

לכבוד שבת וחג בדרך כלל אנו מכינים חלות ולחמניות, קבלו מתכון נהדר לחלה מתוקה.
ביום שישי הראשון אחרי פסח נוהגים להכין חלה בצורת מפתח ובעת התפילה נוהגים לברך ולומר שזהו המפתח לשערי שמיים: לשער הבריאות, לשער הפרנסה, לשער הזיווגים, לשער הפריון, לשער שלום בית ולשער השמחה.
יש עדות שבהן נהוג לאפות את החלה בצורת חלה רגילה, כשמפתח מוטמן בתוכה עטוף ברדיד אלומיניום.
הפעם תכינו חלת מפתח כלומר תעצבו את החלה בצורת מפתח. הסברה אומרת שחלה בצורת מפתח היא סגולה לפרנסה טובה וברכה לכל בקשה.
חלת מפתח על שום מה?
נתקלתי בלא מעט הסברים שונים ומגוונים סביב המנהג של הכנת חלת מפתח בשבת הראשונה אחרי חג הפסח.
אומרים שיש בידי השם ארבעה מפתחות:
מ – מטר (גשמים)
פ – פרנסה וכלכלה
ת – תחיית המתים
ח – חיים (עקרות וילודה)
כאשר מכינים את חלת המפתח לפרנסה וברכה מבצעים גם את מצוות הפרשת חלה יחד עם התפילות והברכות יפתחו שערי השמים לפרנסה ולכלכלה.
כך נכתב בספר "טעמי המנהגים" הכנת חלה בצורת מפתח, היא סגולה וברכה. מפתח בצורת החלה הוא כמו מפתח לשערי שמיים ולפתיחת השער לכם. כאשר מכינים את החלה נושאים תפילה שמפתח החלה שהכנתם יפתח את שער הפרנסה, הבריאות, שער הזיווגים, שער הפריון, שער שלום בית, שער השמחה ולכל שערי שמיים, כל אחד מכוון את התפילה לה הוא מייחל ומבקש. יש עדות אשר נוהגים לאפות את החלה בכל קליעה רצויה ואהובה אך בתוך החלה טומנים מפתח כשהוא עטוף.
אפשר להכין את החלה מקמח רגיל או להחליף אותו בקמח מלא, ולהוסיף במקרה זה יש להוסיף עוד כוס נוספת של מים. גם את הסוכר אפשר להחליף בסוכר חום. אפשר להכין כמובן את החלה בקמח ללא גלוטן.
את הבצק לחלה אתם יכולים לעצב בכול צורה של מפתח לפי טעמכם. הכנתי כאן מספר צורות של מפתחות אתם מוזמנים להכין את המפתח שלכם בצורה שתבחרו.
החומרים: ל-2 חלות גדולות
1 ק"ג קמח, מנופה
1/2 כוס שמן
1 כף מלח
2 כפות גרגרי שמרים יבשים
4 כפות סוכר
3–½3 כוסות מים


להברשה:
1 ביצה, טרופה
1/2 כוס שומשום אפשר לשלב גרגרי שומשום כהים או גרגרי פרג , גרגרי סוכר גבישי, שקדים מולבנים פרוסים


אופן ההכנה:
מניחים קמח בקערת מערבל. יוצרים גומה במרכז ויוצקים לתוכה שמן, ומלח. מפזרים מסביב שמרים וסוכר.
מערבלים עם וו לישה במהירות בינונית ומוסיפים בהדרגה מים, תוך הגברת המהירות. מפסיקים כשמתקבל בצק רך וגמיש הניתק מדפנות הקערה.


מעבירים את הבצק לקערה משומנת קלות, מכסים בניילון נצמד ומתפיחים במקום חמים כשעה וחצי או עד הכפלת הנפח.
מעבדים מעט את הבצק כדי להוציא את האוויר ומעצבים את הבצק לצורת המפתח הרצויה, אפשר להכין מפתח אחד גדול או שניים בינוניים. אפשר לחלק את הבצק לשניים ולהכין חלת מפתח אחד בינוני ובחלק הבצק שנותר לעצב מספר לחמניות אישיות. מניחים בתבנית אפייה משומנת ומשהים כ- 20 דקות להתפחה.
מברישים בביצה ובוזקים מעל גרגרי שומשום. אופים 30-25 דקות בתנור שחומם מראש ל- 180 מעלות, עד השחמה יפה. מוציאם ומצננים על רשת.


כל צורה וכל דוגמה טובה העיקר שהצורה היא צורת מפתח



סטיילינג וצילומים: פסקל פרץ-רובין
It is customary to prepare a schlissel (Yiddish for “key”) challah in the shape of a key for the first Shabbat after Passover, which in mystical teachings is meant to be the key that opens us up to receive God’s blessings of good health, livelihood, finding a loving partner, fertility, peace in the home and happiness. Some people have a custom of hiding an actual key inside the challah dough (wrapped inside aluminum foil).
Every year, on the week after Passover, I always share special stories and recipes with my readers about the key challah, which I equate with the qualities of being a queen: It is larger than life, tall and majestic. It arrives with a golden-brown crown and is adorned with shimmering sesame seeds.
The key challah should be the most elaborate dish served at Shabbat dinner this week. It can be placed in the center of the table, raised high on a silver platter or on a special Shabbat challah cutting board, and covered with a beautiful challah cover with the words “Shabbat Shalom” or “Shabbat Kodesh” printed or embroidered on it.
Each family has their own special recipe for preparing challot. Hafrashat challah, or setting aside a small portion of the dough and saying a special blessing, is a very important mitzvah that Jewish women can do each week. A small piece of the dough is either burnt, or wrapped well and then disposed of, when more than 1.2 kilograms of dough is prepared. If over 1.67 kilograms of dough is prepared, then the woman also says the blessing. Some people believe that this blessing helps protect a person’s family.
Below, you will find two of my most treasured challah recipes. You are welcome to add raisins, nuts, pistachio paste or beet puree to add fun textures and colors.
May we all be blessed with good things and much happiness in our homes in the year to come.
Shabbat shalom
הצגת פוסט זה באינסטגרם
TiPascale for success:
Make sure you knead the dough thoroughly.
Make sure you allow the dough ample time to rise.
Place an oven-proof bowl with water in the oven while it is heating up so that it will create steam.
Bake challot in uniquely-shaped pans so that the challot come out in interesting shapes.
You can add silan, brown sugar or honey to add sweetness to challah.
If you’d like your challah to be less sweet, halve the amount of sugar and increase the amount of salt or other spices.
Add raisins or nuts to your challah – though in my experience, children usually pick them out before eating the challah.
If you’ll be serving your challah at a dairy meal, you can use butter in place of margarine, and milk or yoghurt in place of the water.



Challah designs
To make a three-strand challah, separate your dough into 3 balls and roll them out into log shapes. Connect them all at one end, then braid them. Press down at the other end to seal. Place the challah on a tray covered with baking paper and let it rise. Then, brush on egg wash, sprinkle seeds on top and bake.
To make a four-strand challah, separate the dough into four balls, then shape them into logs. Connect all the strands at one end, then begin the braid with the strand on the far right, and place it over strand #2. Next, take strand #3 and place it over strand #1. Continue the same actions from the left side, then the right side until the end, then secure the ends together. Let the challah rise again.
To make a six-strand challah, separate the dough into six balls, then shape them into logs. Connect all the strands at one end, then begin with strand #2 and fold it over all the rest of the strands. Make space between the four inner strands. Next, take strand #1 and place it between strand #4 and #5. Now, do the same thing, but starting from the other side. Keep alternating sides until the braid is complete.
To make a double layer challah, prepare one large three-strand braided challah, and one small three-strand braided challah. Place the large challah on a baking tray and place the small one on top of the large one. Let them rise, then brush with egg wash, sprinkle seeds on top and bake.
To prepare a flower challah, separate the dough into 3 or 4 pieces and form log shapes that are 25 centimeters long. Gently flatten each strand, then make diagonal slices in the dough. Wrap up each log into a snail shape and place them on a baking tray. Let them rise, then brush with egg wash. Sprinkle seeds on top and bake.
To prepare a crown-shaped challah, separate the dough into 2 or 3 sections and form long, thin logs. Roll up each log into a snail shape, and press up in the center of each spiral so that the middle juts out a little. Place them on a baking tray. Let them rise, then brush with egg wash. Sprinkle seeds on top and bake.
To prepare a twisted challah, separate the dough into 4 sections and roll them out into log shapes. Connect two of the strands at the tip, and twist them around each other, first to the right, then to the left. You can leave them as a straight line, or connect the tips to form a ring shape. Place them on a baking tray. Let them rise, then brush with egg wash. Sprinkle seeds on top and bake.
Ingredients
- 460 ml. (2 ¼ cups) water
- 2 ½ Tbsp. dry yeast
- 2 large eggs
- 1 kg flour, sifted
- 5 Tbsp. sugar or honey
- 4 Tbsp. oil
- 1 Tbsp. salt
- Egg wash:
- 1 egg, beaten, with 1 or 2 drops of oil
Instructions
- Add the water, yeast and eggs to the bowl of an electric mixer fitted with a dough hook. In a separate bowl, mix the flour together with the sugar, then add to the mixer bowl. Mix for 2 minutes, then add the oil and salt and mix for another 8 minutes until well mixed.
- Remove the dough, grease the bowl and then return the dough to the bowl. Cover with plastic wrap and let the dough rise for 1 hour.
- Punch the air out of the dough, then cover again with plastic and let the dough rise another 40 minutes.
- Form 2 loaves of dough in the shape of keys and place them on a tray lined with baking paper. Let them rise another 30 minutes until they’ve doubled in volume. Brush a generous amount of egg wash on them and bake them in an oven that has been preheated to 200° for 20 minutes. Then, lower the temperature to 180° and bake another 20 minutes.
- Level of difficulty: Medium.
- Time: 2 hours.
- Status: Parve.
Styling and photo credit: Pascale Perez-Rubin
הרשמו לניוזלטר של פסקל
הרשמו לרשימת התפוצה של פסקל לקבלת ניוזלטר חודשי מתוק