חביתיות האָטַאייֶף אינן חביתיות הפנקייק הרגילות המוכרות לכולנו. הן ממולאות בגבינת ריקוטה, מטוגנות בשמן עמוק, טבולות בפיסטוקים קצוצים ומצופות בשִירָה (סירופ מתוק). המאכל דומה יותר לקינוח 5 כוכבים.

יהודי חלבּ אוכלים אָטַאייֶף באירועים חגיגיים כדוגמת מסיבות אירוסין. נהוג לאכול חביתיות אלו בין המאכלים החֲלָביים שמגישים בחג השבועות. ההשראה למנהג זה באה ממילותיו של שלמה המלך בשיר השירים: "דבש וחלב תחת לשונך״. מתיקות השִירָה חולקת קשר סמלי עם מתיקות התורה, שאותה קיבלו היהודים בשבועות.

מגישים אָטַאייֶף גם בחנוכה, כיוון שהמעדן מטוגן ועל כן מסמל את נס פך השמן הנחגג בחג זה.

 

החומרים: ל-20-22 כיסנים

לבלילת הבצק:

1 כוס קמח רגיל

1/2 כפית אבקת סודה לשתייה

1 כף סוכר

1/2 כפית אבקת אפייה

1/2 כפית מלח

1 ביצה גדולה, טרופה קלות

1/4 1 כוסות מים

למלית הגבינה:

1 כוס גבינת ריקוטה

למלית אגוזים:

170 גרם אגוזים קצוצים (אגוזי מלך, פקאן, לוז, צנוברים )

1/4 כוס סוכר חום

1/2 כפית קינמון

1 כפית מי ורדים

לטיגון:

1 -2 כוסות שמן

לסירופ:

½1 כוסות מים

2 כוסות סוכר

2 כפות מיץ לימון

1/2 כפית קינמון או מי ורדים

לעיטור:

1 כוס פיסטוקים, קלופים וקצוצים דק

 

אופן ההכנה

מחממים מחבת שטוחה על להבה בינונית. מורחים את המחבת במגבת נייר טבולה בשמן. או מרסיסים בתרסיס שמן.

מערבבים בקערה גדולה את הקמח, אבקת הסודה, הסוכר, אבקת האפייה והמלח. מוסיפים את הביצה והמים מערבבים עד ליצירת בלילה חלקה, בלי גושים.

יוצקים למחבת הלוהטת כף אחת של בלילה. מעצבים את הבלילה לחביתית בקוטר של כ־7-8 ס״מ, בדומה לקרפ דק. כשנוצרות בועות על פני החביתית, מוציאים אותה מהמחבת ומניחים על מגבת נקייה. כשהצד המטוגן כלפי מטה. מכסים את החביתיות המטוגנות במגבת נקייה כדי לשמור עליהן לחות. ממשיכים בדרך זו לטגן כל החביתיות. מטגנים צד אחד בלבד.

למלית הגבינה – שמים כפית אחת של גבינה במרכז הצד הבלתי מטוגן של כל חביתית מקפלים לשניים ליצירת כיסנים וצובטים את שוליהן בחוזקה כדי לאטום אותן.

למלית האגוזים – מערבבים בקערית את כל החומרים ומניחים כף מהמלית על הצד הלא מטוגן מקפלים לשניים ומהדקים.

מחממים את השמן במחבת בינונית. מטגנים את הכיסנים עד שהם משחימים.

להכנת הסירופ: שמים בסיר קטן את המים, הסוכר ומיץ הלימון, מערבבים ומביאים לרתיחה על להבה בינונית. מנמיכים את הלהבה ומבשלים כ-25 דקות. מוסיפים לסיר את הקינמון (או מי הוורדים) ומבשלים 5 דקות נוספות על להבה נמוכה. מצננים.

מצפים את הכיסנים המטוגנים בסירופ המוכן טובלים את אחד מקצותיה של כל חביתית מקופלת בפיסטוקים הקצוצים.

 

דל קלוריות וללא סוכר – על מנת להקטין את כמות הסוכר אפשר להכינן ללא סירופ הסוכר ולהסתפק בזילוף קל של סילאן ללא סוכר או דבש. בבצק ובמלית המתוקה אפשר להחליף את הסוכר בתחליף כמוסוכר או ב- 2-3 כפיות סירופ אגבה .

ללא גלוטן – לקבלת גרסה נטולת גלוטן החליפו את הקמח בקמח נטול גלוטן.

 

צילום: חגית גורן מתוך הספר " פסקל מגישה נדוניה הקשר העדתי המתוק"

 

 

Print Friendly, PDF & Email

הרשמו לניוזלטר של פסקל

הרשמו לרשימת התפוצה של פסקל לקבלת ניוזלטר חודשי מתוק

תודה שנירשמת.

שגיאה בהרשמה, נא לנסות שוב.

השאר תגובה

Please enter your comment!
Please enter your name here