מגש-מימונה

היא היהלום שבכתר, אקורד הסיום החגיגי של פסח, האירוע הצבעוני והחשוב ביותר של העדה המרוקאית. תרבחו, תסעדו ותלמדו: כך עושים מימונה כהלכתה

מי שלא ראה שולחן מימונה ערוך כהלכתו לא ראה שולחן עשיר מימיו. המבחר הגדול של המתוקים ומספר הריבות המיוחדות המוגשות לשולחן המעוטר בשיבולים, עלי נענע ופרחים, הן חוויה קולינרית לכל אוהב אוכל ובעיקר מתוקים.

לשמחתי הרבה, התמחותי במטבחי עדות ישראל אפשרה לי להציץ מקרוב על כל המנהגים והמסורות הקשורים לחגים או לטקסים שלא בהכרח היו מוכרים לי.

סקרנותי, שלא ידעה שובע, הובילה אותי עוד בצעירותי למטבחה של שכנתנו היקרה רשל ,שדרכה למדתי רבות על המטבח המרוקאי. אחד הזיכרונות החקוקים היטב בזיכרוני קשור בחול המועד פסח.

מדי שנה מצאתי כל מיני סיבות לבקר בביתה של רשל ולהצטופף במטבח הקטן שרחש וגעש מדודות. כולן יחד עמלו בקדחתנות על הכנת ממתקים, על מנת להספיק להכין מבחר רחב ומגוון לכבוד המימונה.

עקרת בית מרוקנית נחשבת לעקרת בית מצוינת ומומחית לפי התוצרת הנערמת על שולחן המימונה: ככל שהשולחן עשיר, מפואר, צבעוני ועתיר מעדנים, כך הוא מעיד על מיומנות ואיכות עקרת הבית. מי שלא ראה שולחן מימונה ערוך כהלכתו לא ראה שולחן עשיר מימיו.

פירות מיובשים ממולאים במרציפן

המבחר הגדול של המתוקים ומספר הריבות המיוחדות המוגשות לשולחן הן חוויה קולינרית לכל אוהב אוכל ובעיקר מתוקים.

זיכרון ילדות טוב נוסף כרוך בשעות שישבתי לצדה דודה חסיבה ז"ל כשאני עוקבת בסקרנות ובהשתאות אחר ידיה המיומנות , רואה כיצד  הן לשות, פותחות את הבצק לעוגיות ותוך שניות מעצבות עוגיות הערוכות בסדר מופתי על גבי התבניות.

הפרישה של בצק הקרמל לעוגיות השומשום הייתה בשבילי גילוי וחגיגה, וחסיבה ז"ל תמיד דאגה שאעקוב אחר כל פרט כי "חייבים להקפיד על הפרטים הקטנים", לדבריה.

סקרנותי הרבה עלתה לי במלאכת ניקוי, חיתוך ולפעמים קילוף שקדים או אגוזים. זכיתי להתנסות בכל המלאכות הלא חשובות, אשר עם השנים, הזמן וככול שהתעמקתי בנושא הבישול, הבנתי שעברתי התמחות קולינרית אצל המקצועית ביותר.

מי ממונה על המימונה?

בני העדה המרוקאית חוגגים את המימונה בצאת חג הפסח. ישנם אינספור גרסאות וסיפורים לגבי מקור החג.  יש האומרים שהחג בא לציין את יום פטירתו של הרב מימון, אביו של הרמב"ם, שחי בפאס אשר במרוקו והיה אהוד על יהודיה.

מימונה- עוגיות קוקוס

הרב מימון נפטר בחג הפסח, והיות שלא מתאבלים בחודש ניסן, באה המימונה להזכיר את האירוע. גרסה נוספת קושרת את המילה "מימונה" למילה "אמונה". הסבר נוסף למקור החג: על פי המשנה נידון העולם בארבעה פרקים, ובפסח הוא נידון על תבואה. מכאן החג אשר עיקרי סמליו הם השיבולים, החלב והדבש.

בערב המימונה נוהגים להשאיר את דלת הבית פתוחה והאורחים מתקבלים בברכת "תרבחו ותסעדו", שפירושה תזכו ותצליחו. הנשים לובשות שמלות קטיפה רקומות זהב וכסף והגברים בגדים לבנים.

שולחנות החג מעוטרות בשיבולים, בעלי נענע ובפרחים, ועליהם מונחים מאכלים מתוקים: מעדני קוקוס, קרמל בשומשום, מרציפן להלל, קאוקאו – עוגיות בוטנים, לה-בזה-קצפיות, ריבות פירות מיובשים וטריים, אגוזים וממתקים רבים.

נהוג גם להכין נוגאט שקדים (זבן בלוז) ולהגיש לסועדי המימונה דבש, חלב וחמאה, סמל לפריון ושפע.

 

 

במרכז השולחן מעמידים קערת קמח רחבה ובה חמישה (חמסה) מטבעות זהב (למזל) חמישה תרמילי פול ירוק וחמישה תמרים. בני הבית נוהגים להטיל לתוך הקערה את תכשיטי הזהב שלהם ולבחוש בקמח, שמסמל את פריון האדמה, הזהב- את השפע הכלכלי. בבתים רבים מונחת קערה עם מים ובה דגים טריים שסימלו את הפריון במשפחה.

בערב זה הבית מלא שירה, הנשים והגברים לובשים בגדי חג לפי המסורת המרוקנית, תלבושות ססגוניות לגברים הכוללות גלביות לבנות ותרבושים אדומים ויפים. האורחים מתכבדים מכל טוב, והנשים טורחות בהכנת גולת הכותרת של הערב – המופלטה – חביתיית בצק דקיקה המהווה את הלחם הראשון שלאחר הפסח.

המופלטות מונחות זו על גבי זו בערימה במרכז השולחן החגיגי. כל הסועדים מתכבדים במריחת המופלטה בחמאה ובדבש ובגלגולה לגלילה קטנה. לצידה מגישים כוסות תה מהבילות בעלות ריח נענע חזק ומזמין.

בערב זה לא נהוג לאכול בשרים, בשל הדם שנשפך בעת השחיטה. גם לא הוגשו מאכלים חמוצים, מלוחים או כהים כמו קפה שחור בשל צבעו המבשר רעות. בערב זה מגישים מאכלי חלב, דבש ומתוקים לסמל תחילה שנה של שפע ועושר ורק טוב. ביום המחרת יוצאים לחיק הטבע לפיקניקים שבהם שרו רקדו וצלו סאויה – בשר על האש.

טיפסקל  עשו לכם חג– איך מתכננים מימונה גם אם אתה לא מרוקאי? המדריך המלא

מימונה-עיצובי פירות ממרציפן

ציוד הכרחי – יש להצטייד בשפע של פירות מיובשים, נענע, דבש, חלב, שיבולים ומצב רוח מרומם.

פירות יבשים ממולאים מרציפן – קונים מרציפן מוכן בגוונים שונים וממלאים את הפירות המיובשים והמגולענים. מסדרים את הממולאים המתוקים בעטרות נייר לפי גוונים וצורות.

ריבות – כדאי לרקוח או לקנות לפחות סוג אחד או שתיים של ריבות או קונפיטורות איכותיות. הקפידו על ריבות שבהן רואים חתיכות שלמות ויפות של הפרי.

עוגיות – רצוי לאפות לפחות סוג אחד או שתיים של עוגיות מהירות הכנה על בסיס שקדים, בוטנים או קוקוס. הקפידו לאפותן בעטרות נייר צבעוניות או בהירות. פזרו עליהן סוכריות צבעוניות או שביב שקדים טחונים.

כל סמלי המימונה

מופלטה – היות שאין מימונה ללא מופלטה, כדאי להתאמן בהכנת מופלטה לפני החג, לא הספקתם, אין דבר, אל תוותרו, מקסימום המופלטות לא יהיו יפות כל כך אך הן יהיו טעימות.

עיצוב – הקפידו על עריכת שולחן נאה: הניחו שיבולים, נענע, יסמין, חלב, דבש וכל טוב, השמיעו מוזיקה אתנית  וחיזרו על הברכה "תרבחו ותסעדו" לכל מי שנכנס הביתה והעיקר תהיו שמחים.

למתקדמים – קערה ובה קמח מטבעות כסף תכשיטי זהב ו5 פולים ו5 ותמרים

 

מימונה-ריבת אשכוליות

 

סגנון וצילומים: פסקל פרץ-רובין

 

Print Friendly, PDF & Email

הרשמו לניוזלטר של פסקל

הרשמו לרשימת התפוצה של פסקל לקבלת ניוזלטר חודשי מתוק

תודה שנירשמת.

שגיאה בהרשמה, נא לנסות שוב.

השאר תגובה

Please enter your comment!
Please enter your name here