

מן המפורסמות הוא שמאכלי סוכות הם אלו שנוח להוציא החוצה אל הסוכה בלי שיתקררו, כמו למשל ממולאים. פעם היו אלו בעיקר עלי גפן ממולאים, זכר לכרמי יהודה שלפני הגלות, כיום תפסו את מקומם ירקות עליים אחרים כמו כרוב ועלי חסה וגם פלפלים, קישואים ושלל ירקות.
חשבתי שיהיה אך נכון וגם נוח, אחרי חודש עמוס חגים ליצור מאפים שלמים שיוגשו למרכז השולחן. אלו מנות קלות להכנה, החוסכות זמן ועבודה והתוצאה המתקבלת יפה, טעימה ומרשימה. בנוסף והכי חשוב: קל מאוד לשנע אותם אל הסוכה או אל בתי חברים ומשפחה שאליהם אתם מוזמנים.
אחד המאכלים האופייניים לחג סוכות הם הממולאים. במקור היו אלה עלי גפן ממולאים, זכר לכרמי יהודה שלפני הגלות, אבל את מקומם תפסו ירקות עליים אחרים כמו כרוב, עלי חסה, עלי מנגולד-סלק.
במקום עלי גפן ממולאים בחרתי להכין עוגת עלי גפן. את תבנית האינגלישקייק ריפדתי בעלי גפן – תחתית והדופנות אפשרתי להם לבצבץ משולי התבנית. מילאתי את הכיכר במלית בשר, אורז ופיצוחים, סגרתי עם עוד עלי גפן והכנסתי לאפייה וריכוך בתנור. כך קיצרתי את זמן ההכנה.


החומרים: (לתבנית ככר באורך 30 ס"מ, גובה 9 ס"מ, רוחב 10-12 ס"מ)
כ-26-14 עלי גפן משומרים במלח ושטופים היטב. או עלים טריים שטופים
2 כוסות אורז בסמטי, מושרה במים כשעה עם כפית מיץ לימון ואז שטוף ומסונן
3/4 כוס שמן זית
4 בצלים, קצוצים גס
400 גרם בשר בקר, טחון גס
50 גרם צנוברים
50 גרם גרעיני חמנייה, קלויים
50 גרם פיסטוקים, קלופים
50 גרם חמוציות ללא סוכר
1/2 כוס מיץ לימון
1/2 כוס נענע, קצוצה
1/2 כוס פטרוזיליה, קצוצה
2 כפיות מלח
2 כפות בהרט
1 ביצה L
1 כוס מים


אופן ההכנה:
מרפדים את תבנית הכיכר בשתי שכבות של עלי גפן, ומשאירים קצוות כדי לסגור את ה"עוגה" בסוף ועוד 2, 3 עלים לסגירת פתחים וחריצים.
מחממים שמן זית במחבת רחבה ומטגנים את הבצלים הקצוצים עד לשקיפות והזהבה קלה. מוסיפים את האורז השטוף והמסונן ואת הבשר הטחון, מערבבים ומועכים את הבשר עד שהוא מאפיר קלות. מוסיפים את הצנוברים, גרעיני החמנייה הקלויים, הפיסטוקים, החמוציות ומערבבים עד שלא יהיו גושים. מוסיפים מיץ לימון, עשבי תיבול, מלח ובהרט, מערבבים ומסירים מהאש. מערבבים, טועמים את התערובת ומתקנים תיבול. מוסיפים את הביצה ומערבבים לתערובת אחידה.
מעבירים את תערובת האורז, הבשר והפיצוחים אל תבנית הכיכר המרופדת בעלי הגפן ומשטחים היטב. משקים את הכיכר במים מסביב ובמרכז ונותנים לנוזלים לחלחל היטב בכיכר. מקפלים את קצוות עלי הגפן על המלית ומכסים בשכבה נוספת של עלי גפן, דוחסים ומהדקים היטב. מכסים את הכיכר ברדיד אלומיניום ומכניסים לתנור שחומם מראש לחום בינוני (180 מעלות) במשך כ-35-40 דקות.


The foods we serve for Sukkot should be warm dishes that will not cool down too quickly, since they will be eaten outside in the succah. Stuffed vegetables work well, such as stuffed grape leaves, stuffed cabbage rolls or stuffed peppers and squash.
a grape leaf pie baked in a loaf pan. It includes beef, rice, and sunflower seeds.
Stuffed grape leaf pie
Ingredients
- 14-26 grape leaves from a can, rinsed well or fresh leaves
- 2 cups of basmati rice, soaked for 60 minutes in water with 1 teaspoon of lemon juice, rinsed and drained
- ¾ cup olive oil
- 4 onions, chopped coarsely
- 400 g ground beef
- 50 g pine nuts
- 50 g roasted sunflower seeds
- 50 g pistachios, peeled
- 50 g unsweetened cranberries
- ½ cup lemon juice
- ½ cup chopped mint
- ½ cup chopped parsley
- 2 tsp salt
- 2 tbsp Baharat
- 1 large egg
- 1 cup water
Instructions
- Line two loaf pans with two layers of grape leaves, leaving them hanging over side of pan, plus another few leaves to place on top.
- Heat the oil in a large pan and sauté the onion until they turn translucent. Add the rice and beef and mix until the meat turns grey. Add the pine nuts, sunflower seeds, pistachios and cranberries. Sauté and then add the lemon juice, herbs, salt and Baharat. Mix and then remove from the flame. Taste and adjust seasoning. Add the egg and mix well.
- Pour into the loaf pan on top of the grape leaves and cover with more grape leaves. Press down. Drizzle the water on top and sides. Add another layer of grape leaf and seal well. Cover pan with aluminum foil and bake in an oven that has been preheated to 180° for 35-40 minutes.
- Take a serving platter and place it upside down on top of pan. Gently flip over the pan and plate together so that the grape leaf pie is now sitting upside down on top of the serving platter.
- Level of difficulty: Easy
- Time: 20 minutes
- Type: Vegetarian
הרשמו לניוזלטר של פסקל
הרשמו לרשימת התפוצה של פסקל לקבלת ניוזלטר חודשי מתוק