Jump to recipe

מן המפורסמות הוא שמאכלי סוכות הם אלו שנוח להוציא החוצה אל הסוכה בלי שיתקררו, כמו למשל ממולאים. פעם היו אלו בעיקר עלי גפן ממולאים, זכר לכרמי יהודה שלפני הגלות, כיום תפסו את מקומם ירקות עליים אחרים כמו כרוב ועלי חסה וגם פלפלים, קישואים ושלל ירקות.

חשבתי שיהיה אך נכון וגם נוח, אחרי חודש עמוס חגים ליצור מאפים שלמים שיוגשו למרכז השולחן. אלו מנות קלות להכנה, החוסכות זמן ועבודה והתוצאה המתקבלת יפה, טעימה ומרשימה. בנוסף והכי חשוב: קל מאוד לשנע אותם אל הסוכה או אל בתי חברים ומשפחה שאליהם אתם מוזמנים.

אחד המאכלים האופייניים לחג סוכות הם הממולאים. במקור היו אלה עלי גפן ממולאים, זכר לכרמי יהודה שלפני הגלות, אבל את מקומם תפסו ירקות עליים אחרים כמו כרוב, עלי חסה, עלי מנגולד-סלק.

במקום עלי גפן ממולאים בחרתי להכין עוגת עלי גפן. את תבנית האינגלישקייק ריפדתי בעלי גפן – תחתית והדופנות אפשרתי להם לבצבץ משולי התבנית. מילאתי את הכיכר במלית בשר, אורז ופיצוחים, סגרתי עם עוד עלי גפן והכנסתי לאפייה וריכוך בתנור. כך קיצרתי את זמן ההכנה.

 

עוגת עלי גפן ממולאים
עוגת עלי גפן ממולאים

החומרים: (לתבנית ככר באורך 30 ס"מ, גובה 9 ס"מ, רוחב 10-12 ס"מ)

כ-26-14 עלי גפן משומרים במלח ושטופים היטב. או עלים טריים שטופים

 

2 כוסות אורז בסמטי, מושרה במים כשעה עם כפית מיץ לימון ואז שטוף ומסונן

3/4 כוס שמן זית

4 בצלים, קצוצים גס

400 גרם בשר בקר, טחון גס

50 גרם צנוברים

50 גרם גרעיני חמנייה, קלויים

50 גרם פיסטוקים, קלופים

50 גרם חמוציות ללא סוכר

1/2 כוס מיץ לימון

1/2 כוס נענע, קצוצה

1/2 כוס פטרוזיליה, קצוצה

2 כפיות מלח

2 כפות בהרט

1 ביצה L

1 כוס מים

 

עוגת עלי גפן ממולאים
עוגת עלי גפן ממולאים

 

אופן ההכנה:

מרפדים את תבנית הכיכר בשתי שכבות של עלי גפן, ומשאירים קצוות כדי לסגור את ה"עוגה" בסוף ועוד 2, 3 עלים לסגירת פתחים וחריצים.

מחממים שמן זית במחבת רחבה ומטגנים את הבצלים הקצוצים עד לשקיפות והזהבה קלה. מוסיפים את האורז השטוף והמסונן ואת הבשר הטחון, מערבבים ומועכים את הבשר עד שהוא מאפיר קלות. מוסיפים את הצנוברים, גרעיני החמנייה הקלויים, הפיסטוקים, החמוציות ומערבבים עד שלא יהיו גושים. מוסיפים מיץ לימון, עשבי תיבול, מלח ובהרט, מערבבים ומסירים מהאש. מערבבים, טועמים את התערובת ומתקנים תיבול. מוסיפים את הביצה ומערבבים לתערובת אחידה.

מעבירים את תערובת האורז, הבשר והפיצוחים אל תבנית הכיכר המרופדת בעלי הגפן ומשטחים היטב. משקים את הכיכר במים מסביב ובמרכז ונותנים לנוזלים לחלחל היטב בכיכר. מקפלים את קצוות עלי הגפן על המלית ומכסים בשכבה נוספת של עלי גפן, דוחסים ומהדקים היטב. מכסים את הכיכר ברדיד אלומיניום ומכניסים לתנור שחומם מראש לחום בינוני (180 מעלות) במשך כ-35-40 דקות.

עוגת עלי גפן ממולאים
עוגת עלי גפן ממולאים

 

The foods we serve for Sukkot should be warm dishes that will not cool down too quickly, since they will be eaten outside in the succah. Stuffed vegetables work well, such as stuffed grape leaves, stuffed cabbage rolls or stuffed peppers and squash.

 a grape leaf pie baked in a loaf pan. It includes beef, rice, and sunflower seeds.

הרשמו לניוזלטר של פסקל

הרשמו לרשימת התפוצה של פסקל לקבלת ניוזלטר חודשי מתוק

תודה שנירשמת.

שגיאה בהרשמה, נא לנסות שוב.

השאר תגובה

Please enter your comment!
Please enter your name here