'סיציליאנו'

רשת מסעדות מזון מהיר בסגנון איטלקי. הגעתי לסניף ברעננה.   "סיציליאנו" מתמחה בהגשת פיצות שף, פסטות, קלצונה  וסלטים בניחוח ס

נושאים בפטל

אני נוהגת להכין ממנו שלל מתוקים, ומשלבת אותו בתבשילים ומאפים שונים. בדרך כלל מוצאים אותו כל השנה במרכולים. אבל מה, קפוא! כשהוא של

ראשי » מתכונים » עדות » תוניסאי » בסיסה לראש חודש ניסן

בסיסה לראש חודש ניסן

 

facebook twitter שלח לחבר הדפס  
דירוג הגולשים:

בסיסה לראש חודש ניסן


פסקל פרץ-רובין


בראש חודש ניסן עורכים יוצאי העדה הטריפולטאים והתוניסאים את טקס הבסיסה -בשישה.

 

היום בערב יערך טקס הבסיסה החל בראש חודש ניסן. בטקס זה נהוגים בעדה הטריפוליטנית והתוניסאית להכין את ה"בּשישה" או ה"בּסיסה" המיוחדת והטעימה .

 

ה"בסיסה" היא תערובת של חיטה, שעורה, כוסברה , שומר,וכמון טחונים אחרי קלייה ומנופים לקערה. לאלה מוסיפים סוכר, פירות מיובשים כמו דבלים, תמרים, צימוקים, אגוזים ושקדים, ומתבלים בקינמון.

 

יש המעטרים את ה"בסיסה" בסוכריות "דרג'ה" ("קונפטי" באיטלקית). מכינים את הבסיסה קודם והטקס עם הברכות מתקיים ערב ראש חודש.

 

 

 

 

אבקת הבסיסה מוכנה, שמן,מפתח לבחישה והתוספות,דרג'ה, שקדים ותמרים

אבקת הבסיסה מוכנה, שמן,מפתח לבחישה והתוספות,דרג'ה, שקדים ותמרים

 

על פי המסורת, שמים את ה"בסיסה" בקערה עמוקה, אבי המשפחה מוזג ביד שמאל מעט שמן זית לקערה, וביד ימין הוא אוחז במפתח גדול, בוחש את השמן עם ה"בסיסה" ותוך כדי בחישה אומר תפילה: "אתה ה' הפותח בלי מפתח, הנותן בלי בשר ודם, תן לנו מידך לבדך".

 

יש המוסיפים גם מים לתערות בהתאם למרקם הבלילה הרצוייה. אחרי הברכה מגישה אם המשפחה לכל אחד מעט מהבסיסה.  אל ה"בסיסה" שנותרה מכניסה תכשיט זהב או טבעת נישואים למשך הלילה, כסגולה לשנת פרנסה, שפע וחיים טובים.

 

בגרסה התוניסאית, אם המשפחה מטילה אל התערובת מטבע כסף וטבעת הנישאין כסגולה לפרנסה טובה ולזוגיות טובה. בני המשפחה מוזמנים להניח את אצבעם מעל לקערהת הבשישה.

 

אם המשפחה יוצקת את שמן זית על האצבעות של כל בני המשפחה ורק אז בוחשת את העסה עם המפתח תוך כדי אמירת הברכות. ברגע שמתקבלת העיסה בגמישות הרצויה. יוצרים ממנה כדורים עגולים או אליפטים ומגישה לכל בני המשפחה .  נוגסים בבשישה ומי שקיבל את המטבע זכאי להביע את משאלתו לשנה זו.

 

בנוסף לברכות  מדליקים "קנדיל "- נר על בסיס מים ופתיל  מצמר גפן. ומברכים שלל ברכות ואיחולים לשנה טובה, שנת בריאות וחיים טובים.

 

את מנהג הבשישה/בסיסה נוהגים לקיים גם בעת חנוכת בית או עסק חדש. יש משפחות שנוהגים להכין את הטקס גם בחג ט"ו בשבט.

 

לאור הפניות והבקשות הוספתי כאן מספר גרסאות לברכה בערבית תוניסאית ובערבית טריפולטנית נסו…

 

 

בנוסח תוניסאי:

 

יא בשישה בלמפתח. חון עלינה יפתח.

 

יא בשישת פתחאת אלעוד. חון עלינה יא מעבוד

 

יא בשישת ניסן. חון עלינה ירחמן.

 

יא תחריק בלאבשיש. יא פתח בלא מפתח. חון עלינה יא פתאח.

 

הפרוש: הפותח בלי מפתח, המעניק ללא לאות, הוא ירעיף עלינו וירעיף מאתנו לכל

 

בנוסח טריפולטאי:

 

גרסה א'

 

יא פתאח,יא רזאק,יא פתאח בלא מפתאח,

 

יא עטאי בלא מננח, תרזקנה ותרזק מננח

 

גרסה ב'

 

יא פתאח בלא מפתאח יא עטאי בלא מנח

 

ארזקנה ורזק מננח ורזק לעביד יכולולנח

 

 גרסה ג'

 

יא פתאח בלא מפתאח,

 

תרזקנה ותרזק מנה,

 

יא עטנאי בלה מנה,

 

עקבאל דאייר זיידין ומוש נקסין,

 

וכל סנה כיר מן סנה

 

פרוש: אתה הפותח, אתה המעניק, הפותח בלי מפתח, המעניק גם אם אין אנו בעלי זכות,

 

הרעף עלינו מטובך ונרעיף ממנו לרבים. שלעולם לא יחסר לנו דבר ושהשנה הזו תיהייה טובה יותר מהשנה שעברה.

 

ביום זה עורכים שולחן עם מטעמים מתוקים כמו: "ספרה" (עוגת סולת וסירופ),"מקרוט" (עוגיות סולת ותמרים). כיום יש הנוהגים לערוך טקס זה גם לרגל כניסה לבית חדש.

 

ניתן לקנות את תערובת ה"בסיסה" בשווקים ובאזורים שבהם נמצאים בני הקהילה, כמו נתניה או אור יהודה. אל התערובת המוכנה מוסיפים תבלינים ופירות מיובשים ולא נותר אלא לברך.

 

כחלק משימור המנהג, מקפידים בקהילת בתי הכנסת של העדה להכין את תערובת הבסיסה עבור הקהילה כולה. את התערובת מכינות נשות העדה,  בנוסף מחלקים עלון המסביר ומפרט את מהות מנהג הכנת הבסיסה, הכללים והברכה לעריכת הטקס כהלכתו.

 

כך היגיע לידי עלון זה, מצאתי בו הסברים מפורטים למנהג. העלון חולק בבית הכנסת יוצאי לוב -יוסף שלום ברעננה והוכן עבור העדה על ידי  מר יעקוב אבטא. את תערובת הבסיסה הכינה עבור כל קהילת בית הכנסת משפחת נעים מרעננה.

 

בדרך מוקפדת הוכנה התערובת לחלוקה, כשהיא  נארזת במכילי פלסטיק קטנים כשעל מכסה המיכל מודבקת הברכה הנהוגה בהכנת הבסיסה.

 

 

 

בבתי הכנסת -מנהגים ותערובת מוכנה למתפללים

בבתי הכנסת -מנהגים ותערובת מוכנה למתפללים

 

 

 

לתערובת הבסיסה:

 

 

250 גרם גרגירי חיטה

 

50 גרם גרגירי שעורה

 

50 גרם גרגירי כוסברה

 

20 גרם כמון טחון

 

15 גרם זרעי שומר (אניס)

 

*לתערובת הבסיסה  יש גרסאות  רבות בחלקם גם משתמשמים בקמח חומוס קלוי במקום חיטה ושעורה.

 

לתיבול וגיוון משלבים גם זרעי שומשום מתבלים בתבלין האניס והיאנסון.

 

להעשרה:

 

כ-10 כפות שמן זית

 

22 תמרים, מגולענים וקצוצים

 

1/2 כוס צימוקים בהירים

 

1/2 כוס אגוזים, קלויים וקצוצים

 

1/2 כוס שקדים, קלויים וקצוצים

 

1 כוס סוכר

 

6 כפות מים

 

 

במחבת רחבה קולים את גרגירי החיטה והשעורה ( השומשום) כל אחד בנפרד. קולים גם את גרגירי הכוסברה, הכמון טחון והשומר עד לגוון חום זהוב (ינסון ואניס) . טוחנים בבלנדר לאבקה ומנפים אותה לקערה רחבה.

 

מוסיפים לתערובת חצי מכמות השמן, מערבבים ומוסיפים את התמרים הקצוצים, הצימוקים, האגוזים, השקדים הקלויים, הסוכר והמים ומערבבים. מוסיפים את יתרת השמן ומגישים.

 

אם רוצים להכין כדורים קטנים מהעיסה, יש להוסיף את הנוזלים בהדרגה ולא בבת אחת, אלא בהתאם לספיגה, כדי שקבל עיסה המאפשרת לצור כדורים.

 

החומרים: ל-10-8 מנות

 

 

 

בסיסה או בשישה

בסיסה או בשישה

 

 

טיפסקל:

 

אם לא מוצאים גרגירי חיטה ושעורה, אפשר להכין גרסה מעניינת של בסיסה עם קמח: קולים את הקמח במחבת, ומוסיפים אליו את שאר החומרים.

 

 





תגיות



חזרה




סקרים בטעם

איזה פרי אהוב עליכם בקייץ?

הצג תוצאות בלבד

סדנאות בטעם

בחר סדנה (חובה)

 

תבשילי קדרה צמד מילים הבאים להסביר את הפלא המתרחש בסיר אחד גדול ורחב ובו עושר של חומרים המתבשלים על להבה קטנה קטנה (פעם זה היה...עוד

אין כמו מנת קינוח בסוף הארוחה לאירוח מפנק וסתם כשמתחשק משהו מתוק וטעים. ישנם קינוחים שצריך להקדיש להם ימים ושעות רבות מרוב שלבים...עוד

נפלאות הפילו - הכרות עם בצק עלים להכנת סיגרים.  הללו עשויים מעלי בצק פריכים ודקיקים, עגולים, מחוספסים מעט ושקופים.   נוהגים...עוד

סדנה מיוחדת למופלטה ומתוקים בעקבות פניות ובקשות רבות פסקל פותחת סדנת ספיישל מימונה - סדנה מיוחדת למתוקים ולמופלטה לכבוד המימונה. הסדנה...עוד

סדנה מיוחדת לקראת חג השבועות - מאכלים ומתוקים בתוספת פינוקים עם גבינות ירקות ופירות. כמו כן נכיר מטעמי עדות לחג השבועות.   נלמד...עוד

ירקות,דגנים וקטניות - כיום הכול מקפידים לשמור על  תזונה נכונה ובכך שומרים על בריאות  טובה.   תזונה נכונה  מתחילה...עוד

הקוסקוס הוא מהסמלים הבולטים והמוכרים ביותר של המטבח הצפון אפריקני.   כל עדה פיתחה טכניקה אופיינית להכנתו, וכל בית מתגאה בגרסה...עוד

בטעם של אמא  -  שלל מתוקים מעניינים, צבעוניים, מורכבים, ממולאים, מקופלים, מגולגלים, מטוגנים ועוד...   בסדנה נלמד על כל...עוד

אין כמו ניחוח אפיית לחם איכותי, לחם של בית , פיתות, חלה, פוקאצ'ה ... המגע  של לחם טרי , ניחוחו, צליל החיתוך והטעם הנפלא ......עוד

שבת בצהריים. אמצע החורף, בחוץ מנשבות רוחות וגשם יורד לפרקים, רובנו ספונים בבתים מחכים בקוצר רוח ל"מלכת השבת" - הקדירה הלוהטת ...עוד

שתי סדנאות בוטיק מיוחדות נפתחות בהתאם להזמנה ולימים מבוקשים.         א- סדנת מסיבת רווקות.    ב-...עוד

מבחר סדנאות מיוחדות לילדים עכשיו לקראת החופש הגדול.    במשך חמישה ימים  מבשלים, אופים ונהנים כל יום נושא אחר .   חמישה...עוד

אחד הדברים המזוהים ביותר עם החורף הוא המרק. מרק מהביל המזמין את הסובבים לטעימה נהדרת ומחממת.   אפשר להכין מרק מדי יום ביומו...עוד

כיסני בצק ממולאים - כל מטבח מתהדר בבצקים מיוחדים שסוד הכנתם נשמר היטב. בצקים שנילושו ועובדו היטב, נפתחו עד דק ומולאו במיליות שונות...עוד

בטעם של אמא -  ירקות ממולאים מזוהים עם ניחוחות בית אמא ובעיקר מהווים זיכרון ילדות נפלא.   שלל סירים מבעבעים על כיריים,...עוד

אנשים רבים שואלים אותי איך אפשר לדאוג למשק הבית בצורה מסודרת מבלי להשקיע את מירב הזמן הפנוי? בישול והכנת מזון טרי הפכו בשנים...עוד

אפייה היא פלא. ממוצרים בסיסיים אנו יוצרים תערובת הנשלחת אחר כבוד לתנור.   אם מציצים דרך דלת הזכוכית אפשר לראות את הקסם מתרחש....עוד

  ODT יצירתי ומעניין לאירגון שלכם,  דרך החשיפה למושגים מעולם האפייה לומדים כיצד להשיג מטרות ויעדים בניהול האירגון שלכם,...עוד

שם מלא (חובה)

טלפון (חובה)

אימייל (חובה)

כתובת מגורים

Sending ...

לפרטים נוספים על הסדנאות

© כל הזכויות על המתכונים, הצילומים והתכנים המתפרסמים בפורטל שמורות לפסקל פרץ-רובין. אין לעשות כל שימוש מסחרי / שיווקי במידע באתר ללא קבלת אישור מפורט בכתב מפסקל פרץ-רובין
think and well
צילומים: פסקל פרץ-רובין, דרור כץ