היום הוא הזמן להכנת מרק מהביל, כזה המזמין את הסובבים לטעימה נהדרת ומחממת. אני עדיין זוכרת את הניחוחות שקיבלו את פניי בילדותי, כשהגעתי הביתה לאחר יום לימודים ארוך.

הגשם התדפק חזק על החלונות, הרוח שרקה בחוץ, ואמי, בחיוך גדול ומזמין, כיוונה אותנו אל המטבח לטעום את המרק שהכינה. זה היה הרגע הנעים ביותר של היום, מכיוון שאמי הכינה מרק אחר מדי יום ביומו, והמרק המצוין הזה, מלבד ניחוח משכר, הכיל גם הפתעות.

"הפתעות" הוא השם שאנחנו, הילדים, נתנו לכל אותן תוספות שהיו מוסתרות בנוזל המרק הצבעוני. פעם הוא היה ירוק, פעם זהבהב ופעם אדמדם, ולפעמים צפו בו ירקות, קטניות או שילובים מעניינים של כופתאות ובצקניות.

עוד מגרם המדרגות שהוביל אותנו אל דלת הבית, ניסינו לנחש לפי הריח איזה מרק הכינה אמא היום. לפעמים אפילו ערכנו תחרות עם פרסים למנצח.

כיום, קיץ או חורף, אני מקפידה להכין מרקים לילדיי. הסיר שאני מניחה על הכיריים לעולם לא יהיה קטן או בינוני, אלא סיר ענק וגבוה, כזה המאפשר לקטנים לעמוד על קצות האצבעות ולנסות להציץ לתוכו (בזהירות!), בדיוק כפי שאני עשיתי בילדותי.

כללים לאירוח מושלם

המרקים משתנים לפי מצב הרוח, מזג האוויר והירקות במקרר. התוספות שאיתן אני מעשירה את המרק נבחרות לפי טעם בני הבית.

כשאני מסבירה כיצד יש להכין מרק, אני מתחילה תמיד בכלל חשוב אחד – כדי ליהנות ממרק מוצלח וטעים חייבים להקפיד על חומרי הגלם, שיהיו איכותיים וטריים.

רצוי להשתמש במנות עוף או בשר כדי להעשיר את המרק, או להכין ולהשתמש בציר עוף ובשר מוכן מראש .

אני מבינה את אלו שמתוך מהירות וחוסר זמן משתמשים באבקות מרק מוכנות, אין שום פסול להיעזר באבקת מרק אלו אך אנה הקפידו להשתמש באלו ללא חומרים משמרים, ללא נתרן , ללא מונוסודיום גלוטמט, ומכילות חומרים טיבעיים בלבד וגם אז  חשוב להשתמש בכמויות קטנות.

 

 

מרקים בשלוש קבוצות:

מרקים צלולים

המוגשים בדרך כלל כפתיח לארוחה חגיגית ומלאה ותפקידם לעורר את התיאבון. את המרקים מעשירים בתוספות כמו נטיפי ביצים, שקדי מרק, אטריות דקות או כיסוני בצק ממולאים.

מרקים סמיכים

המוגשים בדרך כלל באמצע הארוחה או כארוחה בפני עצמה, ותפקידם למלא את הבטן. מרקים, המככבים בימות החורף, אלה מכילים ירקות, בשרים, קטניות, דגנים, והם סמיכים ומעובים.

מרקים קרים

המוגשים בימים חמים בקיץ ותפקידם לרעננן ובעיקר לפנק את החיך, כמו מרק יוגורט ומלפפונים, גספאצ'ו או מרק אפרסקים.

במרקים המוצעים בפרק זה אפשר תמיד לשנות את התוספות, לשלב טעמים האהובים על בני ביתכם או לעבות ולהסמיך את המרק על-ידי הוספת בלילת קמח, פסטה, פתיתים, קטניות ודגנים שונים. כל אלו ישפיעו על איכות המרק, אך אין צורך לחשוש. הוא לא יתקלקל – תמיד תוכלו לתקן ולשפר את הטעם, וכל שצריך הוא להעז.

טיפסקל להסמכת מרקים

בעונת החורף המרקים הופכים בקלות לארוחה מלאה, לכן הקפידו לעבות את המרק ולהעשירו בתוספות. בקיץ הגישו אותו צלול או עם נגיעה קלה של ירק או שניים. איך מסמיכים מרק?

הוספת קטניות ודגנים

העשירו את המרק בדגנים ובקטניות כגון גריסים, אורז, עדשים אדומים או ירוקים, פול, גריסים, בורגול גס ועוד.

הוספת עשבי תיבול

הוסיפו למרק לפחות צרור עשבי תיבול או ירקות ירוקים: שמיר, כוסברה, פטרוזיליה, עלי מנגולד, תרד, כרפס, בצל ירוק וכרישה. לקראת סוף הבישול טחנו את המרק טחינה קצרה.

הכנת רביכה

המיסו 50 גר' חמאה / מחמאה או מרגרינה והוסיפו קמח בכמות הרצויה, שתקבע את דרגת הסמיכות של המרק. מוסיפים לתערובת מעט מנוזל המרק ומערבבים. יוצקים את כל התערובת חזרה לסיר.

תוספות אחרות

הוסיפו למרק קרוטונים מתובלים, שקדי מרק או זרזיפי ביצה טרופה עם מעט מיץ לימון, פסטה או אטריות.

ריסוק ומעיכת ירקות

רעיון נפלא שכדאי לאמץ: מצויין בעיקר עבור ילדים סרבני ירקות – מרסקים את המרק במעבד מזון ולא מספרים להם מה יש בפנים. כך הם יהנו מהמרק ויזכו בירקות החשובים כל כך.

 

הכינו את המזווה לחורף

כדאי להצטייד במצרכים בעלי חיי מדף ארוכים שטוב שיהיו בבית, וכך קל תמיד להכין מרק מנחם באופן ספונטני. אם בכל זאת חסר לכם חומר גלם מסוים – לא נורא. לא חייבים להיצמד בהכרח למתכון. הדבר הנהדר בהכנת מרקים הוא הפוטנציאל היצירתי הטמון בהם. אל תפחדו לשלב ירקות שונים ותוספות – שילוב החומרים שיש בבית מניב לעתים תוצאות מדהימות.

קטניות ודגנים

קנו מבחר רחב של קטניות ודגנים, גם אם אינכם מכירים היטב את טעמם או משתמשים בהם לעתים קרובות. אחסנו חומוס, שעועית על כל סוגיה (אדומה, מנוקדת, חומה ועוד), עדשים בצבעים שונים, גריסים, גריסי פנינה, חיטה, אפונה יבשה ואורז מסוגים שונים.

פתיתים ופסטה

אחסנו בארון שלושה-ארבעה סוגי פתיתים, אטריות ופסטה בצורות שונות – אלו יכולים להפוך כל תבשיל לעשיר ולמשביע. עבור הילדים גוונו בפסטה בצורות מעניינות, כדי למשוך את תשומת לבם ולעודד אותם לטעום דברים חדשים.

אבקות מרק

קנו כמה סוגי אבקת מרק שישמשו לחיזוק טעמם של מרקים ותבשילים שונים. הקפידו לבחור את אלו ללא חומרים משמרים ללא מונוסודיום גלוטמט,ללא נתרן והקפידו לבחור בעיקר את האבקות שכתוב על האריזה שהן מכילות רכיבים טיבעיים בלבד. השימוש בכמות מבוקרת של אבקות מרק אינו מזיק ואף יכול לפתור חוסר בתבלינים בסיסיים במטבח. חשוב לזכור שכשמשתמשים באבקות מרק אין צורך להוסיף כמעט מלח.

כמובן שאפשר לדלג על אבקות אלו במקרה זה הכינו מראש ציר בקר או עוף או קנו צרים אלו מוכנים בחניות ומעדניות.

תערובות תבלינים

בשווקים קיימות תערובות תבלינים אתניות המעניקות טעם ייחודי למרקים, כמו בהרט וחוואיג'. כדאי להוסיף את התערובת למרקים המוכרים כדי לקבל מנה חדשה בניחוח מעניין. אם אינכם משתמשים בתבלין כלשהו באופן יומיומי – שמרו אותו במקפיא.

 


הרשמו לניוזלטר של פסקל

הרשמו לרשימת התפוצה של פסקל לקבלת ניוזלטר חודשי מתוק

תודה שנירשמת.

שגיאה בהרשמה, נא לנסות שוב.

בשלנית, אופה, עיתונאית בתחום האוכל ומחברת ספרי בישול ואפייה. כותבת ומצלמת באופן קבוע את מדורי האוכל במעריב- סופהשבוע, מעריב השבוע- המגזין, ובגרוזלמפוסט.

השאר תגובה

Please enter your comment!
Please enter your name here