הפטל הוא שיח שמניב פרי במחזוריות דו-שנתית ומבשיל במהלך הקיץ.

אני נוהגת להכין ממנו שלל מתוקים, ומשלבת אותו בתבשילים ומאפים שונים. בדרך כלל מוצאים אותו כל השנה במרכולים.

אבל מה, קפוא! כשהוא שלם פחות או יותר, אך בעיקר בכל מיני צורות של ממרחים ומחיות קפואים. כך אני משתמשת בו.

עד שמגיעה העונה וגם אז הוא מבקר אותנו לתקופה קצרה. רגע לפני שהוא שוב נעלם קבלו אותו: הפטל.

הפטל הוא שיח שמניב פרי במחזוריות דו-שנתית ומבשיל במהלך הקיץ. הפירות נאכלים טריים אך הם ניתנים להקפאה.

לאחרונה למדתי  שזנים חדשים המניבים פירות בשנתם הראשונה מאוקלמים וגדלים במרכז וולקני על מנת לבדוק את האפשרות להשתמש בהם בארץ כענף ייצוא בתקופת הסתיו המאוחר והחורף.

הדרישה לפטל עלתה בשנים האחרונות, עקב העלייה המשמעותית במודעות הציבור לגבי ערכו הבריאותי הגבוה. הפרי מכיל נוגדי חימצון – אנטי-אוקסידנטים, מצוין נגד סרטן ומחלות לב.

ד"ר זילכה (מהמכון הוולקני) מסביר שיש רופאים בעולם שנותנים את הפטל ככמוסות טבעיות לריפוי (בעיקר מזני האוסנה ) ולכן הפטל החל לשגשג בעולם והפך להיות מבוקש מאוד.

כאמור הפטל בדרך כלל מניב פרי רק בשנה השנייה לגידולו. לכן הובאו ארצה שלושה זנים  של פטל,  עברו פיתוח במכון הוולקני ואוקלמו בארץ בעזרת צוותו של  ד"ר שמואל זילכה שיניבו פרי כבר בשנה הראשונה.

ובדרך זו ניתן יהיה לפתח ענף ייצוא של פטל בעונת החורף. כך קיבלנו בארץ שלושה זנים: יפים, טעימים עסיסיים, מתוקים עם חמיצות קלה בקיצור פינוק גדול לבשלן וכיף גדול לסועד.

נא להכיר זני הפטל בישראל: 

פטל אדום (פולקה)- מגיע מפולין, הזן נחשב חדש יחסית, נותן פרי מאוחר בעונה, חיי מדף ארוכים יותר בהשוואה לזנים אחרים.

הפרי איכותי בשרני ופרי גדול. צבעו כהה וסמוק יותר בהשוואה לפטל אדום אחר וכמעט סגול. משווק ברשתות השיווק באופן מצומצם בלבד.

פטל-אדום
פטל-אדום

פטל אדום (טולמין) – אחד מהפטלים הטובים והאהובים בעולם מבחינת איכותו. זהו  זן קנדי, שהובא לישראל ופותח כפרי של 'מרכז העונה' וגדל בין יוני ליולי.

מדובר באחד הזנים הנפוצים ביותר שהצליח להתאקלם בישראל היטב ולהיות מותאם לאזורי גידול שונים.

פטל-שחור
פטל-שחור

פטל שחור קראון (אוסנה) – מאופיין בפרי גדול וחמצמץ יותר. זהו הזן האחרון שצומח מבין זני הקיץ ודורש שעות אור ארוכות יותר בגידול.הזן הזה מתוק יותר מזנים אחרים ועמיד יותר לחורפים לא קרים ולכן הוא גדל באזורים לא מאוד גבוהים (בניגוד לזנים האחרים הגדלים בגולן). בארץ  הוא גדל גם במקומות כמו גדרה ועמק יזרעאל.

 

סגנון וצילומים: פסקל פרץ-רובין 

 

Print Friendly, PDF & Email

הרשמו לניוזלטר של פסקל

הרשמו לרשימת התפוצה של פסקל לקבלת ניוזלטר חודשי מתוק

תודה שנירשמת.

שגיאה בהרשמה, נא לנסות שוב.

בשלנית, אופה, עיתונאית בתחום האוכל ומחברת ספרי בישול ואפייה. כותבת ומצלמת באופן קבוע את מדורי האוכל במעריב- סופהשבוע, מעריב השבוע- המגזין, ובגרוזלמפוסט.

השאר תגובה

Please enter your comment!
Please enter your name here