ביסטרו כפרי

בין עצי הגן הירוק וצמחייה פורחת בתוך מבנה המעוצב כמסעדה מקומית בטוסקנה, לצלילי מנגינת האקורדיון ובשילוב ניחוחות שמן הזית המשובח ומגוון מא

ניצול שאריות ממשלוחי מנות

אחרי שפורים חולף, אנו מוצאים את עצמנו מתמרנים בין ערימות ממתקים ועוגות שהגיעו במשלוחי המנות. לפניכם רעיונות יצירתיים לניצול שאריות החג  

ראשי » כתבות » סעודת יתרו

סעודת יתרו

 

facebook twitter שלח לחבר הדפס  
דירוג הגולשים:




פסקל פרץ-רובין


בערב יום חמישי הקרוב חוגגת יהדות תוניסיה את סעודת יתרו- חג הבנים. כילדה אני זוכרת איך כל חברי חגגו את חג האילנות / ט"ו בשבט  ואצלנו בבית זה נחוג אחרת לגמרי בחג "סעודת יתרו", או "חג הבנים".

 

כל מי שגדל בבית תוניסאי ובו היו בנים זכרים, נהג לחגוג את סעודת יתרו. בבית בו גדלו ילדים משני המינים, זכו הבנות "על הדרך" בפינוקים ומתוקים לרוב.

 

ביום חמישי לפרשת יתרו בכל בית תוניסאי  עורכים סעודה נפלאה לה מחכים כל בני המשפחה ובעיקר הילדים. קיימים פירושים והסברים שונים למסורת מנהג זה.

 

אחד הפירושים הנפוצים  ביותר  הוא שהאירוע נחוג לילדים היות והילדים ב"כותאב"- ה"חדר" מגיעים בתקופה זו לשלב ה"פרשה" השלב השלישי בלימודיהם ויודעים לקרוא בפעם הראשונה את עשרת הדברות.

 

גרסה נוספת לסיבת סעודת יתרו היגיע אלי מכם גולשים יקרים- והיא שמגיפה קשה פרצה בתקופה הזו בתוניס, המגפה פגעה בעיקר בזכרים אשר נפטרו ממנה, סמוך לקראת פרשת יתר המגפה פסקה.

 

יש הסבורים שהרב פסק שאם יבשלו מרק יונים המגיפה תפסק. כאשר כולם אכן הכינו את מרק היונים אכן המגפה פסקה. ( לכן גם עד היום מכינים עופיונים קטנים ממולאים )

 

ועוד הסבר שנשלח אלי על ידי אחד הגולשים הוא- שהסעודה מקורה בפרשת השבוע -פרשת יתרו בה כתוב: " … ויבוא אהרון וכל זקני ישראל לאכול לחם עם חותן משה לפני האלוקים … " (שמות י"ח יב').

 

לזכר הארוחה שסעדו אהרון וזקני ישראל אצל חותן משה יתרו , אחיו של אהרון, עורכים בעדה התוניסאית "סעודת יתרו" בשבוע שבו קוראים את הפרשה.

 

כך או כך כל המטעמים המוגשים בסעודה זו הם בכלים קטנים והכל הכל בקטן חלות קטנות עוגיות פשטידות וכו'….

 

לכבוד מעמד זה,  ערכו ארוחה חגיגית מתובלת בשירה מזמורים ומטעמים נפלאים. הארוחה  הורכבה משני חלקים: החלק הראשון – מתוק והשני – בשרי.

 

הסעודה נפתחה כשעל השולחן פרשו  מפה לבנה ומגשים עמוסים בדברי מתיקה  למיניהם: פירות מיובשים, חלבה, נוגט, ובובות סוכר מעוצבות בצורת ילדים ובעלי חיים.

 

לאלה היו מוסיפים שלל עוגות ועוגיות מסורתיות כמו: היו-יו, המקרוד, הדבלה ועוד….

 

אחרי אתנחתא קצרה מתחיל חלקו השני של הארוחה וזה הכיל פול, מעקוד,פשטידת גזר ופשטידת בשר – מנינה עופיונים קטנים ממולאים ,מלוחיה ומרק זך.

 

אתם כמובן יכולים לחגוג את ט"ו בשבט כמו שאתם מכירים ויודעים אך אם אתם מעוניינים לגוון  ויש לכם בבית זכרים אפשר בהחלט לאמץ מנהג  חביב זה ולהכין סעודה גדולה אשר תכיל את החלק המתוק והמפנק לבנים והחלק השני הנפלא מפנק את הבוגרים והקטנים.

סוכריות לילדים עבודת יד

מה צריך להכין לסעודת יתרו

 

לחלק א'

שלל מתוקים:

סוכריות גומי,סוכריות על מקל , נוגטים בטעמים שונים, חלבה בטעמים אהובים עליכם, בוטנים ושקדים בשזף סוכר. ואם תצליחו למצוא בשווקים סוכריות בובות ואו בעלי חיים בגוונים שונים  גם נפלא.

שלל פירות מיובשים:

תמרים, אגוזים, צימוקים, תאנים, משמשים, אגוזי לוז, אגוזי פקאן, חמוציות ועוד.

הכינו עוגיות מסורתיות: לפניכם שלל מתכונים לעוגיות אלו.

שושני בצק בסירופ סוכר / דבלה

סרטון הדרכה להכנת הדבלה

עוגיות סולת ותמרים / מַקְרוּט או מַקְרוּד

 

עוגיות כעך עגולות / יו-יו

לחלק ב'

ארוחה בשרית עשירה:

שלל מתכונים למאכלים מסורתיים

פולים מבושלים ומתובלים /פול

עוף ממולא שלם או עופיונים קטנים ממולאים

פשטידת גזר/ מעקוד שפנרייה

פשטידת בשר

מלוחיה

מרק עוף

בתיאבון וחג שמח!

עוד על מקור המנהג:   

עוד על מקור המנהג

עוד על מקור המנהג





תגיות



חזרה




סקרים בטעם

איזה אגוזים תעדיפו במתוקים שלכם?

הצג תוצאות בלבד

סדנאות בטעם

בחר סדנה (חובה)

 

תבשילי קדרה צמד מילים הבאים להסביר את הפלא המתרחש בסיר אחד גדול ורחב ובו עושר של חומרים המתבשלים על להבה קטנה קטנה (פעם זה היה...עוד

אין כמו מנת קינוח בסוף הארוחה לאירוח מפנק וסתם כשמתחשק משהו מתוק וטעים. ישנם קינוחים שצריך להקדיש להם ימים ושעות רבות מרוב שלבים...עוד

נפלאות הפילו - הכרות עם בצק עלים להכנת סיגרים.  הללו עשויים מעלי בצק פריכים ודקיקים, עגולים, מחוספסים מעט ושקופים.   נוהגים...עוד

סדנה מיוחדת למופלטה ומתוקים בעקבות פניות ובקשות רבות פסקל פותחת סדנת ספיישל מימונה - סדנה מיוחדת למתוקים ולמופלטה לכבוד המימונה. הסדנה...עוד

סדנה מיוחדת לקראת חג השבועות - מאכלים ומתוקים בתוספת פינוקים עם גבינות ירקות ופירות. כמו כן נכיר מטעמי עדות לחג השבועות.   נלמד...עוד

ירקות,דגנים וקטניות - כיום הכול מקפידים לשמור על  תזונה נכונה ובכך שומרים על בריאות  טובה.   תזונה נכונה  מתחילה...עוד

הקוסקוס הוא מהסמלים הבולטים והמוכרים ביותר של המטבח הצפון אפריקני.   כל עדה פיתחה טכניקה אופיינית להכנתו, וכל בית מתגאה בגרסה...עוד

בטעם של אמא  -  שלל מתוקים מעניינים, צבעוניים, מורכבים, ממולאים, מקופלים, מגולגלים, מטוגנים ועוד...   בסדנה נלמד על כל...עוד

אין כמו ניחוח אפיית לחם איכותי, לחם של בית , פיתות, חלה, פוקאצ'ה ... המגע  של לחם טרי , ניחוחו, צליל החיתוך והטעם הנפלא ......עוד

שבת בצהריים. אמצע החורף, בחוץ מנשבות רוחות וגשם יורד לפרקים, רובנו ספונים בבתים מחכים בקוצר רוח ל"מלכת השבת" - הקדירה הלוהטת ...עוד

שתי סדנאות בוטיק מיוחדות נפתחות בהתאם להזמנה ולימים מבוקשים.         א- סדנת מסיבת רווקות.    ב-...עוד

מבחר סדנאות מיוחדות לילדים עכשיו לקראת החופש הגדול.    במשך חמישה ימים  מבשלים, אופים ונהנים כל יום נושא אחר .   חמישה...עוד

אחד הדברים המזוהים ביותר עם החורף הוא המרק. מרק מהביל המזמין את הסובבים לטעימה נהדרת ומחממת.   אפשר להכין מרק מדי יום ביומו...עוד

כיסני בצק ממולאים - כל מטבח מתהדר בבצקים מיוחדים שסוד הכנתם נשמר היטב. בצקים שנילושו ועובדו היטב, נפתחו עד דק ומולאו במיליות שונות...עוד

בטעם של אמא -  ירקות ממולאים מזוהים עם ניחוחות בית אמא ובעיקר מהווים זיכרון ילדות נפלא.   שלל סירים מבעבעים על כיריים,...עוד

אנשים רבים שואלים אותי איך אפשר לדאוג למשק הבית בצורה מסודרת מבלי להשקיע את מירב הזמן הפנוי? בישול והכנת מזון טרי הפכו בשנים...עוד

אפייה היא פלא. ממוצרים בסיסיים אנו יוצרים תערובת הנשלחת אחר כבוד לתנור.   אם מציצים דרך דלת הזכוכית אפשר לראות את הקסם מתרחש....עוד

  ODT יצירתי ומעניין לאירגון שלכם,  דרך החשיפה למושגים מעולם האפייה לומדים כיצד להשיג מטרות ויעדים בניהול האירגון שלכם,...עוד

שם מלא (חובה)

טלפון (חובה)

אימייל (חובה)

כתובת מגורים

Sending ...

לפרטים נוספים על הסדנאות

© כל הזכויות על המתכונים, הצילומים והתכנים המתפרסמים בפורטל שמורות לפסקל פרץ-רובין. אין לעשות כל שימוש מסחרי / שיווקי במידע באתר ללא קבלת אישור מפורט בכתב מפסקל פרץ-רובין
think and well
צילומים: פסקל פרץ-רובין, דרור כץ