

הסוד הוא בתיבול
תמיד הוסיפו את התבלינים סמוך להגשה.
הקפידו על איזון נכון בתיבול. שמרו על הטעם הטבעי של הירקות ואל תכסו אותם לחלוטין בתבלינים. הם נועדו להדגיש ולשדרג את הטעם בטון מינורי.
אפשר וכדאי לעשות הכנות ראשונות לסלטים, ולשמור את המרכיבים במקרר בקופסאות נפרדות, כך שהרכבת המנות תתבצע במהירות. תוכלו למשל להכין קטניות בכמות גדולה ולהשרות אותן למשך הלילה, לחלק לשקיות אוכל, להקפיא, ולהשתמש לפי הצורך.
לפני שימוש בעשבי התיבול יש להשרות אותם במים קרים למשך חצי שעה לפחות. אחרי ההשריה יש לייבש את העלים היטב. רצוי להיעזר בקערת מניפת ייבוש (שמשתמשים בה לעלי חסה וכרוב). אם אין לכם קערה, השתמשו במגבת.
אפשר לשמור את העלים בקופסה מרופדת במגבת נייר סופג עד לשימוש, ולא יותר מיומיים שלושה.
חשוב לסלק את כל הגבעולים הארוכים ולהשאיר רק את הקטנים.
קיצוץ עשבי התיבול יעשה סמוך להכנת הסלט.
סלטים המבוססים על עשבי התיבול הם בשיאם באותו יום ומאבדים את פריכותם וטעמם הנפלא יום לאחר ההכנה. לכן רצוי להכין באותו היום ולהגיש מיד.


לעוד טעמים מעניינים וסרטוני הדרכה קצרים אני מזמינה אותכם לבקר ולעקוב אחרי גם בדף האינסטגרם והפייסבוק שלי ובטיק טוק
הכנתם?! אל תשכחו לשתף ולתייג אותי באינסטגרם
סלט עדשים וירקות
החומרים: (ל-6-8 מנות)
1/2 1 כוסות עדשים ירוקות, מושרים במים כשעה
5 עלי חסה סלנובה, חתוכים לרצועות
1 מלפפון, חתוך לקוביות קטנות
3 בצלים ירוקים, קצוצים
1/4 כוס פטרוזיליה, קצוצה
1/4 כוס כוסברה, קצוצה
3 שיני שום, כתושות (לא חובה)
10 עגבניות תמר, חצויות לאורך
מלח, פלפל שחור, גרוס לפי הטעם
1/4 -1/2 כפית סומק
1/4 כוס שמן זית
מיץ מלימון בינוני
אופן ההכנה:
מסננים את העדשים ומניחים בסיר. מכסים במים ומביאים לרתיחה. מבשלים על להבה נמוכה כחצי שעה, עד שהעדשים רכות ומוצקות. מסננים, שוטפים במים ומסננים. מעבירים לקערה. מוסיפים את רצועות החסה, קוביות המלפפון, הבצלים הירוקים, הפטרוזיליה, והכוסברה. מערבבים ומוסיפים את שיני השום הכתושות והעגבניות החצויות. מתבלים במלח, פלפל, סומק, שמן זית ומיץ לימון. מערבבים, טועמים, מתקנים תיבול בהתאם ומגישים.
דרגת קושי: קל
זמן הכנה: כעשרים דקות
סוג המנה: פרווה
הכנה, סטיילינג וצילומים -פסקל פרץ-רובין
Summer salad
I love cooking and trying out new dishes with ingredients that I’ve just discovered. I adore playing around with novel techniques and new combinations of foods. I try to serve one new dish at mealtimes. I’m not referring to complicated dishes that require special ingredients or extra time for preparation the day before. I just mean one new ingredient or small twist of your regular recipe that will add a different flavor.
As soon as the temperature outside begins to climb, I adapt my menu and preparation style accordingly. No one wants to eat heavy foods or spend hours in a hot kitchen preparing food in the summertime. This is the time to prepare light salads made with fresh vegetables, herbs, legumes and pasta.
Then, all you need to do is add a little seasoning and salad dressing. I love to use a variety of cooked legumes, in conjunction with cooked grains, crumbled cheese, fish, and tofu. The idea is to prepare salads with bright colors, interesting textures and a variety of delicious flavors.
When I was a kid, I strongly disliked all the little green leafy additions my mother would put in salads (parsley, mint, cilantro, dill, basil and thyme). I didn’t even like cabbage or grape leaves. But as I got older and was introduced to dishes from other cultures here in Israel, I began to appreciate the food I grew up with much more. At some point, I realized how much fresh herbs added to the aesthetics of salads, as well as to the texture and flavor.
TiPascale: The secret is in the seasoning
Make sure your seasoning is balanced and wait until just before serving to add the salad dressing. Don’t use too much salad dressing – this way you’ll still be able to taste the natural flavor of each vegetable.
If you want to achieve the ultimate flavor and freshness in your salads, there are a few steps you can take to succeed. Firstly, in order to cut down on preparation time just before a meal, prepare ingredients ahead of time and store them in separate containers in the fridge until just before serving.
Prepare large amounts of legumes ahead of time. Add one portion to small bags and store them in the freezer until you are ready to use them.
Soak herbs in cold water for at least 30 minutes before using in salads. Dry them, preferably with a salad spinner. If you don’t have one, dry them with a towel.
Remove all the thick stems and use only the leaves of the herbs (it’s okay to leave the thin stems).
Herbs should be chopped just before adding to salad.
If you prefer to chop the herbs ahead of time, store them in a container that is lined with a paper towel, but not for more than 2 or 3 days.
Salads made with fresh herbs are best eaten fresh. They lose much of their flavor after a day. So, best to prepare them just before serving.
Ingredients
- 1 ½ cups green lentils, soaked in water for 1 hour
- 5 leaves of selenova lettuce, cut into strips
- 1 cucumber, cut into small pieces
- 3 scallions, chopped
- ¼ cup parsley, chopped
- ¼ cup cilantro, chopped
- 3 cloves of garlic, crushed (optional)
- 10 grape tomatoes, halved lengthwise
- Salt and pepper, to taste
- ¼ - ½ tsp sumac
- ¼ cup olive oil
- Juice from 1 lemon
Instructions
- Drain the soaking lentils and transfer them to a pot. Pour in water to cover and bring to a boil. Cook over a low flame for 30 minutes until the lentils have softened. Drain the lentils, rinse and pour them into a bowl. Add the lettuce, cucumber, scallions, parsley and cilantro. Mix, then and add the garlic and tomatoes. Season with salt, pepper, sumac, olive oil and lemon juice. Taste and adjust seasoning.
- Level of difficulty: Easy.
- Time: 20 minutes.
- Status: Pareve.
Styling and photo credit: Pascale Perez-Rubin
הרשמו לניוזלטר של פסקל
הרשמו לרשימת התפוצה של פסקל לקבלת ניוזלטר חודשי מתוק







































