סיפור של חורף

כשהרוח נושבת קרירה, צועדת משפחת הקטניות אל קדמת המטבח ובראשה השעועית, שנפלא ה בעיקר בתבשילי קדירה

מיד כשמתחיל לטפטף הגשם עולה באוויר ניחוח המרקים המתבשלים על הכיריים. במטבח נערמים סירים ובתוכם תבשילי קדירה עשירים, שברובם מככבת השעועית.

גם לאחר בישול ארוך השעועית שומרת על מרקמה ועל הערכים התזונתיים שלה – חלבון, ברזל, סידן ואשלגן – ולכן היא נהדרת בעיקר בתבשילי קדירה.

תמצאו שקיימים מבחר סוגי שעועית, השונים זה מזה בצורה ובצבע: שעועית לבנה, המופיעה בארבעה גדלים שונים; שעועית אדומה,

שעועית גדולה בגוון אדום כהה שעשירה בנוגדי חמצון; שעועית שחורה, קטנה ובוהקת ולהטעם עמוק, שנפוצה במטבח המקסיקני; שעועית מנומרת,

בצבע חום בהיר עם "דוגמה" אדומה על הפולים; לוביה, שבמרכז גרגריה עין שחורה, והיא שעועית לבנה שבבישול צבעה הופך לחום בהיר; אזוקי,

שעועית אדומה כהה עם קו לבן נאה במרכזה, קטנה יחסית ועגלגלה וטעמה מתקתק; מש, שעועית ירוקה, קטנה ועגולה, שמזכירה את העדשים.

היא אינה חייבת לעבור השריה וזמן הבישול שלה קצר.

בחרתי השבוע שתי קדירות עשירות, שניתן להגישן על מצע של גרגרי אורז לבן, צהוב, פירה  או גרגרי קוסקוס.

תבשיל מפולפל מקסיקני ללא בשר לאנשים שנמנעים מבשר אבל אפשר  בקלות להפוך את התבשיל גם לבשרי.

לבסוף מנת סלט לארוחת ערב קלילה או פתיחה של ארוחה מעניינת והיא מהמטבח הבלקני.

תבשיל סוחט מחמאות
תבשיל סוחט מחמאות

 

4 כפות שמן

5 בצלים גדולים, קלופים, שטופים וחתוכים לקוביות

1/2 כף פלפלת אדומה חריפה

3 כפות מים

3 כפות רסק עגבניות

1 כפית מלח

1 כפית פלפל שחור

1 כפית כורכום

1 כפית קינמון טחון, או מקל קינמון

6 מנות עוף, מנוקות, שטופות ומסוננות

1/2 1 כוסות שעועית לבנה, מבושלת ומסוננת

1/2 1  כוסות מים (אפשר גם נוזלי בישול השעועית)

אופן ההכנה:

מחממים את השמן בסיר רחב, מוסיפים אליו את קוביות הבצלים ומזהיבים  קלות. בקערית מערבבים את הפלפלת והמים ומוסיפים אל הבצל הזהוב.

מוסיפים לסיר את רסק העגבניות, המלח, הפלפל השחור, הכורכום, הקינמון ומנות העוף. מערבבים, ומבשלים מכוסה על להבה נמוכה כ-10 דקות.

מוסיפים לסיר את השעועית המבושלת ואת המים וממשיכים לבשל על להבה בינונית כ-30 דקות. אפשר להוסיף עוד כ-1/2 -1 כוס מים צאם יש צורך.

אם משתמשים במקל קינמון, מרחיקים אותו לפני ההגשה. רצוי להגישו על מצע של גרגרי אורז או קוסקוס.

 

  • טיפסקל לבישול שעועית

את השעועית משרים לפני השימוש למשך לילה. רצוי מידי פעם להחליף את המים.

כדי לצמצם את תחושת הנפיחות לאחר אכילת השעועית, יש  להוסיף למי ההשריה מעט סודה לשתייה או אבקת אפייה או פרוסת ג'ינגר.

לתבשילי השעועית משתדכים נפלא ירקות שורש , שום, פלפלים חריפים כמון קימל ועוד.

כיום ניתן למצוא במרכולים שעועית קפואה מראש. או חסכו והשרו בעצמכם כמות גדולה של שעועית וחלקו למנות והקפיאו.

אחרי ההשריה יש לשטוף היטב את השעועית ולשים בסיר עם מים. להרתיח בין פעם לפעמיים ולשטוף שוב כדי שכל הקצף הלבן ייצא.

 

צילומים- פסקל פרץ-רובין

 

 

Print Friendly, PDF & Email

הרשמו לניוזלטר של פסקל

הרשמו לרשימת התפוצה של פסקל לקבלת ניוזלטר חודשי מתוק

תודה שנירשמת.

שגיאה בהרשמה, נא לנסות שוב.

השאר תגובה

Please enter your comment!
Please enter your name here