ספר – סלטים

ספר בישול חדש נחת על שולחני סלטים - רפי כהן  צילום עטיפת הספר מיוחדת ולא שגרתית לא עוד שלל מנות של סלטים מביטים אלי דרך הכריכה

נושאים בפטל

אני נוהגת להכין ממנו שלל מתוקים, ומשלבת אותו בתבשילים ומאפים שונים. בדרך כלל מוצאים אותו כל השנה במרכולים. אבל מה, קפוא! כשהוא של

ראשי » כתבות » ניחוחות וטעימות ברומא

ניחוחות וטעימות ברומא

 

facebook twitter שלח לחבר הדפס  
דירוג הגולשים:




פסקל פרץ-רובין


רומא עיר של שיכרון חושים, נופים, ניחוחות וטעמים. קפיצה קצרה לרומא חושפת היסטוריה עשירה המשלבת ישן ועכשווי, כרך תוסס, עשיר, מכיל שלל מקומות רומנטיים ומיוחדים. שפע של כיכרות, מזרקות ויצירות אומנות של גדולי האומנים בתקופות הרנסס והבארוק, מעורבבים עם מקומות בילוי תוססים תאטראות, דיסקוטקים ופאבים.

מעבר לכל היופי ההיסטוריה והשפע, רומא היא בעצם מרכזם הרוחני של מיליוני קתולים בעולם. אך עבורנו, מסתבר שרומא היא המקום בו נמצאים השרידים של הקהילה היהודית העתיקה ביותר. שלושה אזורים יהודים ברומא – אזור הגטו  ההיסטורי, אזור פיאצה בולוניה והרובע מונטוורדה בהם נמצאים בתי כנסת, מסעדות ומרכולים כשרים.

 

בית הכנסת הגדול

 

הגענו לרובע היהודי, את סיורנו התחלנו במוזאון היהודי של רומא (museo ebraico di roma ) בו מוצגים שלל חפצי כסף ופולחן מהמאות ה-17 עד 19 כתובות ממצבות, מגילות, ציורים, אריגים, פרוכות, הדפסים מסמכים מהכיבוש הנאצי וכן, אזור גדול המתעד את התרומה הרבה של יהודי לוב לקהילת העיר. לצד המוזאון, בית הכנסת הגדול של רומא ובית הכנסת הספרדי (בו משולבים שרידי בתי כנסת שנשרפו). באזור מצוי גם  המקווה, ארכיון הקהילה ומשרדי הרבנות.

כשרעבים ומחפשים אוכל כשר מספיק שנגשים לרחוב שמאחורי בית הכנסת הגדול: רחוב ויה דל פורטיקו די אוקטביה  אשר שמו משתנה בהמשך הרחוב לוויה די סנטה מריה דל פיאנטו  via di santa maria del pianto

ברחוב זה תרגישו בבית, תמצאו מבחר מסעדות ומזנונים לאוכל מהיר, מרכולים למוצרים כשרים ומסעדות גורמה כשרות.

מסעדות הרובע הכשרות מחולקות למסעדות גורמה ומסעדות עממיות המגישות מנות מהמטבח הטריפולטני לצד פלאפל, שאוורמה, וחומוס. המסעדות הכשרות מתמחות במטבח היהודי –הרומאי. כמו זו שנכנסנו אליה – מסעדה בשרית –ba"ghetto   ברחוב: via del portico d'ottavia,57  במקום מוגשות מנות יהודיות רומאיות אותנטיות ומנות ים תיכוניות בהן: שלל מיני אנטפסטי, דגים, בשרים, מנות פסטה עם בשר וקוסוקס . (אמרתי כבר שההשפעה הטריפולטנית גדולה כאן? תמצאו גם חריימי ותבשילים המוגשים על גרגרי קוסקוס).

 

 

ארטישוק קטן כמו פרח הצבעוני

 

גולת הכותרת של המסעדה (כמו של רוב מסעדות הגורמה ברובע) היא מנת הארטישוק היהודי. מנת ארטישוק יפיפייה המוגשת כמנה ראשונה – מקבלים צלחת עם מעין פרח גדול שחום וקריספי,.

הארטישוק תחילה עובר ריכוך ראשוני על ידי טיגון קל בשמן, לפתיחת העלים ואחר כך טיגון  בשמן רדוד כך הארטישוק נפתח כפרח והופך לקריספי טעים ומיוחד כל כך. לצידו של הארטישוק היהודי הוגשה גרסת הארטישוק הרומאי אשר עובר בישול (לא טיגון) ובתום הריכוך מקבל תיבול עדין וחמצמץ.

הארטישוק היהודי טעים כל כך שלא התאפקתי וביקשתי מבעל המסעדה להסביר  לי כיצד מכינים אותו.

על מנת להצליח בהכנת הארטישוק היהודי צריך להקפיד ולבחור בזן הארטישוק נכון, במקרה זה הארטישוק צריך להיות קטן ( הוא מזכיר את פרח הצבעוני) ועדין כמעט ללא פלומה בתוכו. דבר המאפשר טיגונו והגשתו כמו שהוא. במסעדה משתמשים עם ארטישוק שמגיע מסיציליה או מצרפת (ביבי ארטישוק).

לאורך הרחוב כולו כמעט מול כל מסעדה נראו  ארגזים של ארטישוק ביבי קטנים מחכים להיכנס למטבח המסעדה.  

 

 

 

ברחוב מספר מאפיות יהודיות שהבולטת בהם איל בוצ'ונה boccione  il  המצויה ברחוב-via del portico di ottavia 1 זו חנות קטנטנה בפינה, לא תמצאו שילוט ולא תמצאו שום רמז מבחוץ שיסגיר את המתרחש בפנים, ואלו טעמים ומאפים מיוחדים מוגשים בה. אלא רק תור ארוך של אנשים המסגיר את המקום הקסום.

זו מאפייה שקיימת מספר דורות ועיקר התמחותה בהכנת מאפים יהודיים איטלקים אותנטיים כמו:  טראט גבינה עם דובדבנים, מבחר בישקוטים עשירים בשקדים, מאפי שקדים דחוסים בניחוח לימון וניל, חלות מתוקות בשלל סוגים ומאפה מתוק ועשיר בצורת כיכר קטנה, מעין  בולו עשיר באגוזים, שקדים ופירות מיובשים יש שקוראים לכיכרות אלו הפיצה היהודית. פשוט שיכרון חושים.

 

 

 

אוהבי מנות חלביות ימצאו אותן במסעדת – ba "ghetto –milky  במקום מוגשות  מבחר סוגי פיצות אך לא רק, סלטים מורכבים, ברוסקטות עשירות בזיתים, צלפים ומוצרלה. מבחר מנות דגים,שלל מנות פסטות פשוטות ומורכבות ממש חגיגה לחיך.

טעימה על הדרך:

זהו זמנם של הערמונים. כשאתם משוטטים ברחובות רומא תחשפו לניחוח אופייני של קליית הערמונים במקום, המון דוכנים לקלייה ומכירת ערמונים. הללו נמכרים לעוברים ושבים בקונוסי (חרוטים) נייר כחטיף קליל וחמים.

 

 

ערמונים קלויים ברחובות רומא

 

מיד כשהגעתי ארצה החלטתי לנסות ולהכין את הארטישוק היהודי-

 

בחירת הארטישוק:

בארץ הארטישוק הוא מזן אחר הוא רחב יותר גדול יותר ובתוכו הפלומה ארוכה וגסה.(הדבר מקשה על קבלת תוצאה טובה מאוד אבל מאפשרת בדיקה והבנת המנה)  אם בכל זאת תצליחו למצוא ארטישוקים קטנים עדיף אותם – רצוי ארטישוקי ביבי  מצרפת.

כך תכינו את המנה: 

מנקים את העלים הארוכים והקשים (שיכבה ראשונה שנייה של עלים)  עד שמגיעים לעלים הרכים יותר מסלקים כסמ' אחד מאורך העלים. וקוטמים את הגבעול עד בסיסו. מטגנים קלות את הארטישוק מכל צדדיו. מנחים בצד לריכוך העלים וניקוז השמן.

כשהארטישוק פושר פותחים את העלים כמו פרח. מטגנים בשמן הרדוד (רצוי להשתמש בשמן תירס).

מחזיקים את הארטישוק כך שחלק הגבעול כלפיכם והעלים הפתוחים כפרח כלפי השמן החם, מכניסים את פרח הארטישוק לשמן החם ומחזיקים מספר שניות עד שעלי הארטישוק מקבלים גוון שחום מכל הכוונים.

מוצאים מכלי הטיגון ומניחים על נייר סופג. מגישים חם עם מעט מלח אך אפשר לתבל  קלות במלח פלפל ומיץ לימון.

שיטה נוספת- מבשלים תחילה את הארטישוק במים עד לריכוך. מעבירים לכלי עם מי קרח למספר דקות ומוציאים לכלי אחר לסינון המים. ואז מטגנים בשמן חם. שימו לב שכלי הטיגון יהיה עם דפנות גבוהות כי השמן ניתז.

את הארטישוק היהודי מכינים סמוך להגשתו. זו מנה שטעמה המיוחד מתקבל כשהיא חמה לכן מקובל להגישה מיד בתום הטיגון.

 

 

ארטישוק יהודי - פרח טעים בצלחת



חזרה




סקרים בטעם

איך אתם אוהבים את המשמשים?

הצג תוצאות בלבד

סדנאות בטעם

בחר סדנה (חובה)

 

תבשילי קדרה צמד מילים הבאים להסביר את הפלא המתרחש בסיר אחד גדול ורחב ובו עושר של חומרים המתבשלים על להבה קטנה קטנה (פעם זה היה...עוד

אין כמו מנת קינוח בסוף הארוחה לאירוח מפנק וסתם כשמתחשק משהו מתוק וטעים. ישנם קינוחים שצריך להקדיש להם ימים ושעות רבות מרוב שלבים...עוד

נפלאות הפילו - הכרות עם בצק עלים להכנת סיגרים.  הללו עשויים מעלי בצק פריכים ודקיקים, עגולים, מחוספסים מעט ושקופים.   נוהגים...עוד

סדנה מיוחדת למופלטה ומתוקים בעקבות פניות ובקשות רבות פסקל פותחת סדנת ספיישל מימונה - סדנה מיוחדת למתוקים ולמופלטה לכבוד המימונה. הסדנה...עוד

סדנה מיוחדת לקראת חג השבועות - מאכלים ומתוקים בתוספת פינוקים עם גבינות ירקות ופירות. כמו כן נכיר מטעמי עדות לחג השבועות.   נלמד...עוד

ירקות,דגנים וקטניות - כיום הכול מקפידים לשמור על  תזונה נכונה ובכך שומרים על בריאות  טובה.   תזונה נכונה  מתחילה...עוד

הקוסקוס הוא מהסמלים הבולטים והמוכרים ביותר של המטבח הצפון אפריקני.   כל עדה פיתחה טכניקה אופיינית להכנתו, וכל בית מתגאה בגרסה...עוד

בטעם של אמא  -  שלל מתוקים מעניינים, צבעוניים, מורכבים, ממולאים, מקופלים, מגולגלים, מטוגנים ועוד...   בסדנה נלמד על כל...עוד

אין כמו ניחוח אפיית לחם איכותי, לחם של בית , פיתות, חלה, פוקאצ'ה ... המגע  של לחם טרי , ניחוחו, צליל החיתוך והטעם הנפלא ......עוד

שבת בצהריים. אמצע החורף, בחוץ מנשבות רוחות וגשם יורד לפרקים, רובנו ספונים בבתים מחכים בקוצר רוח ל"מלכת השבת" - הקדירה הלוהטת ...עוד

שתי סדנאות בוטיק מיוחדות נפתחות בהתאם להזמנה ולימים מבוקשים.         א- סדנת מסיבת רווקות.    ב-...עוד

מבחר סדנאות מיוחדות לילדים עכשיו לקראת החופש הגדול.    במשך חמישה ימים  מבשלים, אופים ונהנים כל יום נושא אחר .   חמישה...עוד

אחד הדברים המזוהים ביותר עם החורף הוא המרק. מרק מהביל המזמין את הסובבים לטעימה נהדרת ומחממת.   אפשר להכין מרק מדי יום ביומו...עוד

כיסני בצק ממולאים - כל מטבח מתהדר בבצקים מיוחדים שסוד הכנתם נשמר היטב. בצקים שנילושו ועובדו היטב, נפתחו עד דק ומולאו במיליות שונות...עוד

בטעם של אמא -  ירקות ממולאים מזוהים עם ניחוחות בית אמא ובעיקר מהווים זיכרון ילדות נפלא.   שלל סירים מבעבעים על כיריים,...עוד

אנשים רבים שואלים אותי איך אפשר לדאוג למשק הבית בצורה מסודרת מבלי להשקיע את מירב הזמן הפנוי? בישול והכנת מזון טרי הפכו בשנים...עוד

אפייה היא פלא. ממוצרים בסיסיים אנו יוצרים תערובת הנשלחת אחר כבוד לתנור.   אם מציצים דרך דלת הזכוכית אפשר לראות את הקסם מתרחש....עוד

  ODT יצירתי ומעניין לאירגון שלכם,  דרך החשיפה למושגים מעולם האפייה לומדים כיצד להשיג מטרות ויעדים בניהול האירגון שלכם,...עוד

שם מלא (חובה)

טלפון (חובה)

אימייל (חובה)

כתובת מגורים

Sending ...

לפרטים נוספים על הסדנאות

© כל הזכויות על המתכונים, הצילומים והתכנים המתפרסמים בפורטל שמורות לפסקל פרץ-רובין. אין לעשות כל שימוש מסחרי / שיווקי במידע באתר ללא קבלת אישור מפורט בכתב מפסקל פרץ-רובין
think and well
צילומים: פסקל פרץ-רובין, דרור כץ