בראש חודש ניסן עורכים יוצאי העדה הטריפולטאים והתוניסאים את טקס הבסיסה -בשישה.

יום שבת חל ראש חודש ניסן בו נהוג להכין את ה"בּשישה" או ה"בּסיסה" במטבח הטריפוליטני והתוניסאי. הטקס יערך הפעם בערב יום חמישי ובמהלך יום השישי.

ה"בסיסה" היא תערובת של חיטה, שעורה, כוסברה , שומר,וכמון טחונים אחרי קלייה ומנופים לקערה. לאלה מוסיפים סוכר, פירות מיובשים כמו דבלים, תמרים, צימוקים, אגוזים ושקדים, ומתבלים בקינמון.

יש המעטרים את ה"בסיסה" בסוכריות "דרג'ה" ("קונפטי" באיטלקית). מכינים את הבסיסה קודם והטקס עם הברכות מתקיים ערב ראש חודש.

אבקת הבסיסה מוכנה, שמן,מפתח לבחישה והתוספות,דרג'ה, שקדים ותמרים
אבקת הבסיסה מוכנה, שמן,מפתח לבחישה והתוספות,דרג'ה, שקדים ותמרים

על פי המסורת, שמים את ה"בסיסה" בקערה עמוקה, אבי המשפחה מוזג ביד שמאל מעט שמן זית לקערה, וביד ימין הוא אוחז במפתח גדול, בוחש את השמן עם ה"בסיסה" ותוך כדי בחישה אומר תפילה: "אתה ה' הפותח בלי מפתח, הנותן בלי בשר ודם, תן לנו מידך לבדך".

יש המוסיפים גם מים לתערות בהתאם למרקם הבלילה הרצוייה. אחרי הברכה מגישה אם המשפחה לכל אחד מעט מהבסיסה. אל ה"בסיסה" שנותרה מכניסה תכשיט זהב או טבעת נישואים למשך הלילה, כסגולה לשנת פרנסה, שפע וחיים טובים.

בגרסה התוניסאית, אם המשפחה מטילה אל התערובתמטבע כסף וטבעת הנישאין כסגולה לפרנסה טובה ולזוגיות טובה. בני המשפחה מוזמנים להניח את אצבעם מעל לקערהת הבשישה.

אם המשפחה יוצקת את שמן זית על האצבעות של כל בני המשפחה ורק אז בוחשת את העסה עם המפתח תוך כדי אמירת הברכות. ברגע שמתקבלת העיסה בגמישות הרצויה. יוצרים ממנה כדורים עגולים או אליפטים ומגישה לכל בני המשפחה . נוגסים בבשישה ומי שקיבל את המטבע זכאי להביע את משאלתו לשנה זו.

בנוסף לברכות מדליקים "קנדיל "- נר על בסיס מים ופתיל מצמר גפן. ומברכים שלל ברכות ואיחולים לשנה טובה, שנת בריאות וחיים טובים.

את מנהג הבשישה/בסיסה נוהגים לקיים גם בעת חנוכת בית או עסק חדש. יש משפחות שנוהגים להכין את הטקס גם בחג ט"ו בשבט.

לאור הפניות והבקשות הוספתי כאן מספר גרסאות לברכה בערבית תוניסאית ובערבית טריפולטנית.

הבסיסה אחרי הוספת השמן ועירבוב עם מפתח והתכשיטים

 

בנוסח תוניסאי:

יא בשישה בלמפתח. חון עלינה יפתח.

יא בשישת פתחאת אלעוד. חון עלינה יא מעבוד

יא בשישת ניסן. חון עלינה ירחמן.

יא תחריק בלאבשיש. יא פתח בלא מפתח. חון עלינה יא פתאח.

הפרוש: הפותח בלי מפתח, המעניק ללא לאות, הוא ירעיף עלינו וירעיף מאתנו לכל

בנוסח טריפולטאי:

גרסה א'

יא פתאח,יא רזאק,יא פתאח בלא מפתאח,

יא עטאי בלא מננח, תרזקנה ותרזק מננח

גרסה ב'

יא פתאח בלא מפתאח יא עטאי בלא מנח

ארזקנה ורזק מננח ורזק לעביד יכולולנח

גרסה ג'

יא פתאח בלא מפתאח,

תרזקנה ותרזק מנה,

יא עטנאי בלה מנה,

עקבאל דאייר זיידין ומוש נקסין,

וכל סנה כיר מן סנה

פרוש: אתה הפותח, אתה המעניק, הפותח בלי מפתח, המעניק גם אם אין אנו בעלי זכות,

הרעף עלינו מטובך ונרעיף ממנו לרבים. שלעולם לא יחסר לנו דבר ושהשנה הזו תיהייה טובה יותר מהשנה שעברה.

ביום זה עורכים שולחן עם מטעמים מתוקים כמו: "ספרה" (עוגת סולת וסירופ),"מקרוט" (עוגיות סולת ותמרים). כיום יש הנוהגים לערוך טקס זה גם לרגל כניסה לבית חדש.

ניתן לקנות את תערובת ה"בסיסה" בשווקים ובאזורים שבהם נמצאים בני הקהילה, כמו נתניה או אור יהודה. אל התערובת המוכנה מוסיפים תבלינים ופירות מיובשים ולא נותר אלא לברך.

כחלק משימור המנהג, מקפידים בקהילת בתי הכנסת של העדה להכין את תערובת הבסיסה עבור הקהילה כולה. את התערובת מכינות נשות העדה, בנוסף מחלקים עלון המסביר ומפרט את מהות מנהג הכנת הבסיסה, הכללים והברכה לעריכת הטקס כהלכתו.

כך היגיע לידי עלון זה, מצאתי בו הסברים מפורטים למנהג. העלון חולק בבית הכנסת יוצאי לוב -יוסף שלום ברעננהוהוכן עבור העדה על ידי מר יעקוב אבטא.את תערובת הבסיסה הכינה עבור כל קהילת בית הכנסת משפחת נעים מרעננה.

בדרך מוקפדת הוכנה התערובת לחלוקה, כשהיא נארזת במכילי פלסטיק קטנים כשעל מכסה המיכל מודבקת הברכה הנהוגה בהכנת הבסיסה.

בבתי הכנסת -מנהגים ותערובת מוכנה למתפללים
בבתי הכנסת -מנהגים ותערובת מוכנה למתפללים

לתערובת הבסיסה:

החומרים: ל-10-8 מנות

250 גרם גרגירי חיטה

50 גרם גרגירי שעורה

50 גרם גרגירי כוסברה

20 גרם כמון טחון

15 גרם זרעי שומר (אניס)

*לתערובת הבסיסה יש גרסאות רבות בחלקם גם משתמשמים בקמח חומוס קלוי במקום חיטה ושעורה.

לתיבול וגיוון משלבים גם זרעי שומשום מתבלים בתבלין האניס והיאנסון.

להעשרה:

כ-10 כפות שמן זית

22 תמרים, מגולענים וקצוצים

1/2 כוס צימוקים בהירים

1/2 כוס אגוזים, קלויים וקצוצים

1/2 כוס שקדים, קלויים וקצוצים

1 כוס סוכר

6 כפות מים

אופן ההכנה:

במחבת רחבה קולים את גרגירי החיטה והשעורה ( השומשום) כל אחד בנפרד. קולים גם את גרגירי הכוסברה, הכמון טחון והשומר עד לגוון חום זהוב (ינסון ואניס) . טוחנים בבלנדר לאבקה ומנפים אותה לקערה רחבה.

מוסיפים לתערובת חצי מכמות השמן, מערבבים ומוסיפים את התמרים הקצוצים, הצימוקים, האגוזים, השקדים הקלויים, הסוכר והמים ומערבבים. מוסיפים את יתרת השמן ומגישים.

אם רוצים להכין כדורים קטנים מהעיסה, יש להוסיף את הנוזלים בהדרגה ולא בבת אחת, אלא בהתאם לספיגה, כדי שקבל עיסה המאפשרת לצור כדורים.

 

בסיסה או בשישה
בסיסה או בשישה
  • טיפסקל:

אם לא מוצאים גרגירי חיטה ושעורה, אפשר להכין גרסה מעניינת של בסיסה עם קמח: קולים את הקמח במחבת, ומוסיפים אליו את שאר החומרים.

Print Friendly, PDF & Email

הרשמו לניוזלטר של פסקל

הרשמו לרשימת התפוצה של פסקל לקבלת ניוזלטר חודשי מתוק

תודה שנירשמת.

שגיאה בהרשמה, נא לנסות שוב.

השאר תגובה

Please enter your comment!
Please enter your name here