיכה או עוטפים היטב ומשליכים לפח.

אם כמות הקמח פחותה מ-1.200 ק"ג לא מפרישים חלה. אם כמות הקמח היא בין 1.200 ק"ג ל-1.670 ק"ג מפרישים חלה אך לא מברכים, ואם כמות הקמח עולה על 1.670 ק"ג האישה האופה מברכת על הפרשת חלה.

לפי האמונה הברכה נושאת עמה חשיבות רבה וסגולות מיוחדות בשמירה על בני הבית והמשפחה.

 

מברישים בביצה טרופה ומפזרים גרגרי פרג או שומשום

כללים להצלחה

הקפידו על לישה נכונה וארוכה. התפיחו היטב את הבצק. הכניסו לתנור טרם האפייה כלי עם מים חמים כדי שייווצרו אדים. כדי לקבל חלות בצורות מעניינות אפו אותן בתבניות מיוחדות כמו מרובעות, מלבניות, גבוהות ועוד.

תוספות והפתעות בלחמניות 

לפעמים איני מסתפקת במתיקות הלחמנייה ומעשירה אותן בשלל תוספות שאני מכניסה לבצק. כך הופכת הלחמנייה למעין עוגה מתוקה לקטנטנים.

לתוספת פירות

חצי כוס משמשים מיובשים חתוכים לקוביות קטנות

חצי כוס אגוזי מלך/פקאן קצוצים גס

חצי כפית קינמון (לא חובה)

לתוספת שוקולד

חצי כוס שוקולד צ'יפס

טיפסקל להמתקה,לגיוון, והעשרה 

אפשר להמתיק כל חלה לפי הטעם בסילאן, סוכר חום או דבש.

כדי לקבל חלה שאינה מתוקה הקטינו בחצי את כמות הסוכר והגדילו את כמות המלח. הוסיפו תבלינים לפי הטעם.

העשירו את החלות בצימוקים ובאגוזים (אם כי מניסיוני ילדים בדרך כלל מנקרים בחלות כדי להסיר אותם).

בחלה המיועדת לארוחה שאינה בשרית החליפו את המרגרינה בחמאה, ואת הנוזלים בחלב או

ביוגורט. החלות המתוקות יזכו בטעם ובנימוחות מפתיעה, וגם בעושר קלורי.

 

חלה מלחמניות מתובלות
חלה מלחמניות מתובלות

עיצוב חלות

חלת צמה משלושה חלקים מחלקים את הבצק לשלושה חלקים ומעצבים כל חלק לגליל ארוך. מחברים את הגלילים בקצה אחד וקולעים צמה. סוגרים ומהדקים את הקצוות. מניחים בתבנית מרופדת בנייר אפייה, מתפיחים, מברישים בביצה, מעטרים בזרעים ואופים.

חלת צמה קומתיים מכינים חלת צמה גדולה וחלת צמה קטנה – שתיהן משלושה חלקים. מניחים את החלה הגדולה בתבנית מרופדת בנייר אפייה ומניחים מעליה את החלה הקטנה. מתפיחים, מברישים בביצה, מעטרים בזרעים ואופים.

חלת פרח מחלקים את הבצק ל-4-3 חלקים ומעצבים לגלילים באורך 25 ס"מ. משטחים קלות כל גליל וחורצים בבצק בסכין חריצים אלכסוניים. מגלגלים כל גליל כשבלול ומניחים בתבנית מרופדת בנייר אפייה, מתפיחים, מברישים בביצה, מעטרים בזרעים ואופים.

חלת כתר מחלקים את הבצק ל- 3-2 חלקים ומעצבים לגלילים ארוכים. מגלגלים כל גליל בצורה ספירלית, כמו שבלול. דוחפים קלות את הבצק מלמטה כדי שהמרכז יתרומם מעט. מניחים בתבנית מרופדת בנייר אפייה, מתפיחים, מברישים בביצה, מעטרים בזרעים ואופים.

חלה מפותלת משני חלקים מחלקים את הבצק ל- 4 חלקים ומעצבים לגלילים ארוכים. מחברים שני גלילים בקצה ומפתלים אחד סביב השני, פעם לימין ופעם לשמאל.

אפשר להשאיר כגליל מפותל ארוך או לסגור לטבעת. מניחים בתבנית מרופדת בנייר אפייה, מתפיחים, מברישים בביצה, מעטרים בזרעים ואופים.

קיימים כמובן עוד מספר טכניקות לעיצוב חלות מפותלות ומורכבות להן מ6-ו8 חלקים להן נקדיש מדור נפרד.

עיצוב לחמניות

לחמניית כדור מחלקים את הבצק לחלקים שווים ומכדררים ביד לכדורים עגולים ואחידים. מניחים ברווחים בתבנית מרופדת בנייר אפייה, מתפיחים, מברישים בביצה, מפזרים גרגרים ואופים.

לחמניית קשר (1) מחלקים את הבצק לכדורים ויוצרים מכל חלק גליל מוארך (25-20 ס"מ). יוצרים לולאה, משחילים דרכה את הקצה הארוך של הגליל ומחברים את הקצוות בצד התחתון של הלחמנייה.

מניחים ברווחים בתבנית מרופדת בנייר אפייה, מתפיחים, מברישים בביצה, מפזרים גרגרים ואופים.

לחמנייה קשר (2) יוצרים מכדור בצק גליל מאורך באורך 20 ס"מ. יוצרים לולאת קשר פשוטה וסוגרים. בדרך זו מכינים את יתר הלחמניות מסדרים ברווחים על תבניות מרופדות בנייר אפייה.  מתפיחים, מברישים בביצה, מפזרים גרגרים לעיטור ואופים.

לחמניית שמינייה מחלקים את הבצק לכדורים ויוצרים גלילים מוארכים (30-25 ס"מ). יוצרים לולאה קטנה בקצה הקרוב אלינו, עם שארית קצרה.

מעבירים את הרצועה הארוכה מתחת לקצרה ומשחילים לתוך הלולאה הקטנה. סוגרים את הקצוות מלמטה. מניחים ברווחים בתבנית מרופדת בנייר אפייה, מתפיחים, מברישים בביצה, מפזרים גרגרים ואופים.

לחמניית שבלול מחלקים את הבצק לכדורים ויוצרים גלילים מוארכים (20-15 ס"מ) ומגלגלים בצורת שבלול מימין לשמאל.מניחים ברווחים בתבנית מרופדת בנייר אפייה, מתפיחים, מברישים בביצה, מפזרים גרגרים ואופים.

 

חלות בקמח רגיל וקמח מלא

 

סגנון וצילומים: פסקל פרץ-רובין

 

Print Friendly, PDF & Email

הרשמו לניוזלטר של פסקל

הרשמו לרשימת התפוצה של פסקל לקבלת ניוזלטר חודשי מתוק

תודה שנירשמת.

שגיאה בהרשמה, נא לנסות שוב.

פסקל פרץ-רובין
בשלנית, אופה, עיתונאית בתחום האוכל ומחברת ספרי בישול ואפייה. כותבת ומצלמת באופן קבוע את מדורי האוכל במעריב- סופהשבוע, מעריב השבוע- המגזין, ובגרוזלמפוסט.

2 תגובות

    • הי שנטל
      לאורך כל ההסברים שלי יש קישואים להרבה מתכונים של חלות
      תראי כבר הפסקה הראשונה המילה חלה צבועה בכחול לחצי עליה תגיעי למתכון

השאר תגובה

Please enter your comment!
Please enter your name here