אצלנו בבית יש תפקיד חשוב לחלה. היא בולטת בין שאר המאכלים הנהדרים המוגשים בערב שבת כשהיא מונחת במרכז השולחן, ספונה בתוך מגש מוכסף, נתונה על בד לבן מעוטר ברקמת כסף עדינה, מוגבהת קלות מהשאר. מבחינתי החלה היא המלכה האם של השבת והלחמניות הן הנסיכות שלה.

במסורת היהודית הכנת חלות בבית היא סגולה לברכה, ובמשפחות שומרות שבת אפשר למצוא חלות הקלועות בשלל שיטות וטעמים מיוחדים. יש הקולעים צמה משלוש, ארבע ואפילו שש רצועות. לפעמים החלות מעוצבות בקומות, אחת על גבי השנייה וכיום אפשר למצוא מבחר סדנאות, המלמדות כיצד להכין את החלה האולטימטיבית על שלל עיצוביה.

סיפורה של חלה העשויה מבצק פשוט הוא בסיסי ובכל זאת מושלם. היא עשויה מבצק שמרים נוח וקל לעבודה, נפלא ללישה ידנית, אך אני מכינה אותו בעיקר במערבל חשמלי עם וו הלישה. חשוב להקפיד ולתת לו לנוח פעמיים לפני האפייה.

המרכיבים להכנתן הם בסיסיים, ונמצאים תמיד במטבח הביתי: קמח, מים, שמן, מלח וחומר התפחה. משילוב נכון של אלו אפשר ליצור מגוון חלות שאותן ניתן להעשיר בתוספות מלוחות, מתוקות ומיוחדות. בנוסף אפשר להקנות להן מרקמים מפתיעים בשינוים קלים בסוגי הקמחים שבהם משתמשים, למשל קמח כוסמין וקמח מלא.

שימוש נכון בנוזלים ובחומרי ההתפחה, הקפדה על טמפרטורה וזמני התפיחה מאפשרים ליצור סוגים שונים של חלות ולחמניות שונים. הניחוח המתפשט בכל חלקי הבית בשעת האפייה, יוצר ללא מילים – אך עם המון טעם – תחושה של משפחתיות.

הפעם במקום חלה נכין לחמניות שום מחוברות ומתובלות בפטרוזיליה או ברוזמרין, רצוי להכין בתבנית עגולה שניתן להניח במרכז השולחן. הלחמניות אפויות כשהן צמודות ומחוברות אחת לשנייה, והסועדים בוצעים אותן במהלך הארוחה.

לחמניות שום מתובלות, תדליקו את התנור, השבת עוד רגע כאן

 

 

  • טיפסקל לשימוש בשמרים

50 גרם שמרים טריים – 2 כפות גרגרי שמרים יבשים.

אפשר להשתמש בשמרים טריים בקובייה או בגרגירים. מספיק לערבב את גרגירי השמרים בקמח, אין צורך להמיס בנוזל ואו להתסיס אותם קודם לעבודה.

לשמרים היבשים יש חיים ארוכים. שומרים אותם במקרר או במקפיא וכך תמיד יש שמרים בבית.

לחמניות שום מתובלות 

החומרים: לתבנית בקוטר 24 ס"מ

3 כוסות קמח, מנופה

1 כף שמרים מיובשים

1 כף סוכר או דבש

1/4 כוס שמן

1 כוס מים פושרים

1/2 כפית מלח

להברשה:

ביצה טרופה + 3-2 טיפות שמן

לתערובת עשבי התיבול והשום:

1/2 כוס שמן זית מעולה

6 גבעולי פטרוזיליה או 4 ענפי רוזמרין, קצוצים דק

6 שיני שום, קצוצות דק

מלח פלפל לפי הטעם

אופן ההכנה:

מניחים בקערת מערבל חשמלי את הקמח, השמרים, הסוכר והשמן ומתחילים בלישה עם וו לישה, תוך הוספה הדרגתית של המים. לשים במשך כשתי דקות עד שהבצק אחיד וחלק. מוסיפים את המלח וממשיכים לעבד את הבצק כארבע דקות נוספות.

משהים לתפיחה במקום חמים במשך כשעה או עד שהבצק מכפיל את נפחו. מחלקים את הבצק ל-14-12 חלקים שווים, יוצרים מכל חלק רצועה בעובי 1 וחצי ס"מ ומגלגלים את הרצועה לשבלול. בדרך זו מכינים את כל החלקים.

מסדרים את לחמניות השבלול בתבנית משומנת ומרופדת בנייר אפייה, כשהן צמודות אחת לשנייה. (ניתן לעצב את הלחמניות לכדורים קטנים, שאותם מסדרים בתבנית). מניחים במקום חמים להתפחה במשך 10 דקות.

אופים בתנור שחומם מראש לחום בינוני (180 מעלות) במשך 25-20 דקות, או עד אשר קיסם הננעץ במרכז הלחמניות יוצא נקי ויבש. מוציאים ומצננים על רשת ברזל.

מערבבים בקערית את עשבי התיבול, השום ושמן הזית. נוטלים מהתערובת בעזרת מברשת ומברישים היטב את הלחמניות בעודן חמות. שופכים על פני הלחמניות את שארית התערובת. מגישים פושר למרכז השולחן, והסועדים מוזמנים לבצוע את הלחמניות המחוברות והמתובלות.

  • כללים לאפייה מוצלחת 

הקפידו על לישה נכונה וארוכה.

התפיחו היטב את הבצק.

הכניסו לתנור טרם האפייה כלי עם מים חמים, כדי שייווצרו אדים שיעניקו מרקם מיוחד לחלה.

כדי לקבל חלות בצורות מעניינות, אפו אותן בתבניות מיוחדות. 

סגנון וצילומים: פסקל פרץ-רובין

Print Friendly, PDF & Email

הרשמו לניוזלטר של פסקל

הרשמו לרשימת התפוצה של פסקל לקבלת ניוזלטר חודשי מתוק

תודה שנירשמת.

שגיאה בהרשמה, נא לנסות שוב.

פסקל פרץ-רובין
בשלנית, אופה, עיתונאית בתחום האוכל ומחברת ספרי בישול ואפייה. כותבת ומצלמת באופן קבוע את מדורי האוכל במעריב- סופהשבוע, מעריב השבוע- המגזין, ובגרוזלמפוסט.

2 תגובות

  1. שאלה: אפשר להכין את הסימניות. באותו תיבול, רק ללא השום ?
    שאלה שנייה: הבצק מתאים גם לחמניות בסיס ללא תיבול כלל. ?

    • הי טלי
      את בהחלט יכולה להכין ללא התיבול כלל הלחמניות מצויינות
      או לחלופין לוותר על השום ולהשתמש רק בשמן זית ותבלין אחר אהוב עליך
      שנה טובה

השאר תגובה

Please enter your comment!
Please enter your name here