

קבלו מתכון הוא להכנת קציצות עוף עם המון ירק, בניחוח לימוני וחריפות עדינה. הפעם החלטתי לא לטגן את הקציצות. צליתי אותן על מחבת פסים והתקבלו קציצות נפלאות אשר נחטפו מהמחבת בעודן חמות.
אם אתם קצרים בזמן אפשר להניח אותן על תבנית תנור מרופדת בנייר אפייה, לרסס אותן קלות בשמן זית ולאפות באסכלה. אפשר גם לבשלן ברוטב עגבניות, או אז הן הופכות למעדן – רכות, אווריריות וטעימות מאוד.


לעוד טעמים מעניינים וסרטוני הדרכה קצרים אני מזמינה אותכם לבקר ולעקוב אחרי גם בדף האינסטגרם והפייסבוק שלי ובטיק טוק
הכנתם?! אל תשכחו לשתף ולתייג אותי באינסטגרם
קציצות עוף וירק
החומרים: (ל-16-20 קציצות)
500 גרם חזה עוף
1 בצל גדול, קצוץ דק מאוד
5 שיני שום, כתושות
1/2 צרור פטרוזיליה
1/2 צרור כוסברה
10 גבעולי שמיר
1 פרוסת לחם, שרויה במים וסחוטה היטב
1 כפית הריסה
1 כף מחית לימון כבוש
2-1 כפות שמן זית
1 ביצה
1 כפית כמון
1 כפית אבקת סודה לשתייה
מלח ופלפל שחור, לפי הטעם


אופן ההכנה:
שמים את כל החומרים בקערה רחבה ולשים היטב. מניחים במקרר כחצי שעה.
מחממים היטב מחבת פסים על להבה בינונית, משמנים קלות את המחבת בשמן זית.
נוטלים מעט מעיסת הבשר וצרים קציצה בקוטר 7-8 ס"מ או יותר, לפי בחירתכם. מניחים על מחבת הפסים וצולים משני הצדדים, 2-3 דקות בכל צד, עד לקבלת גוון שחום.
בדרך זו מכינים את כל עיסת העוף המתובלת. מגישים חם.
אפשר להכין רוטב עגבניות אהוב, שאליו מוסיפים את הקציצות הצלויות. מנענעים קלות את הסיר כך שהרוטב יצפה בשכבה אחידה את כל הקציצות.
דרגת קושי: קל-בינוני
זמן הכנה: כשעה
סוג המנה: בשרי
הכנה, סטיילינג וצילומים – פסקל פרץ-רובין
I love trying out new dishes when I’m preparing weekday meals for my family. I know what each family member likes, and I try to accommodate their tastes when trying out new things. I don’t like to attempt new recipes or techniques for important holiday meals when we have guests, since I never know if the dish will be successful or not. I like trying out new ideas at the beginning of the week. That way, I can see how a specific dish comes out, and I have time to make improvements or changes. By the time the weekend rolls around, I’ve usually mastered the new dish, and am ready to serve it to my family for Shabbat dinner.
Below, you'll find a recipe
that I recently added to my repertoire, and that have passed muster among my immediate family members.
The recipe is for chicken balls and vegetables, with a touch of lemony and spicy flavor. For this recipe, I fried the chicken balls on a griddle pan. They came out so light and tasty, that they were practically eaten straight off the pan. If you are short on time, you can place the balls on a tray covered with baking paper and sprayed with oil, and grill them in the oven. Alternatively, you can also cook the chicken balls in tomato sauce, after which they come out soft and airy.
Ingredients
- 500 gr. ground chicken breast
- 1 large onion, chopped finely
- 5 cloves of garlic, crushed
- ½ bunch of parsley
- ½ bunch of cilantro
- 10 sprigs of dill
- 1 slice of bread, soaked in water and squeezed well
- 1 tsp. harissa
- 1 Tbsp. pickled lemon spread
- 1-2 Tbsp. olive oil
- 1 egg
- 1 tsp. cumin
- 1 tsp. baking soda
- Salt and pepper, to taste
Instructions
- Place all of the ingredients in a large bowl and mix well. Place the bowl in the fridge for 30 minutes.
- Pour a little olive oil on a griddle pan and heat over a medium flame.
- Take little bits of the mixture and form balls with a diameter of 7 or 8 cm, or a bit larger. Place the balls on the griddle pan and fry them for 2-3 minutes on each side, until they turn brown. Serve hot.
- Alternatively, you can prepare your favorite tomato-based sauce and add the chicken balls to the sauce once you’ve fried them on the griddle pan. Shake the pot gently so that the sauce covers all the balls well.
- Level of difficulty: Easy-medium.
- Time: 1 hour.
- Status: Meat.
Styling and photo credit: Pascale Perez-Rubin
הרשמו לניוזלטר של פסקל
הרשמו לרשימת התפוצה של פסקל לקבלת ניוזלטר חודשי מתוק