

מתכונים וטיפסקל לכריך מושלם, בקרוב הם חזרו לבית הספר, עם תלבושת אחידה, ילקוטים חדשים וציוד בסיסי ליום הראשון. יומן, מחברת אחת או שתיים קלמר ובו כלי כתיבה ו…. באחד התאים יושב ומחכה לארוחת עשר – הכריך (סנדוויץ) .
פעם כשהוכנו הכריכים על ידי ההורים הסתפקו במריחה מהירה של גבינה לבנה, קוטג',שוקולד ,ריבה, וכשהספיקו שילבו פרוסות נקניק או טונה…
היום כשאנו יודעים עד כמה חשובה ארוחת הבוקר, ארוחת עשר ולבוגרים יותר אף ארוחת הצהרים, הרי אנו ההורים חייבים לשים לב לא רק לכריך אלא לתוכנו. היום אנו מקפידים על כריך שלא רק יהיה טעים אלא יהיה בעל ערכים תזונתיים גבוהים על מנת לשמור על בריאות הילדים.
הארוחה הקלילה הזו חייבת להכיל שילוב של פחמימות וממרחים או תוספות חלבון, וכך הופכים אותה לארוחה מזינה ושלמה יותר. ארוחת עשר חשובה לא פחות מארוחת הבוקר והיא מוגשת כשהילדים בשיא הפעילות וזקוקים לאנרגיה.
הארוחה מסייעת לריכוז ולשקט ומאפשרת למידה רגועה יותר (ילד רעב הוא ילד לא שקט).
מניסיוני, כדי להבטיח שהילדים אכן יוכלו את הכריך שלהם רצוי לשבת איתם ולהחליט לגבי כל יום ויום מה הכריך יכיל. כמובן שיש להתחשב ברצונו של הילד וכאן זו ההזדמנות לכוון לאכילה בריאה ומזינה.
רצוי לא להיכנס למלחמות על ממרחים שהילדים אוהבים, כלומר לדעתי אפשר לתחום את הממרח לפעם אחת בשבוע למשל: ממרח שוקולד ביום שישי, ולשאר השבוע יש להכין את הכריכים בשלל טעמים גיוונים, גוונים ואפשריות שונות.
זכרו כשהילדים חוזרים הביתה מחכה ארוחת הצהרים שגם כאן יש לשים דגש על ארוחה בריאה ומזינה רצוי לתכנן ולהכין מראש תבשלים ותוספות שיאפשרו ארוחות מזינות לצהרים. ולא להשתמש עם מוצרים ומאכלים מתועשים ומעובדים כל אלו יבטחו את בריאות ילדנו.
סנדוויץ, כריך מושלם
לפניכם 10 כללים שיעזרו לכם להכין את הכריך הטוב ביותר:
1. הלחם– רצוי להקפיד ולגוון בין הלחמים כמו: לחמנייה, לחם, פיתה, ועוד… חשוב לשלב כל פעם סוג אחר של לחם, בדרך זו חושפים את הילדים לטעמים שונים ובעיקר מלמדים אותם לאכול את הלחם הכהה והלחם המלא. אפשר לשמור במקפיא לחם פרוס.
2. המלית – חשוב שתהיה מלית לחה עסיסית ומשלבת בין מרקם לגוון וטעם. כמובן מלית מכילה חלבונים כמו: גבינות, טונה, נקניקים שונים רצוי פסטרמה, וביצים בסוגי הכנה שונים.
3. לחות ורטיבות – חשוב לא להניח מרכיבים רטובים על הלחם (למשל עגבנייה) אלא להשתמש עם ממרחים שישמרו על הלחם והמלית. כמו- ממרח פסטו, מיונז, חרדל טחינה שמן זית ועוד…יש למרוח שכבה אחידה שתשמור על עסיסיות הכריך.
4. ירקות – אפשר ורצוי לשלב ירקות כמו-חסה, ועגבניות נבטים, מלפפונים טריים ואו כבושים, זיתים ועוד… אל תשכחו שהם עשירים בויטמינים ,מינרלים וסיבים תזונתיים והם משתלבים נהדר עם נקניקים, גבינה צהובה ביצים קשות אומלטים ועוד.
5. עטיפה – חשוב לעטוף את הכריך ביריעת פלסטיק ניצמד או בנייר פרגמנט.
6. אריזה נכונה -רצוי להכניס את הכריכים לקופסה פלסטיק קשיח כך אפשר לשמור על צורתם ורעננותם.
7. פירות וירקות – חשוב לשלוח עם הילדים כשהם שטופים, נקיים קלופים וחתוכים והם יושבים בקופסת פלסטיק קטנה.
8. אין זמן – להורים שבבוקר מאוד לחוצים להגיע לגנים, בתי ספר, ועבודה… רצוי לשמור במקפיא לחם פרוס איכותי. בבוקר מוציאים מהמקפיא וכשזה עדין קפוא מורחים בממרחים רצויים. מניחים את כל התוספות והמיליות הרצויות וסוגרים ביריעת פלסטיק ניצמד . עד ארוחת עשר הפרוסות יפשירו והלחם יהיה רך כאילו הוא נאפה עכשיו.
9. בקבוק שתייה לא לשכוח! חשוב מאוד ולא לא ממותקים מים מצוין!
10 כסף- לא לשלח כסף עם הילדים לקניות בקפיטריה . הכינו את הכריכים בבית ושימרו על בריאות הילדים.
לפניכם מתכונים למספר כריכים מומלצים ולצדם ערכים תזונתיים שהוגשו על ידי הדיאטנית רונית גלעדי:
סימפוניה בגט וחביתה
החומרים:
חצי בגט
גבינת סימפוניה טבעי 5%
רוטב פסטו
חביתה:
2 ביצים
נשנושי גזר שטראוס חתוכים לרצועות
כף בצל קצוץ (למי שאוהב)
מלח
פילפל
מעט שמן זית
עלי חסה שטראוס שטופים ומוכנים לאכילה
אופן ההכנה:
מערבבים את הביצים, רצועות הגזר וכף הבצל.
שמים מעט שמן זית במחבת, שופכים ומחכים 2 דקות על אש נמוכה.
מורחים על בגט גבינת סימפוניה ומעט פסטו, מכניסים את החביתה ומסדרים מעל עלי חסה.
ערכים תזונתיים: הכריך – עשיר בחלבון בעל ערך ביולוגי גבוה, מינרלים כמו סידן, ברזל, וויטמינים כמו ויטמין B6, ויטמין A, C, וח. שומן חד ורב בלתי רוויות. מומלץ לא להגזים בחתיכה של גודל הבגט (רצוי להחליף את הבגט בלחם דגנים, עשיר בסיבים).
לחם דגנים יווני
החומרים:
2 פרוסות לחם דגנים או לחמנייה
קוטג' שטראוס 5%
סימפוניה טבעי שטראוס 5%
ממרח עגבניות מיובשות
זיתי קלמנטה קצוצים
כף זעתר טחון (לאוהבים)
פילפל קלוי אחלה
מלפפון ירוק פרוס
מלפפון חמוץ פרוס (מלח או חומץ על פי טעמו של הילד)
עלי חסה שטראוס שטופים ומוכנים לאכילה
אופן ההכנה:
מערבבים קוטג' וגבינת סימפוניה. מורחים על הלחם. מסדרים את שאר המרכיבים: ירקות, זיתים,עגבניות מיובשות ועלי חסה. סוגרים מעל את הפרוסה הנוספת.
ערכים תזונתיים: הכריך -מכיל כ- 300 קלוריות, עשיר בסיבים, סידן, חלבון, וויטמינים כמו ויטמין C, A , ויטמינים מקבוצת B, נוגדי חמצון כמו ויטמין E ,עשיר במינרלים ומשביע.
לחמניית צזיקי ללא גלוטן
החומרים:
לחמנייה קטנה ללא גלוטן
3-4 עגבניות שרי
נישנושי גזר שטראוס
לאוהבים- בצל ירוק
2-3 צנוניות קצוצות
מלפפון חמוץ
צזיקי:
ניתן לקנות סלט צזיקי מוכן.
מצרכים להכנה בבית:
גבינה לבנה סקי 5%
שן שום קצוצה
מלפפון ירוק חתוך לקוביות
מלח
אופן ההכנה:
מערבבים את חומרי הצזיקי ומורחים על הלחמנייה, ניתן לחילופין להעמידה ולהכניס את הצזיקי בתוכה. מניחים עלה בצל ירוק, פרוסות נשנושי גזר, עגבניית שרי חצויה, מלפפון חמוץ.
ערכים תזונתיים: הכריך- עשיר בסידן, ויטמין C, ויטמין A, ויטמינים ממשפחת ה- B, נוגדי חימצון מינרלים נוספים וסיבים תזונתיים. (מוערך בכ-250 קלוריות).
רול סביח, חומוס וכרוב סגול
החומרים:
1 טורטיה
חומוס אחלה
כרוב סגול קצוץ או סלט כרוב שילדים אוהבים
1 ביצה קשה מגורדת
מלפפון חמוץ פרוס
בצל ירוק חתוך גס (לאוהבים)
עלי חסה שטראוס שטופים ומוכנים לאכילה
מלפפון חמוץ
אופן ההכנה:
מורחים חומוס אחלה על טורטיה.
מניחים את סלט הכרוב, הביצה, מלפפון חמוץ, בצל ירוק (למי שאוהב), חסה ומגלגלים את הרול.
** ניתן ואף מומלץ להוסיף לימונים כבושים למנה.
למי שלא אוהב חצילים ניתן להחליף בכרוב.
פיתה קלה, טונה, גזר ולקט ירקות
החומרים:
פיתה קלה
טונה
קלוי מטבוחה אחלה
מצרכים לסלט גזר:
נשנושי גזר שטראוס חתוכים לרצועות
כף בצל קצוץ
כף פטרוזיליה קצוצה (למי שאוהב)
כף זיתים מגולענים
מלח
מיץ לימון
שמן זית
אופן ההכנה:
מערבבים את מצרכי הסלט: הגזר עם הטונה ומטבלים.
מורחים את הפיתה בשכבת מטבוחה, מוסיפים פנימה סלט, טונה, גזר ולקט ירקות.
המתכונים באדיבות השף אביב משה, שטראוס, צילום: שלומי ארביב.
הרשמו לניוזלטר של פסקל
הרשמו לרשימת התפוצה של פסקל לקבלת ניוזלטר חודשי מתוק