

טעימה מהבית
עם ישראל מתגלה מתחילת המלחמה ברגעיו היפים, בעזרה למפונים ולחיילים. והפעם במדור: שלוש מנות שקל להכין בכמויות גדולות, ונוח לשנע לשטח
הימים הם לא אותם ימים והשגרה ממש לא שגרה. בשבועות הראשונים חשבתי שממש עוד רגע נצליח להתגבר על התקלות הכואבות של ה-7 באוקטובר, שהחטופים יחזרו וחמאס יחטוף מכה ויתקפל. אך התברר שאנחנו ניצבים מול מערכה מאוד כואבת. כמה כואב הלב על כל חייל שנופל, על החיילים הפצועים, על החטופים.
בתוך כל הרעש והכאב וכדי להירגע, אני מעטרת את חצר ביתי במספר דגלים ומוסיפה עוד אחד על תורן גבוה שיראה למרחקים, וממלמלת ביני לבין עצמי כמו כולם "עם ישראל חי".
ועדיין לא נרגעת, אז מאזינה שוב ושוב לשיר של יגל אושרי כשאת הפזמון אני שרה בקול, אולי זה יעזור "גם בשעות החשוכות של הלילה תמיד יהיה כוכב קטן שיאיר לך את עצמך, את הדרך הביתה, תמיד הכי חשוך לפני הזריחה". וכך עובר שבוע ועוד שבוע ולמי יש ראש לבשל או לאפות?!
אחרי רביצה ארוכה מול המרקע צופה בבליל חדשות, הסברים ופרשנויות, אני צופה בכתבות שבהן רואים את עם ישראל במיטבו. העורף שנרתם למאמץ המלחמתי בתחומים שונים: אלו שפתחו מתפרה לשפצורים ותיקונים למדי החיילים, מכבסה למפונים שנמצאים בבתי המלון, כאלו יצירתיים שדאגו למקלחות ניידים לחיילים והיו גם הבשלנים, אלו שהגיעו עד לשטחי הכינוס של החיילים עמוסים בשלל מאכלים נפלאים מהבית והבשלניות הביתיות שפתחו חמ"ל כשכל משפחה תורמת מהמטעמים שהכינה במיוחד עבור החיילים והמפונים מהישובים השונים.
היה שפע ועושר של מאכלים, קערות פלסטיק ענקיות, תבניות חד פעמיות בגדלים שלא הכרתי, ובהן קוסקוס, דגים, עוף, שניצל, מאפים, עוגות ועוגיות. כל הטוב הזה של האמא היהודייה, שתמיד מפנקת דרך הבטן, דרך המטעמים שהיא מכינה למשפחה.
כשראיתי את המראות מחממי הלב האלו, החלטתי שהמדור השבוע יוקדש להכנת מאכלים שנוח להכין בכמויות גדולות, לארוז בתבניות חד פעמיות ולשנע אל מחוץ לבית. להביא טעימה מהבית אל החיילים שלנו או אל המפונים.
המתכון הראשון שבחרתי הוא להכנת עוף ותפוחי אדמה. זו מנה הכי אהובה על ילדיי, שבימים אלו מגויסים כמו כולם. מנה מאוד קלה להכנה, בסיסית, עשויה מחומרים הכי זמינים ופשוטים. מה צריך? עוף, תפוחי אדמה ורוטב צ'ילי נפלא. הסוד להצלחת המנה הוא בבישול הממושך בתנור, ההופך את העוף לקריספי ואת תפוחי האדמה לרכים ונימוחים. היות והמנה דורשת בילוי ממושך בתנור, אני נוהגת להכינה בבוקר, ומבשלת על חום נמוך, כמעט חום פלטה.
המתכון השני אותו בחרתי הוא להכנת אורז עם תוספת מפנקת של אגוזים, צימוקים ורצועות בצל מטוגנות. התוספות הופכות את האורז לחגיגי וטעים מאוד.
המתכון השלישי הוא להכנת הסלט הכי בייתי שיש, סלט מטבוחה מהמטבח המרוקאי. אני קוראת לו "ריבת מטבוחה" למה? כי את הפלפלים אני שורפת על הגז לפני שאני מוסיפה אותם לעגבניות, ולאחר בישול ממושך המטבוחה מגיעה למרקם ריבתי.
המתכון מתאים למי שאוהב מטעמים חריפים, אך כמובן שאפשר למתן את מידת החריפות של הסלט על ידי הוספת כמות גדולה יותר של גמבה ועגבניות. מדובר בבישול ארוך, כשעה-שעה וחצי, אך אין ספק שהטעם של המטבוחה המרוקאית החריפה והאותנטית שווה את זה.
לימים שקטים שעוד יבוא, אמן!
* For the English recipe scroll down *
לעוד טעמים מעניינים וסרטוני הדרכה קצרים אני מזמינה אותכם לבקר ולעקוב אחרי גם בדף האינסטגרם והפייסבוק שלי. הכנתם את המנה אל תשכחו לתייג אותי אשמח לראות את התוצרים שלכם #במטבחשלפסקל ובאינסטוש או לשלוח לי תמונה!


עוף ותפוחי אדמה בתנור
החומרים (ל-8-6 מנות):
1 עוף שלם במשקל 1.2-1.3 קילו
6-5 תפוחי אדמה בינוניים, קלופים וחתוכים לקוביות או רבעים
לרוטב:
2 בצלים גדולים, פרוסים לפרוסות דקות
8 שיני שום, קצוצות דק או שלמות
1 פלפל שטה חריף (לא הכרחי)
3/4 כוס צ'ילי חריף מתוק
2 כפות שמן זית
1 כף רוטב סויה
1 כף רוטב טריאקי
1 כף סילאן
2 כפות רסק עגבניות או עגבנייה אחת גדולה, מגוררת
מלח ופלפל, לפי הטעם
1/2 -3/4 כוס מים
לתיבול העוף:
2 כפות שמן זית
1 כף פלפלת חריפה
1/2 כפית כורכום
1 כף כמון
אופן ההכנה:
מניחים את כל החומרים לרוטב בקערה רחבה ומערבבים היטב. מוסיפים את קוביות תפוחי האדמה ומערבבים.
מעבירים לתבנית תנור רחבה או לכלי חסין אש.
מנקים היטב את העוף, שוטפים ומייבשים. מערבבים בצלוחית את החומרים לתיבול העוף (שמן הזית, פלפלת חריפה, הכורכום והכמון), מערבבים היטב. מעסים את בלילת התבלינים על העוף השלם. מוסיפים את העוף לתבנית בין תפוחי האדמה.
מכסים בנייר אפייה ומעל סוגרים היטב ברדיד אלומיניום (יש להניח את האלומיניום כך שהצד הבוהק כלפי העוף).
מכניסים לתנור שחומם מראש לחום בינוני (180 מעלות) ואופים במשך כ-60 דקות. מנמיכים ל-150 מעלות ואופים לפחות שעתיים נוספות. מדי פעם משקים את העוף ותפוחי האדמה ברוטב, זו הדרך לקבלת השחמה יפה וקריספיות.
מסירים את רדיד האלומיניום ונייר האפייה. משקים את מנות העוף וקוביות תפוחי האדמה ברוטב וממשיכים לאפות כחצי שעה עד שעה להשחמה אחידה וחלקה.
דרגת קושי: קל
זמן הכנה: כשלוש וחצי שעות
סוג המנה: בשרי


הכנה, סטיילינג וצילומים: פסקל פרץ-רובין
Ingredients
- 1 whole chicken (1.2 – 1.3 Tbsp.)
- 5-6 medium potatoes, peeled and quartered or cut into pieces
- Sauce:
- 2 large onions, sliced thinly
- 8 cloves of garlic, whole or chopped finely
- 1 spicy chili pepper, optional
- ¾ cup sweet and spicy chili sauce
- 2 Tbsp. olive oil
- 1 Tbsp. soy sauce
- 1 Tbsp. teriyaki sauce
- 1 Tbsp. silan
- 2 Tbsp. tomato paste, or 1 large tomato, grated
- Salt and pepper, to taste
- ½ - ¾ cup water
- Chicken rub:
- 2 Tbsp. olive oil
- 1 Tbsp. spicy paprika
- ½ Tbsp. turmeric
- 1 Tbsp. cumin
Instructions
- Place all of the sauce ingredients in a large bowl and mix well. Add the potatoes and mix well. Transfer the potatoes to an oven-proof dish.
- Rinse the chicken well, and pat it dry. Add the chicken rub ingredients to a small bowl and mix well. Massage the rub all over the chicken, then place the chicken on top of the potatoes.
- Cover with baking paper, then secure with aluminum foil (with the shiny side facing down). Bake in an oven that has been preheated to 180° for 60 minutes. Then, lower the temperature to 150° and cook for at least another 2 hours. Baste the chicken with the juice every once in a while.
- Remove the foil and baking paper, baste the chicken and potatoes with the juice and cook for another 30 minutes so that the chicken will be nice and crispy.
- Level of difficulty: Easy.
- Time: 3.5 hours.
- Status: Meat.
הרשמו לניוזלטר של פסקל
הרשמו לרשימת התפוצה של פסקל לקבלת ניוזלטר חודשי מתוק
פסקל, תודה רבה על כל המתכונים המיוחדים שלך. סליחה על השאלה….האם אפשרי ומתאים להכין רק עם שוקיים?
אודה לתשובתך
הי רותי
כן בוודאי שאפשר :)
היי פסקל
אפשר להכין עם חלקי עוף ? או שהמתכון מתאים רק לעוף שלם ? ואם כן זמני האפייה נשארים אותו דבר ? או משתנים ?
הי יעל
את יכולה להשתמש עם חלקי עוף שונים זמן האפייה אותו הדבר
שלום יעל,
ראשית תודה שאת משתפת בימים קשים אלה.
ורציתי לשאול באיזה תוכנית את שמה? טורבו? אצלי בתנור יש מאוור / מאוורר עם קו תחתון/ או רק שני קווים למטה ולמעלה.
שוב תודה ????
הי מיכל
תודה רבה בשמחה ובאהבה :)
לגבי שאלתך את צריכה להשתמש בחום תנור עליו ותחתון שני קווים עליון ותחתון
אל תאפי בטורבו את המנה הזו זה פשוט מייבש
בהצלחה
המתכון נראה נהדר. יש משהו אחר שאפשר לשים במקום רוטב צילי מתוק? לא מחבבים את זה אצלנו,
הי נועה
את יכולה לשנות לכל תבלין אחר שאתם אוהבים. אפשר גם להוסיף מעט רסק עגבניות מדולל במים