סלט אבטיח עשיר

בקיץ כולם נהנים מאבטיח מתוק וקר, אבל לא כולם יודעים שאפשר להכין ממנו שלל קינוחים ואפילו סלט

אחד הסימנים הבולטים לעונה החמה הוא הצבע האדום, זה שבולט למרחקים ונוכח בכל מקום.  שנמצא במרכולים והשווקים בדמות האבטיחים. במרכולים הם יושבים בערמות גבוהות זה על זה, נהנים מהמיזוג במקום בדיוק כמו הקונים. ורק אם אתם אמיצים לערוך ביקור בשווקים ביום חם, תמצאו אבטיחים חמים למגע ומיוזעים כמוכם ממש, גם שם.

אני זוכרת בגעגוע את הדרך שעשו האבטיחים עד לשכונת ילדותי. זו הייתה עגלה ענקית, רתומה לסוס שהתגלגלה ברחוב בעצלתיים. על מנת שהתושבים לא יפספסו את בואו, המוכר צלצל בפעמון בחוזקה תוך שהוא צועק במלוא גרונו "אבטיח על הסכין, אבבבבטיח, אבטיח על הסכין".

תוך רגעים ספורים הדלתות היו נפתחות, ומכל בית יצאו נשים וגברים לכיוון  העגלה הרתומה לסוס העייף. העגלה הייתה עמוסה בערמה של אבטיחים שנראו כמו כדורים ירוקים כהים, צמודים זה לזה בצורה סימטרית משהו, על מנת שלא יפלו ארצה ויתרסקו. כולם נגשו לעגלה אוחזים באבטיח הראשון שנראה להם מספיק יפה, ואז התחיל מחול הנקישות והטיפוף על הפרי הקשה. כל אחד נקש על האבטיח בדרך שלדעתו תניב את הצליל הנכון שמבטיח אבטיח מוצלח, אדום ומתוק.

כילדה היה זה בעני מחזה מיוחד. נהגתי לצפות בהם ארוכות, אנשים סביב עגלה נוקשים על אבטיח אומלל. לצד כל אלו נשמע קולו של המוכר המבטיח שהאבטיחים שלו נפלאים ואין מה לבדוק. "האבטיח סוכר, אין כזה דבר, תאמינו לי". כדי להוכיח את צדקת דבריו הוא היה מרים מהערמה אבטיח עגול ויפה, ביד אחת הצמיד אותו לגופו, ביד השנייה נטל סכין ארוכה והחל חותך במרכזו צורת משולש מדויק. או אז הוא היה מרים שוב את הסכין, נועץ אותה במרכז החתיכה ומושך החוצה את משולש האבטיח. ולעיני כול היה נחשף תוכו. לעיתים ורוד, לפעמים אדמדם ולרוב צבעו אדום עז. הגוונים מעידים על מידת המתיקות של האבטיח.

אבל גם המראה לא שכנע את הלקוחות שצבאו על העגלה, ומיד הגיע שלב הטעימה. רק הביס של הלקוח הראשון היה האינדיקציה לאיכות האבטיח, והוא אשר נתן את האישור הסופי לכל תושבי השכונה – האם לקנות את האבטיח או להשאיר אותו בעגלה.

באותה תקופה היו האבטיחים מלאים עד להתפקע בגרעינים שחורים, שכיום כבר נעלמו כליל. במשך כל הקיץ נהגנו לאסוף את הגרעינים אחרי אכילת האבטיח ולרכזם בקערה עמוקה . אמי ז"ל שטפה אותם היטב, פיזרה על מגש רחב והניחה אותם להתייבש במרפסת הקטנה בחום יולי אוגוסט . וכך עד שהתחילה שנת הלימודים החדשה הייתה כמות מספקת של גרעינים נקיים, מיובשים, שקיבלו תיבול קל של מלח והוכנסו לתנור הביתי לקלייה. אחרי מספר דקות התקבלו גרעינים קלויים וטעימים.

את האבטיחים אנו פוגשים בגדלים שונים ובשתי צורות: עגולה ואליפסה. לקליפתם מנעד רחב של גווני ירוק, מבהיר לכהה, למשולב ועד לזה המפוספס. גם הגודל משתנה ומדי פעם אנו פוגשים אותם בגודל קטן במיוחד, עד שלרגע נדמה לנו שאיננו מזהים נכון את הפרי ושואלים האם זה בכלל אבטיח?

כיום אנו קונים אבטיח שלם ללא בדיקה, מקסימום מבקשים מהירקן לחתוך  אותו לחצי ולנסות לראות את צבעו. אם אתה לקוח קבוע, מאפשרים לך לטעום ולבדוק את איכותו. הגרעינים נעלמו, והאמת היא שלא פעם נדמה לי שגם הטעם אינו כתמול שלשום.

כך או כך, השבוע אני מייחדת את המדור לאבטיח הנפלא, שמעבר ליופיו ולטעמו הנהדר יש לו גם ערך תזונתי גבוהה. הוא מכיל כמות גדולה של ליקופן, שהינו נוגד חמצון רב עוצמה. הליקופן אינו מיוצר בגוף ולכן חשוב לקבל אותו מפירות וירקות. בנוסף האבטיח עשיר בוויטמינים A ,B ו-C והוא מכיל כמויות יפות של אשלגן, מגנזיום וסידן. יש בו כמובן כמות גדולה של נוזלים, וב-100 גרם של אבטיח יש 45 קלוריות. מומלץ לבחור באבטיחים עם גרעינים (אם מוצאים כאלו) היות והגרעינים עשירים במגנזיום, ברזל וחומצה פולית.

לעוד טעמים מעניינים וסרטוני הדרכה קצרים אני מזמינה אותכם לבקר ולעקוב אחרי גם בדף האינסטגרם  והפייסבוק שלי. הכנתם סלט אבטיח במטבח הפרטי שלכם?! אל תשכחו לתייג אותי #במטבחשלפסקל ובאינסטוש או לשלוח לי תמונה!

 

הכי טעים ומרענן

סלט אבטיח, מלפפון וצנוניות

את הסלט רצוי להכין ממש סמוך להגשה. אפשר לחתוך את האבטיח לקוביות ולשמור בכלי סגור במקרר ואת שאר הירקות להכין ולשמור בקופסאות. כך נוזלי האבטיח לא ירטיבו יתר על המידה את הירקות ויפגמו באיכות הסלט.

החומרים: (ל-4 מנות)

1/4 אבטיח גדול

2 כוסות צנוניות, חתוכות לפרוסות דקות

3 מלפפונים בינוניים, חתוכים לפרוסות דקיקות

1 בצל סגול גדול, חתוך לרצועות דקיקות

1/4 כוס עלי בזיליקום

250 גרם גבינה צפתית עם קצח (אפשר גבינה ללא קצח או מוצרלה או בולגרית), חתוכה לקוביות קטנות

2 כפות שמן זית

3 כפות מיץ לימון טרי

מלח ופלפל לפי הטעם

עלים מ-3 ענפי תימן

אופן ההכנה:

מסלקים את קליפת האבטיח והגרעינים, וחותכים לקוביות בינוניות או קטנות.  מניחים בקערה עמוקה ומוסיפים את שאר הירקות. מוסיפים את שמן הזית, מיץ הלימון, מלח, פלפל ועלי התימין. מערבבים, טועמים ומתקנים תיבול בהתאם.

 

סטיילינג וצילומים: פסקל פרץ-רובין

Print Friendly, PDF & Email

הרשמו לניוזלטר של פסקל

הרשמו לרשימת התפוצה של פסקל לקבלת ניוזלטר חודשי מתוק

תודה שנירשמת.

שגיאה בהרשמה, נא לנסות שוב.

בשלנית, אופה, עיתונאית בתחום האוכל ומחברת ספרי בישול ואפייה. כותבת ומצלמת באופן קבוע את מדורי האוכל במעריב- סופהשבוע, מעריב השבוע- המגזין, ובגרוזלמפוסט.

השאר תגובה

Please enter your comment!
Please enter your name here