

לכבוד שבת וחג בדרך כלל אנו מכינים חלות ולחמניות, קבלו מתכון נהדר לחלה מתוקה. אולם הפעם תכינו חלת מפתח כלומר תעצבו את החלה בצורת מפתח. ביום שישי הראשון אחרי חג הפסח נוהגים להכין את החלות בצורת מפתחות. הסברה אומרת שחלה בצורת מפתח היא סגולה לפרנסה טובה וברכה לכל בקשה.
חלת מפתח על שום מה?
נתקלתי בלא מעט הסברים שונים ומגוונים סביב המנהג של הכנת חלת מפתח בשבת הראשונה אחרי חג הפסח.
אומרים שיש בידי השם ארבעה מפתחות:
מ – מטר (גשמים)
פ – פרנסה וכלכלה
ת – תחיית המתים
ח – חיים (עקרות וילודה)
כאשר מכינים את חלת המפתח לפרנסה וברכה מבצעים גם את מצוות הפרשת חלה יחד עם התפילות והברכות יפתחו שערי השמים לפרנסה ולכלכלה.
כך נכתב בספר "טעמי המנהגים" הכנת חלה בצורת מפתח, היא סגולה וברכה. מפתח בצורת החלה הוא כמו מפתח לשערי שמיים ולפתיחת השער לכם. כאשר מכינים את החלה נושאים תפילה שמפתח החלה שהכנתם יפתח את שער הפרנסה, הבריאות, שער הזיווגים, שער הפריון, שער שלום בית, שער השמחה ולכל שערי שמיים, כל אחד מכוון את התפילה לה הוא מייחל ומבקש. יש עדות אשר נוהגים לאפות את החלה בכל קליעה רצויה ואהובה אך בתוך החלה טומנים מפתח כשהוא עטוף.
אפשר להכין את החלה מקמח רגיל או להחליף אותו בקמח מלא, ולהוסיף במקרה זה יש להוסיף עוד כוס נוספת של מים. גם את הסוכר אפשר להחליף בסוכר חום. אפשר להכין כמובן את החלה בקמח ללא גלוטן.
את הבצק לחלה אתם יכולים לעצב בכול צורה של מפתח לפי טעמכם. הכנתי כאן מספר צורות של מפתחות אתם מוזמנים להכין את המפתח שלכם בצורה שתבחרו.
החומרים: ל-2 חלות גדולות
1 ק"ג קמח, מנופה
1/2 כוס שמן
1 כף מלח
2 כפות גרגרי שמרים יבשים
4 כפות סוכר
3–½3 כוסות מים


להברשה:
1 ביצה, טרופה
1/2 כוס שומשום אפשר לשלב גרגרי שומשום כהים או גרגרי פרג , גרגרי סוכר גבישי, שקדים מולבנים פרוסים


אופן ההכנה:
מניחים קמח בקערת מערבל. יוצרים גומה במרכז ויוצקים לתוכה שמן, ומלח. מפזרים מסביב שמרים וסוכר.
מערבלים עם וו לישה במהירות בינונית ומוסיפים בהדרגה מים, תוך הגברת המהירות. מפסיקים כשמתקבל בצק רך וגמיש הניתק מדפנות הקערה.


מעבירים את הבצק לקערה משומנת קלות, מכסים בניילון נצמד ומתפיחים במקום חמים כשעה וחצי או עד הכפלת הנפח.
מעבדים מעט את הבצק כדי להוציא את האוויר ומעצבים את הבצק לצורת המפתח הרצויה, אפשר להכין מפתח אחד גדול או שניים בינוניים. אפשר לחלק את הבצק לשניים ולהכין חלת מפתח אחד בינוני ובחלק הבצק שנותר לעצב מספר לחמניות אישיות. מניחים בתבנית אפייה משומנת ומשהים כ- 20 דקות להתפחה.
מברישים בביצה ובוזקים מעל גרגרי שומשום. אופים 30-25 דקות בתנור שחומם מראש ל- 180 מעלות, עד השחמה יפה. מוציאם ומצננים על רשת.


כל צורה וכל דוגמה טובה העיקר שהצורה היא צורת מפתח


סטיילינג וצילומים: פסקל פרץ-רובין
הרשמו לניוזלטר של פסקל
הרשמו לרשימת התפוצה של פסקל לקבלת ניוזלטר חודשי מתוק