

חג הסוכות לא התברך במאכלים מובהקים המזוהים אתו, אבל אם נחפש היטב נמצא כמה מסורות המאפיינות את החג. כיוון שסוכות הוא גם חג האסיף, שבו אנחנו מצווים לשמוח על הטבע ולהודות על היבולים, מאכלי החג כוללים אלמנטים מהירקות ומהפירות של ארץ ישראל, טריים או מבושלים. את הרטבים ואת המילויים אפשר לבסס על רימונים, צימוקים, תמרים או תאנים משבעת המינים בהם מעטרים את הסוכה.
בוחרים להכין את המאכלים אשר נוח להוציא החוצה אל הסוכה בלי שיתקררו, כמו למשל ממולאים. פעם היו אלו בעיקר עלי גפן ממולאים, זכר לכרמי יהודה שלפני הגלות, כיום תפסו את מקומם ירקות עליים אחרים כמו כרוב ועלי חסה וגם פלפלים, קישואים ושלל ירקות. אשר קל לשנע אותם אל הסוכה או אל בתי חברים ומשפחה אליהם אתם מוזמנים. השנה לדאבון לב בגלל הקורונה הסוררת לא ניתן לשנע את המאכלים, כולנו בעוצר ונסוב סביב שולחן חגיגי עד כמה שניתן. בחרתי להציע לכם להכין שבלולים ממולאים בכרוב, תפוחי עץ ורימונים. זוהי מנת פתיחה טעימה שלהכנתה השתמשתי בעלי בריק שאותם גלגלתי לצורת ספירלה. אם אינכם מוצאים בשווקים עלי בריק תמיד תוכלו להשתמש בדף פילו חצוי.
לעוד טעמים מעניינים וסרטוני הדרכה קצרים אני מזמינה אותכם לבקר ולעקוב אחרי גם בדף האינסטגרם והפייסבוק שלי. הכנתם מוס מסקרפונה ולימון במטבח הפרטי שלכם?! אל תשכחו לתייג אותי #במטבחשלפסקל ובאינסטוש או לשלוח לי תמונה!
טיפסקל
יש לשמור את עלי הבריק עטופים במגבת לחה לאורך כל העבודה כדי לשמור על גמישותם. אם העלים חשופים הם מתייבשים ולא ניתן להשתמש בהם.
* For the English recipe scroll down *
שבלולי בריק במלית כרוב, תפוחי עץ ורימונים
החומרים (ל-10 שבלולים בינוניים):
למלית:
3 כפות שמן זית
2 בצלים גדולים, קצוצים
2 שיני שום, כתושות
1/2 ראש כרוב גדול, חתוך לרצועות דקות
1 תפוח עץ, קלוף וחתוך לפרוסות
1/4 כפית ג'ינג'ר טרי, מגורר
1 כף רוטב רימונים
1 כף רוטב סויה
1 כף דבש
מלח ופלפל לפי הטעם
1/2 כוס גרגירי רימונים
20 עלי בריק עגולים (או עלי פילו)
לבזיקה והברשה:
1/2 כוס תערובת של שומשום, פרג, גרעני חמנייה ודלעת (אפשר לשנות לכל תוספת אחרת כמו: צ'יה, פשתן, קצח ועוד)
1 ביצה טרופה עם כף מים
אופן ההכנה:
מחממים שמן זית בסיר רחב, מוסיפים את הבצלים הקצוצים ומטגנים עד לקבלת גוון חום זהבהב. מוסיפים את שיני השום הכתושות, מערבבים ומאדים כדקה. מוסיפים את רצועות הכרוב, מערבבים, מאדים כשתי דקות ומוסיפים את פרוסות התפוחים.
מערבבים ומאדים בסיר מכוסה עד שרצועות הכרוב משנות את צבען. מוסיפים את הג'ינג'ר הטרי, רוטב הרימונים, רוטב הסויה והדבש, מערבבים ומתבלים במלח ופלפל. ממשיכים לבשל על להבה בינונית נמוכה עוד שתיים-שלוש דקות ומסירים מהלהבה.
מצננים היטב ומוסיפים את גרגירי הרימונים. טועמים ומתקנים תיבול לפי הטעם.
נוטלים בזהירות עלה בריק ומניחים על משטח העבודה. נוטלים עלה שני ומניחים אותו לצד העלה הראשון, כשהוא מונח על פני שליש משטחו. מתקבל משטח אחד ששני צדדיו עגולים. מרסיסים את שני העלים במעט תרסיס שמן.
מניחים לאורך משטח עלי הבריק בצד הקרוב אליכם מעט מהמלית, כ-2-3 כפות, ומסדרים אותה לאורכו. מקפלים את עלי הבצק על המלית ומגלגלים לגלילה צרה. יוצרים מהגלילה צורת שבלול (ספירלה) ומניחים בתבנית תנור מרופדת בנייר אפייה כשהצד הסגור מונח כלפי מטה. בדרך זו ממלאים את יתר העלים. מסדרים את כל השבלולים על תבנית כשהן תומכים אחד את השני. מרססים מעט בשמן.
טורפים בקערית את הביצה עם המים ומברישים את השבלולים בביצה הטרופה. מפזרים על פני השבלולים את תערובת השומשום, הפרג וגרעיני החמנייה והדלעת. אופים בתנור שחומם מראש ל-250 מעלות במשך כ-10 דקות. מנמיכים את החום ל-180-190 מעלות ואופים עוד כ-30 דקות עד שהשבלולים משחימים והופכים לקריספיים. מוציאים ומגישים חם או פושר.
סטיילינג וצילומים: פסקל פרץ-רובין
Styling and photo credit: Pascale Perez-Rubin
Ingredients
- Filling:
- 3 tbsp olive oil
- 2 large onions, chopped
- 2 cloves of garlic, crushed
- ½ head of large cabbage, cut into thin strips
- 1 apple, peeled and cut and sliced
- ¼ tsp fresh ginger, grated
- 1 tbsp pomegranate concentrate
- 1 tbsp soy sauce
- 1 tbsp honey
- Salt and pepper to taste
- ½ cup pomegranate seeds
- 20 sheets of filo dough
- 1 oil spray
- Topping:
- ½ cup seed mixture (sesame, poppy, sunflower, pumpkin, or any seed you want, such as chia, flax or nigella)
- 1 egg beaten with 1 tbsp water
Instructions
- Heat oil in a large pot. Add the onions and fry until golden brown. Add the garlic and stir for one minute. Add the vegetable strips and fry for another minute or two. Add the apples.
- Cover pot and let cook until cabbage changes color. Add the ginger, pomegranate concentrate, soy sauce and honey. Stir and then season with salt and pepper. Continue to cook over low flame another 2-3 minutes and then remove from the flame.
- Let cool and then add pomegranate seeds. Adjust seasoning.
- Carefully lay a sheet of filo dough on your work surface. Take a second sheet and place it so that one-third of the sheet overlaps with the first one. Spray with oil.
- On the edge of the side closer to you, add 2-3 spoonfuls of filling. Roll the dough into a log starting from the side closer to you. Then, take the log and create a spiral or snail shape and place pastry on a tray that’s covered with baking paper. Make sure the side where the pastry dough opens is face down on the tray. Continue to prepare the rest of the pastries in the same fashion and arrange them on the tray so that they’re supporting each other. Spray with oil.
- Beat egg with water and brush on top of pastries. Sprinkle with seed mixture and bake in an oven that has been preheated to 200°. Lower temperature to 180°-190° and bake for 30 minutes until pastries are crispy. Serve hot or room temperature.
- TiPascale
- When you're baking with filo dough, make sure all the pieces you're not using at the moment are covered well with a damp cloth so they don’t dry out. Once they dry out, they cannot be used.
הרשמו לניוזלטר של פסקל
הרשמו לרשימת התפוצה של פסקל לקבלת ניוזלטר חודשי מתוק