

בימים קרים, הכי נעים לבלות עם כל המשפחה במקום הכי חם בבית – המטבח. כשקר, כמו שהיה בשבוע האחרון, אני שולפת מיד את מתכוני הקדרה או המרקים ומפעילה את התנור, מחפשת תירוצים להכין עוגות ועוגיות, על בסיס פרי ההדר. כאלו שיהיו מספיק יציבים לספוח לתוכם כל משקה חם שאכין.
באחד מימי השבוע, בזמן מפגש חברות שיגרתי במטבחי, כשעוד סיבוב של עוגיות תוצרת בית נכנסו לתנור שעובד בעוצמת טורבו ובין לגימה ונגיסה מתוקה, התרפקה חברתי על גלי הנוסטלגיה וסיפרה בגעגוע על הדייסות שאכלה בהנאה בילדותה. דייסות מתוקות וגם פיקנטיות, בהתאם למצב הרוח. כיום, לדאבונה, היא אינה מעיזה לאכול דייסות סולת, לא בגלל הטעם כמו בגלל הקלוריות.
תוך כדי האזנה לסיפור, נזכרתי בדייסת החשוואה שאותה הכינה אימי ז"ל מגרגירי סולת עדינים. את הדייסה של בית ילדותי לא תיבלו עם סוכר וקינמון, הייתה לה תוספת חריפה, פיקנטית ובועטת, שילוב מפולפל בין הריסה, שום, קימל, וכמון. השילוב בין הטעם למרקם הקטיפתי והרך היה פשוט מופלא. דייסת החשוואה מזכירה מאוד את מרק הלחושו (לחסו) הסמיך, ספק מרק ספק דייסה מהמטבח המרוקאי, שאליו התגעגעה חברה נוספת במפגש. סוגי הדייסות שאכלה בהנאה בילדותה בבית אמה דייסות פיקנטיות ומתוקות בהתאם למצב הרוח, דייסות אשר שנים מאוחר יותר נהנתה מטעמם המתקתק בחדר האוכל בקיבוץ. אלו היו המאכלים אליהם חוזרים בנוסטלגיה וגעגוע.
פתאום שמתי לב לעובדה שלסולת יש תפקיד מאוד מרכזי במטבח הצפון אפריקאי. מכינים איתה שלל מטעמים מלוחים ומתוקים, מספיק שנזכר בקוסוקס שמופיע בהוד והדר במטבח זה לצד מאכלים הלחשו (לחסו), חשוואה, עסידה (מאכל קדרה ודגים מעושנים) ועוגיות הריייבה, עוגות הסולת "ספרה", גלבת אלוז, ההרישה וכמובן עוגיות המקרוד ממולאות בתמרים וטבולות בסירופ סוכר ריחני.
בימים קרים הוכן תבשיל של דייסת סולת סמיכה, שעליה הונח רוטב אדום וחריף שהוכן עם דג הרינג שלם מעושן (עַסֶדָה וּרִינְגָה) כולל הביצים. את התבשיל הזה, יחד עם דייסת הלחשו והקינוח, גרסה שלי לעוגת "ספרה", המשלבת סולת ומיץ תפוזים, שעכשיו הוא בשיאו – בחרתי להציע לכם השבוע.
לעוד טעמים מעניינים וסרטוני הדרכה קצרים אני מזמינה אותכם לבקר ולעקוב אחרי גם בדף האינסטגרם והפייסבוק שלי ובטיקטוק
הכנתם?! אל תשכחו לשתף ולתייג אותי באינסטגרם
דייסת סולת או מרק סולת (חשואה/ לחסו)
החומרים: (ל-4 מנות)
2 כפות שמן
1/4 כפית הריסה, או פלפלת חריפה
1/2 כפית כרוויה (קימל) בגרגרים
1/2 כפית מלח או לפי הטעם
1/2 ראש שום בינוני, קצוץ
2 עגבניות רכות
1 כוס סולת
להגשה: פטרוזיליה או כוסברה, קצוצה
אופן ההכנה:
מחממים בסיר שמן ומוסיפים לו את ההריסה, הכרוויה, המלח והשום הקצוץ.
חותכים את העגבניות לפלחים קטנים ומוסיפים לסיר יחד עם 1/4 כוס מים. מבשלים על אש נמוכה עד בינונית כ-5 דקות. מוסיפים לסיר מים עד מחציתו (כ- 6 כוסות) בוחשים ומביאים לרתיחה. כאשר המים רותחים, מוסיפים לרוטב את הסולת תוך כדי בחישה מתמדת. ממשיכים בבחישה ומבשלים על להבה נמוכה עד לרתיחה נוספת.
את התבשיל אפשר לגוון באמצעות הוספת כ-1/2 כוס כוסברה או פטרוזיליה קצוצה דק. אפשר להוסיף ½ כוס בצל ירוק, קצוץ דק. לתבלינים אפשר להוסיף חצי כפית כמון.
לקבלת מרק בהיר מורידים את ההריסה, ולקבלת גוון אדום מוסיפים לתבשיל 1 כף רסק עגבניות. במקום ההריסה אפשר להוסיף כף אבקת מרק עוף.
הכנה, סטיילנג וצילומים: פסקל פרץ-רובין
דרגת קושי: קל
זמן הכנה: כ- עשרים דקות
סוג המנה: פרווה
Winter treats made with semolina
By Pascale Perez-Rubin
Styling and photo credit: Pascale Perez-Rubin
On cold winter days, the best place to hang out with other family members at home is in the warm kitchen. This time of year, I love making thick soups and stews for my family, or baking citrus cakes and cookies that are perfect for dipping in a piping hot glass of herbal tea or coffee.
One evening last week, as I was lounging around in my kitchen with a few girlfriends I’ve known since I was little. As we were waiting for another batch of cookies to finish baking in my oven, one of my friends mentioned how she used to love coming over to my house, when my mom would serve us semolina porridge. She went on and on about how good she felt after eating my mom’s porridge, and that she’d love to try making it herself, but she was afraid of all the calories.
As she talked about these fond memories, I too recalled how I felt when my mother would serve us semolina porridge. My family did not often eat sweet foods – mostly, my mother seasoned everything with spicy paprika, harissa, garlic, caraway seeds and cumin. The juxtaposition of these spices with the smooth porridge was absolutely heavenly.
Up until now, I’d never really noticed how semolina porridge had played such a central role in North African cuisine. It can be prepared in savory or sweet versions, with smoked fish or coconut flakes. Moreover, there are so many cookies that are also made with semolina, including makroud cookies, which are filled with date cream and covered in an aromatic citrus syrup.
Ingredients
- 2 Tbsp. oil
- ¼ tsp. harissa or spicy paprika
- ½ tsp. caraway seeds
- ½ tsp. salt, or to taste
- ½ head of garlic, chopped
- 2 soft tomatoes
- 1 cup semolina
- Serving suggestion:
- Cilantro or fresh parsley, chopped
Instructions
- Heat the oil in a pot and add the harissa, caraway seeds, salt and garlic.
- Cut the tomatoes into small pieces, then add them to the pot with ¼ cup water. Cook over a medium-low flame for 5 minutes.
- Add 6 cups of water so that the water covers the lower half of the pot. Stir and bring to a boil. Once the water boils, add the semolina, while stirring constantly. Keep stirring and cook over a low flame until the mixture boils.
- If you so desire, you can add chopped cilantro and parsley. You can also add ½ cup of scallion chopped finely and ½ a teaspoon of cumin.
- If you want the porridge to be lighter in color, you can leave out the harissa. If you want it to be even darker red, you can add 1 tablespoon tomato paste. Alternatively, you can add 1 tablespoon of soup powder in place of the harissa.
- Level of difficulty: Easy.
- Time: 20 minutes.
- Status: Parve.
הרשמו לניוזלטר של פסקל
הרשמו לרשימת התפוצה של פסקל לקבלת ניוזלטר חודשי מתוק