מסדרים ברווחים על התבניות

 פירות מיובשים

מוציאים את המיץ, במקום לקרוע את הכיס, השנה בט"ו בשבט תגישו פירות מיובשים שהכנתם בבית. לא תאמינו כמה זה קל

 לפני מספר שבועות, בשעה שנערכתי לקראת ארוחה רבת משתתפים, ביקשתי להשתמש באחד הסירים הרחבים והגדולים שאני שומרת במיוחד לאירועים אלו. תוך כדי החיפוש אחר הסיר המסוים בארונות מטבחי, מבטי קלט את המכשיר לייבוש פירות וירקות שברשותי מזה שני עשורים.

האמת, לא השתמשתי בו הרבה לאורך השנים. הפעם החלטתי, בלי שום היסוס, להוציאו יחד עם הסיר הנדרש, ולנסות להכין בעזרתו חטיפים בריאים לנשנוש לאורחים.

חשבתי, ולפי התגובות הנלהבות כנראה שגם צדקתי, שזהו פתרון מעניין, בריא, טעים וטבעי. כזה שיאפשר לאורחי לנשנש חטיפים בלי ייסורי מצפון עד לארוחה.

בחרתי מספר פירות שהיו זמינים במקרר. פרסתי, טבלתי במעט מיץ לימון ומשם הדרך אל מגשי מכשיר הייבוש הייתה קצרה. סידרתי את הפירות בשורות כשפרוסות כמעט צמודות אחת לשנייה. הנחתי את המגשים כנדרש, זה על גבי זה, וסגרתי את המכשיר. לחצתי בחדווה על כפתור ההפעלה על מנת להוציא להם את המיץ. ממש ככה! כמו שזה נשמע.

משועשעת מעצם הרעיון להגיש את החטיפים הטבעיים בארוחה קלטתי שבעוד שבועיים נחגוג את ט"ו בשבט, חגם של העצים, הצמחים, השקדייה הלבנה ושלל המטעמים עם הפירות הטריים והמיובשים. לדאבוני בארץ כיום חוגגים עם פירות מיובשים שמיובאים מחו"ל, לכן חשבתי שיהיה נכון לייחד את המדור השבוע לפירות מיובשים תוצרת בית, ללא חומרים משמרים או תוספות.

ייבוש זו דרך יעילה לשימור פירות כל השנה. בנוסף תוכלו להכין מהפרי גם את הלדר, אז בכלל תיהנו מפירות מיובשים טבעיים, שמותאמים בדיוק לאורך חיים הבריא שאנו משתדלים להקפיד עליו.

 

חותכים את הפירות דק ומסדרים

 

בביתי אני משתמשת במכשיר ישן בשם "איזי דריי", אבל כיום תוכלו למצוא שלל סוגי מכשירי ייבוש של חברות שונות ובאיכויות שונות. בעזרת המכשיר אפשר לייבש בקלות וללא מאמץ סוגי מזון שונים כמו: בשר, דגים, אגוזים, ירקות וכמובן פירות.

הדבר היחידי שעליו אני ממליצה הוא להשתמש במעט מיץ לימון, על מנת לשמור על גוון בהיר ויפה של פרוסות הפירות. למעשה זה טוב לכל פרי שנוטה להתחמצן במגע עם האוויר ולהשחיר. שיטה נוספת של ייבוש פרי הוא על ידי ריסקו וייבושו. כלומר, לדר. בשיטה זו מבשלים תחילה את הפרי ומרסקים אותו היטב. מעבירים את רסק הפרי לייבוש על משטח אחיד, בטמפרטורה נמוכה. בשיטה זו מקבלים לדר, ממתק נפלא שזכור לנו מהילדות. הלדר דל בשומן ועשיר בסיבים תזונתיים ובפחמימות, לכן הוא נחשב מזון בריא ואיכותי, כשהוא מוכן בבית. אנו מכירים בעיקר את הלדר העשוי ממשמש, אולם ניתן להכין אותו מכל פרי בשרני כמו: חבושים, תפוחי עץ, אפרסמון ועוד. אפשר כמובן לשלב מספר פירות יחד.

את הלדר, כמו גם את פרוסות הפירות, אפשר להכין גם על ידי ייבוש בתנור. במקרה זה תידרשו לזמן ולסבלנות רבה, עד לקבלת תוצאה טעימה ובריאה.

מסדרים ברווחים על התבניות

פירות מיובשים

החומרים:

3  יחידות קיווי

2 אפרסמונים

3 תפוחי עץ מזנים שונים (גרני סמיט, פינק לידי, חרמון)

2 תפוזים

מיץ מ-2 לימונים בינוניים

אופן ההכנה:

קולפים את הקיווי ופורסים אותו לפרוסות דקות מאוד. שוטפים היטב את האפרסמון ופורסים לפרוסות דקות, מרחיקים את החרצנים, במידה וישנם. שוטפים ומקרצפים היטב את קליפת התפוזים וחותכים לפרוסות דקיקות. אפשר להשאיר את הקליפה. קולפים ומגלענים את תפוחי העץ וחותכים לפרוסות דקות. מניחים את כל הפירות בקערה, יוצקים עליהן מיץ לימון ומערבבים.

מסדרים את הפירות על מגש המייבש לפי הסדר. סוגרים את המכשיר, מכוונים לזמן הרצוי ומייבשים. אצלי זה ארך כ-10 -12 שעות, תלוי בסוג הפרי.

 

זו התוצאה והטעם מושלם

 

לדר תפוחים

אפשר להחליף את התפוחים לכל פרי אחר. אם אתם מייבשים בתנור רצוי להיעזר במשטח סילקון שיאפשר הוצאה נוחה של הלדר מהתבנית.

החומרים: (ל-2 משטחים עגולים של המייבש, או תבנית תנור גדולה)

500 גרם תפוחים, מקולפים ומגולענים

5-4 כפות מים

קורט קינמון, זנגביל או וניל

שומרים בצינצנות

 

אופן ההכנה:

חותכים את התפוחים לקוביות. מניחים בסיר רחב, מוסיפים את המים והתבלינים ומבשלים על להבה נמוכה במשך כ-30 דקות, עד שהתפוחים רכים. ממשיכים לבשל עד לאידוי הנוזלים וצמצום תערובת הפרי. מעבירים את הפרי למעבד מזון וטוחנים עד לקבלת רסק פרי במרקם אחיד וחלק.

מעבירים למגשי הייבוש במכשיר ומשטחים לשכבה אחידה וחלקה. מפעילים את מכשיר הייבוש במשך 14-12 שעות (במשך הזמן משתנה בהתאם לסוג הפרי ולמכשיר הייבוש שבו אתם משתמשים).

אם אין לכם מכשיר ייבוש, אתם מוזמנים לשטח את מחית הפרי על תבנית תנור מרופדת במשטח סיליקון או בנייר אפייה עבה. מכניסים לתנור שחומם מראש לחום נמוך (90 מעלות) ואופים שלוש עד חמש שעות (משך הזמן תלוי בסוג התנור ובפרי שבחרתם).

אחרי כשעתיים בודקים את הלדר. הוא מוכן כשהוא מתנתק בקלות מנייר האפייה או ממשטח הסיליקון, ומרגיש יבש וגמיש דיו. מוציאים מהתנור, מכסים ומצננים.

מקלפים את הלדר מנייר האפייה או ממשטח הסיליקון. מכסים משני הצדדים בניילון נצמד ומגלגלים.

 

 

 

 

סגנון וצילומים: פסקל פרץ-רובין

Print Friendly, PDF & Email

הרשמו לניוזלטר של פסקל

הרשמו לרשימת התפוצה של פסקל לקבלת ניוזלטר חודשי מתוק

תודה שנירשמת.

שגיאה בהרשמה, נא לנסות שוב.

3 תגובות

    • הי הילה
      המכשיר שאת רואה כאן הוא שלי ישן מלפני לפחות 20 שנה :)
      אבל אני יודעת שיש מספר מכשירים חדשים שנכנסו לשוק את צריכה לבדוק ולברר פרטים .

    • הי הילה
      המכשיר אותו את רואה כאן הוא אצלי מספר שנים לדעתי לפחות 20 שנה
      כיום יש מבחר מכשירים חדשים ובטח יותר משוכללים את צריכה לעשות סקר שווקים
      פסקל

השאר תגובה

Please enter your comment!
Please enter your name here