אש אש מדורה

תפוחי האדמה זמינים כל השנה, זולים, משביעים ואהובים על כולם. כדי להפיק מהם את המיטב, כדאי לבחור בזנים המתאימים וללמוד כיצד לבשל ולאחסן אותם.

תפוח האדמה, הירק הכי בסיסי ומובן מאליו בכל מטבח בישראל. אל הארץ הוא הגיע בתחילת המאה והוא כאן מאז.  תפוחי האדמה מככבים במטבח לאורך כל השנה, אך ישנם חגים שבהם הם זוכים לעדנה  – חנוכה, פסח ועכשיו ל"ג בעומר.

לכן זה הזמן הכי נכון לעשות הכרות מחודשת עם  הבולבוס הלא הוא  – תפוח האדמה. אפשר לפגוש בו במגוון רחב של צורות, מכינים ממנו פירה, צ'יפס, מליות למאפים שונים, סלטים קרים, מרקים, תבשלי קדרה, חמין, בקיצור – אי אפשר בלעדיו.

כיום ניתן למצוא בעולם שלל סוגי תפוחי אדמה המאופיינים  בגדלים וצבעים שונים. הסוגים השונים משפעים כמובן על הטעמים  השונים של תפוחי האדמה.

איך בוחרים את תפוח האדמה?

תפוחי האדמה חייבים להיות מוצקים עם קליפה יפה ואחידה ללא פגמים, נקודות שחורות ואו נביטות. יש לבדוק שתפוחי האדמה לא יהיו ירוקים.

 איך שומרים את תפוחי האדמה?





שומרים את תפוחי האדמה במקום חשוך, מאוורר קלות וקריר. מקום סגור ללא אוורור מתאים עלול לגרום לתפוחי האדמה ריקבון.

חשוב לא לשמור אותם בשקיות פלסטיק גם עם מנקבים אותן. תפוחי האדמה המשווקים באריזות פלסטיק ומיועדים למיקרוגל שומרים במקרר.

לבישול נכון של תפוחי אדמה

מקרצפים היטב את תפוחי האדמה ומבשלים אותם על קליפתן או אז הם שומרים על ערכם התזונתי.

אם מבשלים אותם ללא קליפה, רצוי לבשל במעט מים ולשמור על מי הבישול בהם אפשר להשתמש למרקים.

אפשר לקלף את תפוחי האדמה להשרות בקערה עם מים ולשמור אותם במים עד השימוש כך לא ישחירו.

אלו סוגי תפוחי אדמה נמצא בארץ?       

בעולם קיימים מבחר רחב ומגוון של  סוגי תפוחי אדמה. בארץ נמצא  בעיקר חמישה סוגים נפוצים והם:

אלמרה: פוגשים אותו בעיקר בחורף ובחודשי הקיץ. הוא נוטה להתפורר בבישול לכן מומלץ להכין איתו מחיות, מליות ומאפיים.

ווינסטון: זהו זן חדש שהגיע אלינו מסקוטלנד. פקעותיו גדולות וסגולות, בעל קליפה בהירה, תוכנו  בהיר ולבן. משווק בעיקר  בקיץ. מתאים לאפייה, למרקים,לבישול  ומומלץ למילוי עקב גודלו הנוח לעבודה.

מונדיאל: מגיע אלנו מהולנד,צורתו סגלגלה בעל קליפה בהירה, ובשרו צהבהב בהיר. נמצא בעיקר באביב, ניתן לאחסון ושומר היטב על צורתו. בבישול הוא מתפורר קלות. נפלא לבישול ואפיה.

דרגה: אף הוא מגיע אלינו מהולנד. צורתו עגולה ומעט אליפטית ,קליפתו צהובה וחלקה. בשרו צהוב והוא גדל בארץ בעיקר באביב.

ניתן לאחסון זמן ממושך לכן ניתן למצוא אותו חודשים רבים. מתאים לבישול, מאכלי קדרה, מאפים ומרקים.

דזירה: יופי של תפוח אדמה, זן הולנדי פופולארי מאוד. בעל קליפה אדומה, מתאים ונפלא לטיגון. נמצא בשווקים מחודש מאי ועד לינואר.

 

טיפסקל  לבישול  תפוחי אדמה  במדורה

אין ספק ל"ג בעומר הוא חגו של תפוח האדמה. תפוח האדמה מככב בכל מדורה ומדורה, יש הזורקים אותו כפי שהוא אל הלהבות יש העוטפים אותו ברדידי אלומיניום,

יש המבשלים אותו בישול חלקי ויש המשחילים אותו על חוט  תיל וסוגרים למחרוזת, אותה מכניסים לתוך להבות המדורה, מחכים שרים ומרוצים עד לנגיסה הפריכה של תפוח אדמה, חרוך ולוהט שרק מעט מלח מלביש אותו בטעם פשוט נפלא.

 

כך תקבלו הפתעה בתפוח אדמה?

במידה ומעוניינים  להגיש לילדים הפתעה של  ארוחה, אפשר לשלב בין תפוח אדמה במדורה עם ביצה בתוכו.

מניחים תפוח אדמה לאורכו וחותכים כ – 2- 3 ס"מ. בעזרת כף  פריזראית או סכין טורנה מרוקנים את תוכו, יוצרים מעין גומה בתפוח אדמה.

 

                                   יוצקים ביצה אל תוך הגומה בתפוח האדמה.

סוגרים את כיפת התפוח אותה חתכנו בתחילה ומחזקים אל התפוח בעזרת קיסמים.

                                     עוטפים את התפוח האדמה ברדיד אלומיניום.

 

                                 מכניסים אל המדורה יחד עם שאר תפוחי אדמה.





כך זה נראה אחרי בישול במדורה:

 

פותחים בזהירות את רדיד האלומיניום ומגישים חם בתוספת פלפל ומלח גרוס.

 

 

דרך הגשה נוספת:

הניחו קלחי תירס על רדיד אלומיניום עטפו אותם היטב והכניסו למדורה –  הגישו מתובל במלח,פלפל ,מיונז ועוד.

 

מתוקים למדורה?

הכינו שיפודים עם מרשמלו. אפשר לצפות אותם  בשוקולד מריר מומס או להכין שיפודים עם פירות חתוכים ולהגיש עם סילאן.

Print Friendly, PDF & Email

הרשמו לניוזלטר של פסקל

הרשמו לרשימת התפוצה של פסקל לקבלת ניוזלטר חודשי מתוק

תודה שנירשמת.

שגיאה בהרשמה, נא לנסות שוב.

השאר תגובה

Please enter your comment!
Please enter your name here