רצועות בצק קלועות, לחם מרוקאי עם ביצה קשה ומאפה עם צימוקים, אגוזים ותמרים. לכבוד פורים אפילו החלות התחפשו.

היא המלכה של השבת. יפה, קלועה, תפוחה, מעוטרת בגרגרי פרג ושומשום. בולטת ומיוחדת מכל שאר המאכלים. המהדרים מקפידים להכינה רק בבית, תמצאו שלכל עקרת בית ישנם המתכון וצורת הקליעה האופיינית לחלה שלה.

אפשר למצוא חלות בשלל טעמים וכאלו שקלועות ממספר רצועות בצק ובשיטות קליעה ועיצוב מגוונות.

בחגי ישראל מקבלת החלה נופך נוסף, כשהיא מעוצבת בצורה מאוד ספציפית לסעודה המסורתית של אותו החג. לפעמים מעניקים לה לה שלל תוספות שתפקידן לבדל ולייחד אותה מהחלה הרגילה של השבת.

לכבוד פורים, למשל, מכינים במטבח הפולני חלה מתוקה – קעיליטש. היא קלועה מרצועות בצק המסמלות את החבלים שבהם נתלו המן ובניו. נהוג להכין מאותו בצק גם לחמניות הנקראות "בראכעס"(כלומר,ברכות ).

במטבח המרוקני נקראת החלה המיוחד לפורים "בוייז'ו די פורים". היא עשירה באגוזים וצימוקים, ומעוטרת בביצים קשות ובשקדים.

יש המכינים חלה אחת גדולה ויש המכינים מספר חלות אישיות, שבכל אחת מהן יש ביצה קשה אחת. את החלות האישיות היו דוחסים בתוך משלוחי המנות.

הביצים הקשות, מיוצבות על ידי רצועות בצק, מסמלות את עינו הרעה של המן ואכילתן נועדה לפגוע בה.

יש המכנים בובות קטנות שייצגו את בני המן ויש המכינים לחמים בצורת סולמות או ציפורים לציון נס העלייה לישראל.

לכבוד פורים בחרתי להציג בפניכם את שני המתכונים המיוחדים הללו, בתוספת חלה אישית שבתוכה שילבתי פרג, צימוקים אגוזים ותמרים את החלה הכנסתי לתוך עציץ חרס ככלי הגשה.

אתם יכולים להשתמש בכל כלי או תבנית שניתן לשלב אותם במשלוחי המנות.

אפשר גם לחמניות -ברכות
אפשר גם לחמניות -ברכות

אופים חלות? הנה כמה כללים להצלחה:

הקפידו על לישה נכונה ממושכת של הבצק והתפיחו אותו היטב.

לפני האפייה הכניסו לתנור כלי עם מים חמים, כדי שייווצרו אדים.

השתמשו בתבניות שונות מהרגיל על מנת לקבל חלות בצורות מיוחדות.

במקום סוכר לבן, השתמשו בדבש או בסילאן להמתקת החלה. שימוש בסוכר חום דמררה יעניק לחלה גון קארמל בהיר נפלא.

כדי לחסוך את זמן התססת השמרים השתמשו בשמרים טריים.

חלת פורים / קעיליטש, קוליטש

החומרים: ל-2 חלות גדולות או 15-20 לחמניות בינוניות

500 גרם קמח מנופה

50 גרם שמרים טריים

5 כפות שמן

3/4 כוס צימוקים בהירים ללא חרצנים

3 ביצים

קורט מלח

3/4 כוס סוכר

2 כפות סוכר וניל

2 כפות קליפת לימון מגוררת

כ- 2 – 1/2 1 כוסות מים

לעיטור:

1 ביצה טרופה + כפית שמן + חצי כפית סוכר למריחה

50 גרם גרגרי פרג שלמים

50 גרם סוכריות צבעוניות לקישוט או סוכר גבישי

חלת פורים / קעיליטש, קוליטש אשכנז
חלת פורים / קעיליטש, קוליטש אשכנז

אופן ההכנה:

שמים את הקמח בקערה עמוקה ורחבה. מפזרים סביב את השמרים הטריים.

בקערה נפרדת מערבבים את השמן, הצימוקים, הביצים, המלח, הסוכר, סוכר הווניל וקליפת הלימון המגוררת.

צרים גומה במרכז הקמח ויוצקים לתוכה, תוך כדי לישה ,את תערובת הביצים.מוסיפים בהדרגה את המים ולשים עד לקבלת בצק אחיד וחלק.

מכסים ביריעת נילון נצמד ומניחים להתפחה במקום חמים כשעה וחצי או עד שהבצק מכפיל את נפחו.

מחלקים את הבצק המוכן לשניים. כל חלק של בצק מחלקים לשלושה חלקים שווים. מגלגלים כל חלק לרצועה בינונית בקוטר של 3-4 ס"מ, מהדקים את שלוש הרצועות בקצה אחד וקולעים צמה. בדרך זו מכינים את החלה השנייה.

מרפדים תבנית תנור בנייר אפייה או משמנים תבנית. מסדרים על התבנית את שתי החלות הקלועות מניחים להתפחה כ-30 דקות.

מורחים את הביצה הטרופה עם הסוכר והשמן על החלות הקלעות. מפזרים את הפרג והסוכריות הצבעוניות. אופים בתנור שחום מראש לחום בינוני 180 מעלות צ' כ-25-30 דקות.

  • טיפסקל

מכינים חלות אישיות?

חלקו את הבצק לפי מספר החלות שתרצו. אפשר לעטר את החלות בשבבים או שקדים מולבנים פרוסים.

חלת פורים / בוייז'ו די פורים

החומרים: ל-3-4 חלות עגולות ואו 10-8 חלות עגולות אישיות

60 גרם שמרים טריים

1/2 כוס מים פושרים

1 ק"ג קמח מנופה

3 כפות שומשום

1 כוס סוכר

1/4 1 כוסות אגוזי מלך או פקאן קצוצים גס

1/4 כפית מלח

4 ביצים

2 כוסות מים

8 כפות שמן

6-4 ביצים קשות

2 חלמוני ביצה טרופות עם חצי כפית סוכר

1 כוס שקדים קלופים

חלת פורים /מרוקו בויזו דיפורים
חלת פורים /מרוקו בויזו דיפורים

אופן ההכנה:

בצלוחית בינונית ממיסים את השמרים בחצי כוס מים פושרים בוזקים מעל מעט קמח ומכסים.

מניחים עד להיווצרות כמו קצף לבן על פני התערובת.

מניחים את הקמח בקערת מערבל חשמלי, מוסיפים את השומשום, הסוכר, האגוזים והמלח. מערבבים קלות ומוסיפים את הביצים ואת תערובת השמרים, מתחילים לערבל וללוש את הבצק, תוך הוספה הדרגתית של המים והשמן.

לשים עד לקבלת בצק אחיד וחלק. מכסים ומניחים במקום חמים להתפחה כשעתיים או עד שהבצק מכפיל את ניפחו. מחלקים את הבצק לשלושה חלקים שווים. מכל חלק צרים כדור עגול.

מסירים מעט מהבצק מכל כדור ושומרים בצד. צרים מכל כדור כיכר עגולה, חותכים סביב שולי הכיכר חתכים אלכסוניים בעומק 4 ס"מ במרחק של 4 ס"מ

זה מזה בצורת זיג –זג – חתך אחד באלכסון לכיוון אחד והבא אחריו לכיוון נגדי. כך תקבל הכיכר צורה משוננת ומעניינת.

יוצרים 2-3 גומות סביב מרכז החלה ומכניסים לכל גומה ביצה קשה.

מחתיכות הבצק ששמרנו צרים רצועות דקיקות ומניחים אותן מעל לביצים הקשות כדי שיחזיקו את הביצים במקומן בתוך הגומות. בדרך זו מכינים את יתר החלות.

מורחים על החלות את החלמון הטרוף עם הסוכר ומפזרים את השקדים. מסדרים את החלות בתבניות תנור מרופדות בנייר אפייה ברווחים זו מזו. אופים בתנור שחומם מראש לחום בינוני 180 מעלות צ'. כ- 25-35 דקות.

 

  • טיפסקל:

רצוי לא להוסיף את מים בבת אחת. לכל קמח שיעור ספיגה שלו. הוספת כמות גדולה של מים עלולה להביא לבצק דייסתי.

לחמניות-אישיות-פורים
לחמניות-אישיות-פורים

חלת פרג אישית ומפנקת

החומרים: לחלה 1 גדולה או 2 חלות בינוניות

1/2 ק"ג קמח לבן

2 כפות שמן

1 ביצה

25 גרם מרגרינה(אפשר להמיר לחמאה / בשמן קנולה 1/4 כוס)

1 כפית מלח

30 גרם שמרים טריים

3 כפות סוכר או 2 כפות דבש ו-2 כפות סילאן

2 כפות צימוקים

2 כפות אגוזי מלך קצוצים

2 תמרים חתוכים לקוביות קטנות

2 כפות גרגרי פרג טחון או שלמים

1 -1/2 1 כוסות מים

להברשה:

1 ביצה, טרופה

לעיטור:

1/2 כוס תערובת אגוזי מלך גרוסים, פרג ושומשום

אופן ההכנה:

מניחים קמח בקערת מערבל. יוצרים גומה במרכז ויוצקים לתוכה שמן, ביצה, מרגרינה ומלח. מפזרים מסביב שמרים, סוכר, צימוקים אגוזים, וקוביות התמרים.

מערבלים עם וו לישה במהירות בינונית ומוסיפים בהדרגה מים תוך הגברת המהירות. מפסיקים כשמתקבל בצק רך וגמיש הניתק מדפנות הקערה.

מעבירים את הבצק לקערה משומנת קלות, מכסים בניילון נצמד ומתפיחים במקום חמים כשעה וחצי או עד הכפלת הנפח.

מעבדים מעט את הבצק כדי להוציא את האוויר. מחלקים את הבצק ל-6-5 חלקים ומגלגלים לכדורים.

או מגלגלים כל חלק לגליל ארוך וממלאים ברצועת הבצק כבורג את התבנית המעוצבת והמשומנת.

משהים כ-20 דקות להתפחה. מברישים בביצה ובוזקים מעל את תערובת אגוזי המלך הפרג והשומשום. אופים 30-25 דקות בתנור שחומם מראש ל-180 מעלות, עד השחמה יפה. מוציאים ומצננים על רשת.

 

סגנון וצילומים: פסקל פרץ-רובין

הרשמו לניוזלטר של פסקל

הרשמו לרשימת התפוצה של פסקל לקבלת ניוזלטר חודשי מתוק

תודה שנירשמת.

שגיאה בהרשמה, נא לנסות שוב.

השאר תגובה

Please enter your comment!
Please enter your name here