במקום להתייחס לירקות כאל תוספת שמוגשת לצד המנה, הפעם הם יהיו הכוכב של הארוחה. מניפת ירקות/רטטוי

רבות דובר על החשיבות של שילוב ירקות בארוחה, ולא רק מטעמים של שמירה על המשקל. הם מביאים איתם ערך תזונתי רב והירידה במשקל היא בעצם התוצאה והבונוס. מכאן אנו מבינים שרצוי וכדאי מאוד למצוא את המתכונים שיצליחו להפוך ירק כזה או אחר למיוחד וטעים במיוחד.

הבעיה הגדולה היא בעיקר עם ילדים. סוד ידוע הוא שהזאטוטים לא פעם מפתחים אנטי רציני לירקות, עד לרמה שהם אפילו לא רוצים לטעום ירקות מסוימים. וכשהם כבר טועמים אנו מרגישים כאילו זכינו בפיס. לכן אנו עסוקים בחיפוש פתרונות יצירתיים על מנת להסתיר את הירק במנה המוגשת לילדים. פעם הם מרוסקים, פעם קוצצים אותם דק דק, ופעם מכינים איתם מאפים עם או בלי בצקים.

לשמחתי הרבה בשנים האחרונות מסתמן שינוי מדהים וטוב בהתייחסות אל הירקות. הדבר נוצר בעיקר בעקבות ההתפתחות הקולינרית בארץ. למשל שוק האיכרים המאפשר צריכת ירקות מיוחדים, כאלו שבאמת לא ניתן לפגוש במרכולים. תוסיפו את שימת הדגש על טבעונות וצמחונות ואת הרשתות החברתיות תקבלו שפע של שגשוג ויופי. כך נוצר מצב שבו אנו פוגשים את הירקות כשהם הכוכב הראשי בארוחה ולא עוד מוסתרים ונדחקים מהעין.

הירק הופך למרכז. הוא בולט או משולב עם ירקות מיוחדים תוך הקפדה על טעמים וגוונים ובתוספת תיבולים עדינים ולפעמים לא שיגרתים. אליהם מוסיפים קטניות או דגנים ומקבלים שפע של טעמים עם מרקמים וטקסטורות המוסיפות עניין. התוצאה מאוד מוצאת חן בעיני, חשבתי להציע לכם לנסות להכין מנה קצת שונה.

 

 

מניפת ירקות/רטטוי

מניפת ירקות על מצע רוטב עגבניות

במספר רב של מתכונים מרככים את הירקות ברוטב עגבניות פיקנטי. המתכון שלפניכם שם דגש על מראה אחיד של הירקות לכן הקפידו על שימוש בירקות בגודל אחיד פחות או יותר. בחרתי ליצור את המניפה ספירלית, עם כיוון התבנית שבה השתמשתי אולם אפשר לעצב את המניפה כשבלול בכלי עגול או שורות של ירק בכלי מלבני וכך הלאה.

אפשר לחלוט את הירקות לפני עיצוב המניפה, אך מצאתי שהכי טוב ונוח להשתמש בירקות כמו שהם, או אז בקלות ניתן לעצב את המניפה. שיטה זו אילצה אותי להאריך את זמן האפייה וריכוך הירקות. ודבר אחרון: אני ממליצה להשתמש במכשיר חיתוך (מנדולינה) המאפשר קבלת פרוסות דקות ואחידות.

החומרים:

2 קישואים בהירים

1 זוקיני ירוק גדול

1/2 -1 חציל מאורך וצר

2 גמבות צרות

2-1 תפוח אדמה סגול

2-1 בטטה צרה ומאורכת

לרוטב:

3 עגבניות

1 בצל

4 שיני שום

6 עלי בזיליקום

3 כפות שמן זית

1/2 כוס מים או יין לבן

מלח ופלפל לפי הטעם

להברשה:

1/4 כוס שמן זית איכותי

 

 

אופן ההכנה:

שוטפים ומנקים היטב את כל הירקות וחותכים אותם לפרוסות אחידות. שימו לב: חשוב שכל הירקות יהיו פחות או יותר באותו הגודל כדי לאפשר אחידות. אם התקבלו פרוסות של ירק גדולות יותר מהשאר, נסו לחתוך את החלק התחתון כדי להגיע לאותו הגודל והגובה בסידור המניפה.

מכניסים את כל חומרי הרוטב לבלנדר או למעבד מזון ומרסקים הכול לכדי מחית אחידה. (במידת הצורך אפשר להוסיף עוד 1/4 כוס מים). יוצקים את הרוטב אל התבנית ומשטחים.

מסדרים את הירקות אחד ליד השני ומקפידים על סדר ההנחה. את הירקות מצמידים לדופן התבנית וממשיכים להניח אותך תוך יצירת מניפה ספירלית (ראו תמונה). במרכז המניפה אפשר להצמיד מספר ירקות וליצור מעין פרח.

מברישים את ספירלת הירקות במעט שמן. מכסים בנייר אפייה ומעליו מניחים רדיד אלומיניום. מכניסים לתנור שחומם מראש לחום בינוני (180 מעלות) ואופים כ-  50-40 דקות לריכוך הירקות.

 

 

טיפסקל

אחרי שתכינו את מניפת הירקות תמצאו שנשארתם עם "זנבות" של ירקות. אל תזרקו אותם לפח. רכזו הכל בקערה רחבה, בזקו מלח ופלפל, הוסיפו 1 בצל חתוך לפרוסות, 4 שיני שום חצויות, 1-2 כפיות תערובת עשבי תיבול מוכנה או תערובת תבלינים לפי טעמכם ו-3 כפות שמן זית. ערבבו היטב ושטחו על תבנית תנור. אפו במשך 40-50 דקות עד לריכוך הירקות. הגישו חם.

 

 

סגנון וצילומים: פסקל פרץ- רובין 

הרשמו לניוזלטר של פסקל

הרשמו לרשימת התפוצה של פסקל לקבלת ניוזלטר חודשי מתוק

תודה שנירשמת.

שגיאה בהרשמה, נא לנסות שוב.

4 תגובות

  1. היי פסקל :)

    1. שופכים את הרוטב לפנח הנחת הירקות?
    2. טרם הכנסת התבנית
    מכסים אותה בשתי שכבות, שכבה ראשונה נייר אפייה ושכבה שנייה אלומיניום?

    • הי אפרת
      1 קראי טוב כתוב: "יוצקים את הרוטב אל התבנית ומשטחים" . כלומר קודם הרוטב ועליו מסדרים את הירקות
      נכון לפני הכניסה לתנור
      2 מכסים בשתי שכבות קודם נייר אפייה ועליו רדיד אלומיניום

השאר תגובה

Please enter your comment!
Please enter your name here