כאשר הורי רצו להבהיר לנו בצורה נחרצת שאירוע מסוים לא יתקיים או שייקח זמן רב עד שיתבצע, מיד נזרק לחלל החדר המשפט בערבית "בוקרה פל משמש", שהיה מעין קוד בבית. לימים הבנתי שתרגומו המילולי הוא "מחר בעונת המשמש" ושהמשפט מתייחס לזמינותו הקצרה ולהבשלתו המהירה של פרי המשמש ולחיי המדף הקצרים שלו. לכן משתמשים במשפט הזה כשרוצים לדחות משהו למועד בלתי אפשרי, שלא יחול לעולם.

וכך, במקום להרחיב ולהסביר לנו הקטנים למה לא? מיד נשלף בהתרסה המשפט הקצר הזה, שממנו הבנו בצורה הברורה ביותר שאין שום סיכוי שהבקשה שלנו תתבצע.

עכשיו הגיעה הבוקרה פל משמש, עונת המשמש. כבר מחודש מאי הם מעטרים את המדפים, נראים כמו כדורי טניס, עגולים ובשרניים, סמוקי לחיים ובצבעוניות כתומה וצהובה. הפירות לא אחידים בטעמם. לפעמים הם קשים ולפעמים רכים, תלוי בזן ובטיב האחסון. אני פוסעת בין הדוכנים בשווקים וממש שומעת את צליל קולה של אמי כשהיא פוסקת "בוקרה פל משמש".

מקורו של המשמש בסין, והוא קרוב משפחה של האפרסק והשזיף. הרומאים הפיצו את הפרי לאירופה והמתיישבים הספרדים חשפו אותו לעולם החדש. כיום הוא אחד מהגידולים המובילים בקליפורניה. הערבים הפיצו את המשמש לאורך ולרוחב המזרח התיכון, ואכן המשמשים הטובים והנחשבים בעולם מגיעים מטורקיה, יוון ואגן הים התיכון.

בארץ המשמשים מבשילים באביב בין מאי ליולי, ומתפצלים לשני זנים עיקריים: כתומים גדולים ויפים מסוג "רעננה" וה"באלדי" הבהירים והקטנים עם מעט צבע כתמתם צהוב. עונתם קצרה מאוד, ומקץ חודש עד חודש וחצי הם נעלמים מהשווקים, כך שאל תוותרו על ייבוש ביתי של הפרי ועל הכנת ריבות ושימורים.

הערך התזונתי של המשמשים גבוה. הם עשירים בבטא קרוטן, שהופך בגופנו לוויטמין A, וגם באשלגן, בסיבים תזונתיים, בוויטמינים מקבוצת B ובברזל. בפרי בגודל בינוני יש כ-48 קלוריות בלבד. יש לפרי מנעד חמוץ-מתוק שמשתלב נהדר במטעמים מלוחים ובקינוחים מתוקים. הם יבצבצו, יפתיעו וימתנו את מתיקות הקינוח או העוגה.

רגע לפני שהם נעלמים שוב, בחרתי להכין עם הפרי עוגת משמש.

 

 

טיפסקל לעבודה עם משמשים

בהכנת עוגות כדאי להשתמש במשמשים רכים ולא קשים מדי

רוצים ארוחת צהריים מפתיעה? רסקו את הפרי במעבד מזון עד לקבלת כוס של רסק משמשים. הוסיפו מעט סויה, שום וסילאן. ערבבו היטב. צפו בתערובת נתחי עוף ואפו בתנור בחום בינוני במשך כ-30-40 דקות. תופתעו מאוד מהתוצאה.

אפשר לרסק את הפרי ולהכין ממנו לדר, ריבה עם פרי שלם או מרוסק בחלקו, לפתן פרי ועוד.

 

לעוד טעמים מעניינים וסרטוני הדרכה קצרים אני מזמינה אותכם לבקר ולעקוב אחרי גם בדף האינסטגרם  והפייסבוק שלי. הכנתם  עוגת משמש הפוכה במטבח הפרטי שלכם?! אל תשכחו לתייג אותי #במטבחשלפסקל ובאינסטוש או לשלוח לי תמונה!

 

עוגת משמש הפוכה

היופי בעוגה הרכה והעשירה הזו שאתם יכולים בקלות להפוך אותה לעוגת פרווה ולהגישה גם בתום ארוחה בשרית. לקבלת גרסה בריאה יותר החליפו את הקמח הלבן בקמח כוסמין מלא.

החומרים: (לתבנית מלבנית בקוטר 22X22 או 23X23 ס"מ)

לבסיס העוגה:

2 כפות חמאה / מחמאה/ שמן קוקוס

1 כף סוכר חום/ גולד

12-13 משמשים טריים, חצויים לשניים ומגולענים

2 כפות שקדים מולבנים, טחונים

1 כף פתיתי קוקוס

 

 

לעוגה:

1 גביע לבן/ יוגורט/ שמנת מתוקה או 200 מ"ל קרם קוקוס

3 ביצים בגודל L

1 כפית תמצית וניל או 2 שקיות סוכר וניל

1/2 כוס שמן או 100 גרם חמאה/ מחמאה/ שמן קוקוס

5 כפות סוכר חום /גולד

1/2 1 כוסות קמח / קמח כוסמין מלא

1 שקית אבקת אפייה

לסירופ:

1/4 כוס מים חמימים

1 כף סילאן

3-2 טיפות תמצית וניל

לעיטור:

1/4 כוס שבבי קוקוס

1/4 כוס שקדים מולבנים פרוסים

 

 

אופן ההכנה:

משמנים היטב את תחתית התבנית והדפנות. מפזרים את הסוכר על תחתית התבנית. מסדרים את חצאי המשמש על התבנית בצפיפות, כשהצד השטוח כלפי מטה. מפזרים על המשמשים ובניהם את השקדים ופתיתי הקוקוס.

בקערה בינונית מערבבים את כל החומרים תוך טריפה נמרצת, עד לקבלת תערובת אחידה. יוצקים את הבלילה על שכבת המשמשים ומשטחים, כך שכל המשמשים יצופו בבצק. אופים בתנור שחומם מראש לחום בינוני-נמוך (170 מעלות) במשך כ-40-35 דקות ומצננים.

מצמידים כלי הגשה שטוח אל התבנית והופכים את העוגה. אם שימנתם היטב העוגה תשתחרר יפה ואם לא, עזרו לחצאי המשמש לצאת ושבצו בעוגה.

מערבבים בצלוחית את חומרי הסירופ ומשקים את העוגה כפית אחר כפית ברווחים בין המשמשים. מעטרים בפרוסות הקוקוס והשקדים.

 

סגנון וצילומים: פסקל פרץ-רובין

הרשמו לניוזלטר של פסקל

הרשמו לרשימת התפוצה של פסקל לקבלת ניוזלטר חודשי מתוק

תודה שנירשמת.

שגיאה בהרשמה, נא לנסות שוב.

10 תגובות

  1. האם אפשר להשתמש באפרסקים או נקטרינות ? תודה רבה לך על הכל פשוט כל מתכון תענוג אחד גדול!!!

השאר תגובה

Please enter your comment!
Please enter your name here