חלת הבית

היא המלכה של השבת. יפה, קלועה, תפוחה, מעוטרת בגרגרי פרג ושומשום. בולטת ומיוחדת מכל שאר המאכלים. המהדרים מקפידים להכינה רק בבית, ותמצאו שלכל עקרת בית ישנם המתכון וצורת הקליעה האופיינית לחלה שלה.

בחגי ישראל מקבלת החלה נופך נוסף, כשהיא מעוצבת בצורה ספציפית לסעודה המסורתית של אותו החג. לפעמים מעניקים לה שלל תוספות שתפקידן לבדל ולייחד אותה מהחלה הרגילה של שבת.

לכבוד פורים, למשל, מכינים במטבח הפולני חלה מתוקה שנקראת קעיליטש.

היא קלועה מרצועות בצק שמסמלות את החבלים שבהם נתלו המן ובניו. נהוג להכין מאותו בצק גם לחמניות הנקראות "בראכ־עס"  (כלומר, ברכות).

 

החומרים: ל-2 חלות גדולות או 15-20 לחמניות בינוניות

500 גרם קמח, מנופה

50 גרם שמרים טריים

6 כפות שמן

3/4 כוס צימוקים בהירים ללא חרצנים

4 ביצים

קורט מלח

3/4 כוס סוכר

2 כפות סוכר וניל

2 כפות קליפת לימון מגוררת

כ- 2 – 1/2 2 כוסות מים

לעיטור:

1 ביצה טרופה + כפית שמן + חצי כפית סוכר למריחה

50 גרם גרגרי פרג שלמים

50 גרם סוכריות צבעוניות , או גבישי סוכר

 

אופן ההכנה:

שמים את הקמח בקערה עמוקה ורחבה. מפזרים סביב את השמרים הטריים. צרים גומה במרכז הקמח.

בקערה נפרדת מערבבים את השמן, הצימוקים, הביצים, המלח, הסוכר, סוכר הווניל וקליפת הלימון המגוררת.

יוצקים את תערובת הביצים אל הגומה בקמח, תוך כדי לישה, ומוסיפים בהדרגה את המים. לשים עד לקבלת בצק אחיד וחלק. מכסים ביריעת פלסטיק נצמד ומניחים להתפחה במקום חמים כשעה וחצי או עד שהבצק מכפיל את נפחו.

מחלקים את הבצק המוכן לשניים. כל חלק של בצק מחלקים לשלושה חלקים שווים. מגלגלים כל חלק לרצועה בינונית בקוטר של 3-4 ס"מ, מהדקים את שלוש הרצועות בקצה אחד וקולעים צמה. בדרך זו מכינים את החלה השנייה.

מרפדים תבנית תנור בנייר אפייה או משמנים תבנית. מסדרים על התבנית את שתי החלות הקלועות מניחים להתפחה כ-30 דקות.

מורחים את הביצה הטרופה עם הסוכר והשמן על החלות הקלעות. מפזרים את הפרג והסוכריות הצבעוניות. אופים בתנור שחום מראש לחום בינוני 180 מעלות צ' כ-25-30 דקות.

 

 

 

  • טיפסקל

אופים חלות? הנה כמה כללים להצלחה:

⋅ הקפידו על לישה ממושכת של הבצק והתפיחו אותו היטב.

⋅ לפני האפייה הכניסו לתנור כלי עם מים חמים, כדי שייווצרו אדים.

⋅ השתמשו בתבניות שונות מהרגיל על מנת לקבל חלות בצורות מיוחדות.

⋅ במקום סוכר לבן, השתמשו בדבש או בסילאן להמתקת החלה. שימוש בסוכר חום

⋅ כדי לחסוך את זמן התססת השמריםהשתמשו בשמרים טריים.

⋅ באותו האופן אפשר להכין חלות אישיות בגדלים שונים קלועות או קשורות:מחלקים את הבצק

לפי מספר החלות האישיות שרוצים. מעטרים כל לחמנייה. אפשר גם להוסיף שבבים או שקדים מולבנים פרוסים.

 

סגנון וצילומים: פסקל פרץ-רובין

Print Friendly, PDF & Email

הרשמו לניוזלטר של פסקל

הרשמו לרשימת התפוצה של פסקל לקבלת ניוזלטר חודשי מתוק

תודה שנירשמת.

שגיאה בהרשמה, נא לנסות שוב.

השאר תגובה

Please enter your comment!
Please enter your name here