

עוגיות סולת ותמרים / מַקְרוּט או מַקְרוּד הן עוגיות מסורתיות מהמטבח התוניסאי והטריפוליטני לכבוד פורים. לעוגיות אלו גרסאות שונות ומגוונות ודרכי עיצוב מעניינות, וזו הגרסה האהובה עלי במיוחד. את עוגיות סולת ותמרים / מַקְרוּט או מַקְרוּד פוגשים במטבח הצפון אפריקאי בכל אירוע חגיגי ולא רק בפורים. עוגיות סולת ותמרים / מַקְרוּט או מַקְרוּד מכינים גם לבריתות, בר מצווה, חינה וחתונות והיום ברוח התקופה בה כולם מחפשים אחר מתכונים בריאים קלילים ודלי קלוריות. בחרתי להגיש מתכון להכנת עוגיות מסורתיות אלו בדרך קלילה, במקור עוברות העוגיות הללו טיגון כאן הן נאפות.(כמובן שאתם יכולים לטגן את העוגיות בדרך המסורתית)
עוגיות סולת ותמרים / מַקְרוּט או מַקְרוּד
החומרים: לכ-50 עוגיות
לבצק:
1 ק"ג סולת
3 כוסות קמח, מנופה
1 כוס שמן חם
1 כפית אבקת סודה לשתייה
1/2 2 – 3 כוסות מים
למלית:
1/2 -3/4 כוס מים
1 חבילה תמרים מעוכים (500 גרם)
1 כפית קינמון טחון
1/2 כפית ציפורן טחונה
קליפה מגוררת מ-2 תפוזים בינוניים
לסירופ:
3 כוסות מים
2 כוסות סוכר
מיץ מ-1/2 לימון
1 כפית עמילן תירס (קורנפלור)
לעיטור:
1/2 כוס סוכריות צבעוניות, או זרעי שומשום, או שילוב של שניהם
מעט שמן לרידוד הבצק
1/2 כוס שמן לשימון התבניות


אופן ההכנה:
לבצק- שמים את הסולת בקערה רחבה, מוסיפים את הקמח ומערבבים היטב. צרים גומה במרכז ויוצקים לתוכה את השמן החם.
בוחשים את התערובת לאט, בכף עץ. מוסיפים את אבקת הסודה לשתייה, לשים תוך הוספה הדרגתית של המים, וממשיכים ללוש עד שמתקבל בצק אחיד וגמיש לעבודה.
למלית – מחממים בסיר את המים. מוסיפים את התמרים המעוכים, הקינמון, הציפורן וקליפת התפוזים.
מערבבים לעיסה אחידה, סמיכה וחלקה. (במידת הצורך, אפשר להוסיף מעט מים כדי לקבל מרקם אחיד.)
מחלקים את הבצק ל-4 חלקים. משמנים קלות משטח עבודה ומרדדים כל חלק בצק לעלה דק בעובי 1/2 ס"מ. מחלקים את המלית ל-4 חלקים שווים. מורחים חלק אחד של המלית על כל עלה בצק בשכבה אחידה.
מגלגלים את עלה הבצק מהצד הקרוב אליכם כלפי הצד המרוחק מכם. בדרך זו מכינים את יתר הבצק והמלית. מקבלים 4 גלילות, אותן פורסים לפרוסות אלכסוניות ברוחב 1/2 1 -2 ס"מ.
יוצקים 1/4 כוס שמן לתבנית ומשמנים אותה היטב. מסדרים את עוגיות המקרוט – כ-25 יחידות בכל תבנית – ואופים בתנור שחומם מראש לחום בינוני (180 צ') כ-25 דקות, או עד שהן מזהיבות וצדן התחתון השחים מעט.
במשך האפייה פותחים מדי פעם את התנור ומרטיבים בכף את המקרוט בשמן שבתבנית. בדרך זו אופים את יתר המקרוטים. מניחים להצטנן.
לסירופ – שמים בסיר את המים, הסוכר ומיץ הלימון ומבשלים על להבה בינונית כ-20 דקות, עד שמתקבל סירופ צמיג. מוסיפים בבחישה את עמילן התירס לסירופ וממשיכים לבשל עוד 5 דקות.
שמים בכל פעם כמה עוגיות בתוך הסירופ ומבשלים אותן בסירופ כ-2 דקות מכל צד. מוציאים למסננת, לניקוז הסירופ המיותר. מסדרים אותן בכלי הגשה ומפזרים מעליהן סוכריות צבעוניות או זרעי שומשום.
- טיפסקל
להכנת מקרוד/מקרוט מהיר ובגרסאות שונות
* גרסה לממהרים: מחלקים את הבצק לשניים ומרדדים. משטחים חלק אחד על תבנית מלבנית, מורחים עליו את המלית ומכסים בבצק שנותר. חותכים למעוינים או לריבועים ברוחב 4 ס"מ. אופים, יוצקים מעל את הסירופ החם ומעטרים בסוכריות ובזרעי שומשום.
* יש המכינים את המקרוט על בסיס סולת בלבד ומשתמשים ב-1 ק"ג סולת, ללא קמח כלל. יש הממירים את אבקת הסודה לשתייה ב-1 -2 שקיות אבקת אפייה. המקרוט המתקבל הוא טוב אך מרקמו דחוס מעט, בגלל הסולת. כן אפשר לגוון ולהמיר 1/2 1 כוסות מים (מתוך ה-3) במיץ תפוזים.
* לגיוון מלית התמרים, אפשר להוסיף כ-3 כפות שמן במקום מים. אפשר גם להשתמש בתמרים מרוסקים הנמכרים בגביעים, אך במקרה זה אין להוסיף נוזלים בעת בישול התמרים, אלא מערבבים את כל התבלינים עם התמרים המרוסקים.
הרשמו לניוזלטר של פסקל
הרשמו לרשימת התפוצה של פסקל לקבלת ניוזלטר חודשי מתוק
שלום
סבתי הייתה מכינה מעויינים מסולת מטוגנת ללא תמרים .
מוצאה מאלג'יר.
טעם גן עדן.
האם יש לך מתכון?
תודה
הי ורד
אבדוק את הנושא אחזור אילך בעניין
ורד שלום נכון גם אימי ז"ל היתה מכינה ללא תמרים וללא קמח זה המקרוד האלג'ירי .
אני מנסה להכין אותו מתוך הזיכרון ..
זה סולת שנאפה קצת בתנור.
ביצים מיץ תפוזים
מים גרידת לימון ותפוז
מעט מאוד שמן
מעט סוכר
וא.אפיה.
לצערי אין לי מדד של כמויות אך בכל זאת אנסה חצי קילו סולת
אם תרצי תוכלי להתקשר בשמחה 052-8668443
הי רחלה
שמי לא ורד. השם הוא פסקל :)
אני מבינה שזו גרסה למתכון כאן
אשמח שתגיע אל ה מתכון והמדויק ותשתפי אותנו כאן :)