עוגת-מצות

כשהייתי ילדה, מגוון העוגות והעוגיות לכבוד חג הפסח היה די מצומצם, פגשנו את עוגיות הקוקוס, עוגיות הבוטנים, טורט השקדים/תפוז וגולת הכותרת עבורנו הילדים הייתה עוגת מצות עם המון שוקולד!!!.

האמת זו עוגה פשוטה למדי, הבסיס כמובן מצות ובין שכבות המצות נמרח קרם שוקולד נפלא, ומעל לכל שכבות המצות, נמזג  ציפוי של קרם שוקולד שחיבק ועוטף אותן היטב, מה שהבטיח טעם מושלם.

העוגה הייתה מעוטרת  בסוכריות צבעוניות.  דבר שהזכיר לנו את עוגת השוקולד של יום הולדת.

עם השנים וההתפתחות הקולינרית המבורכת, נוספו חומרים כשרים רבים שהופיעו על מדפי המרכולים. ואלו אפשרו הכנת מגוון רחב ומגוון של עוגות ועוגיות ביתיות משובחות כך שעוגת המצות נדחקה הצידה.

אני מקפידה להכין את עוגת מצות שוקולד  פעם אחת במהלך החג ופעם נוספת  אחרי חג הפסח בעזרתה אני מחסלת מצות שנותרו. את העוגה שומרים במקרר עד להגשה.

בגרסה המקורית משתמשים בהכנת העוגה בקרם שוקולד בסיסי ופשוט. הקרם מבוסס על אבקת קקאו חמאה או מחמאה /מרגרינה לגרסת הפרווה.

לריכוך המצות טובלים אותן בחלב, או יין אדום מתוק יין קידוש פשוט, ואם רוצים לגוון מוסיפים לחלב או המים אבקת קפה נמס או מייפל.

כפי שציינתי, נעשו עם השנים  שדרוגים ופיתוחים נוספים. היום לשמחתי אפשר להכין את הציפוי האהוב עם שוקולד מרירי ואבקת קקאו, או להחליפו בקרם עשיר כמו: גנאש שוקולד המשלב בין שוקולד מריר איכותי ושמנת מתוקה.

אפשר לתבל את נוזל הטבילה החלב או היין  באבקת נס קפה, סירופ מייפל, סילאן ,תמצית וניל, ליקרים ועוד. תופתעו לראות ששינויים מינוריים אלו משפיעים על איכות וטעם העוגה המתקבלת.

זו עוגה שיכולה לקבל שלל טעמים וצורות בהתאם לטעמים הפרטיים שלכם ולא בהכרח לפי המתכון כאן, אתם יכולים לשנות ולהוסיף כיד הדמיון.

למשל: אפשר לזלף מעל לעוגת המצות המצופה בקרם השוקולד  תלוליות קצפת או קרם וניל ולפזר אגוזי מלך במקום סוכריות הצבעוניות, לשלב בין שכבות המצה קרם גבינה עשיר בנוסף לקרם השוקולד ועוד.

שכבות מצות ושוקולד

 

החומרים לעוגה אחת

7-8 מצות

לקרם שוקולד:              

4 כפות אבקת קקאו מנופה

50 גרם חמאה/מחמאה/מרגרינה

100 גרם שוקולד מריר שבור קוביות

חצי כוס חלב/ מים

4 כפות סוכר

1 כפית תמצית וניל

1 כפית ליקר שוקולד או כל ליקר אחר

1 כפית תמצית רום

1/4 כפית מלח

לטבילה:

2 כוסות מים/חלב/יין קידוש מתוק

מעורבבים ומתובלים בווניל/ ליקר/ אבקת קפה לבחירתכם

לעיטור:

סוכריות צבעוניות  אפשר גם אגוזי מלך קצוצים, פתיתי קוקוס רגילים או קלויים

   

אופן ההכנה:

מניחים בקלחת קטנה את אבקת הקקאו החמאה (או המרגרינה/מחמאה) קוביות שוקולד מריר חלב/מים, סוכר, תמצית וניל, ליקר, תמצית רום ומלח בוחשים קלות ומניחים על להבה נמוכה.

מערבבים היטב עד להמסה מוחלטת. מסירים מהלהבה,  במידה ומרקם הקרם סמיך מידי אפשר להוסיף תוך בחישה כ- 1/4 כוס מים/חלב נוספים לפי הצורך עד לקבלת מרקם קליל וחלק לציפוי.

מערבבים בכלי מתאים חלב/יין/ מים מתובלים  וטובלים למספר שניות את המצות . מניחים מצה אחת בתבנית מלבנית מתאימה מורחים עליה שיכבה של קרם השוקולד.

מניחים מעל מצה לחה נוספת מורחים קרם וממשיכים כך להכין את כל שכבות המצה. בסוף יוצקים על פני המצה והדפנות את כל הציפוי מורחים היטב. ומפזרים מעל סוכריות צבעוניות שומרים במקרר עד להגשה.

  • טיפסקל להכנה מוצלחת

השתמשו בתבנית מלבנית קטנה קצת יותר גדולה מהמצה כדי שתכיל היטב את המצה.

גובה העוגה מתקבלת בהתאם למספר המצות בהם משתמשים. במידה ויש ברשותכם פחות  מצות מהכמות כאן,

אפשר להשתמש בהן. במקרה זה העוגה תתקבל נמוכה יותר מזו בתמונה.

 

סגנון וצילומים: פסקל פרץ-רובין

Print Friendly, PDF & Email

הרשמו לניוזלטר של פסקל

הרשמו לרשימת התפוצה של פסקל לקבלת ניוזלטר חודשי מתוק

תודה שנירשמת.

שגיאה בהרשמה, נא לנסות שוב.

פסקל פרץ-רובין
בשלנית, אופה, עיתונאית בתחום האוכל ומחברת ספרי בישול ואפייה. כותבת ומצלמת באופן קבוע את מדורי האוכל במעריב- סופהשבוע, מעריב השבוע- המגזין, ובגרוזלמפוסט.

השאר תגובה

Please enter your comment!
Please enter your name here