ראשי » כתבות » סעודת יתרו /חג הבנים

סעודת יתרו /חג הבנים

 

facebook twitter שלח לחבר הדפס  
דירוג הגולשים:




פסקל פרץ-רובין


חג הבנים, שיצוין בעדה התוניסאית בשבוע הבא, הוא הזדמנות טובה להיכנס למטבח ולהכין שלל מטעמים מתוקים לילדים  

 

יודע כל מי שגדל בבית תוניסאי שביום חמישי שמגיע לפני פרשת יתרו, נהוג לחגוג את "חג הבנים" בסעודה נפלאה (שנקראת "סעודת יתרו"), שלה מחכים כל בני הבית, בעיקר הילדים.

 

עד היום, כאמא לארבעה בנים, אני מקפידה לערוך את סעודת יתרו לפי כל כללי הטקס.

 

לפני שכל הפמיניסטיות יקפצו מהכורסה בתדהמה, אל תחשבו שמקומן של הבנות נפקד. להן היה חג משלהן, "חג הבנות", שהתקיים בחנוכה ועל מנהגו של זה יבוא הסבר בחנוכה הבא.

 

קיימים מספר הסברים לקיומו של החג הזה, אחד מהם קשור לפרשת השבוע, שבה קוראים את עשרת הדיברות.

 

 

לקקנים קריסטלים בשלל צבעים

לקקנים קריסטלים בשלל צבעים

 

 

מתברר שזו הייתה הפעם הראשונה שהילדים אשר למדו לקרוא בתורה בחדר, למדו לקרוא את עשרת הדיברות ולרגל המאורע ערכו לכבודם סעודה חגיגית.

 

גרסה נוספת לסיבת מנהג סעודת יתרו היא לציון סיומה של המגיפה הקשה שהתחוללה בתוניס ושהובילה למותם של בנים רבים.

 

מספרים כי התושבים פנו לרב הראשי בבקשת עזרה וזה פסק כי אם יבשלו מרק יונים המגפה תיפסק.

 

התושבים עשו כדבריו ואכן סמוך למועד קריאת פרשת יתרו המגפה נעלמה, ועל כן עורכים סעודת הודיה בזמן זה ובה מגישים בין היתר מנה של עופיונים ממולאים.

 

ויש עוד טעם אחד לסעודה: הפסוק בפרשת יתרו שבו נאמר "ויבוא אהרון וכל זקני ישראל לאכול לחם עם חותן משה לפני האלוקים" (שמות י"ח, יב').

 

 

מרמלדות בצבעים וטעמים שונים

מרמלדות בצבעים וטעמים שונים

 

 

לזכר הארוחה שסעדו אהרון וזקני ישראל אצל חותן משה, יתרו, עורכים בעדה התוניסאית את "סעודת יתרו" בשבוע שבו קוראים את הפרשה.

 

שני חלקים היו לארוחה החגיגית: בראשון הוגשו מאכלים מתוקים ובחלק השני הונחו על השולחן מאכלים בשריים, כשבין לבין נשמעו קטעי שירה ומזמורים.

 

הסעודה נפתחה כשעל השולחן נפרשה מפה לבנה ומגשים עמוסים בדברי מתיקה למיניהם הונחו מעליה: פירות מיובשים, חלבה, נוגט ובובות סוכר מעוצבות.

 

לאלה היו מוסיפים שלל עוגות ועוגיות מסורתיות: יו-יו, מקרוד, דבלה, הרישה וגיזטה.

 

 

קרמל משובץ שקצים ופציח

קרמל משובץ שקצים ופציח

 

 

אחרי אתנחתא קצרה התחיל החלק השני של הארוחה וזה הכיל פול, מעקוד, פשטידת גזר ופשטידת בשר, עופיונים קטנים ממולאים, מלוחיה ומרק זך.

 

היות והסעודה הייתה מיועדת בעיקר לילדים, כל המטעמים שהוגשו לשולחן היו קטנים בגודלם: חלות קטנות, עוגיות, פשטידות וגם שפע של פירות מיובשים.

 

מבין הממתקים אהבנו במיוחד את הבובות העשויות מקרמל סוכר, דקיק ושקוף, שעוצב בצורת ציפורים, תרנגולים, דגים ועוד.

 

הבובות היו חלולות ואנו הילדים הכנסנו את האצבעות לתוכן כאילו היו מקל וליקקנו את הסוכרייה עד תום.

 

להכנת סוכריות מעוצבות אלו, שעלו על השולחן רק במועד זה, הייתה נדרשת מיומנות מיוחדת. אצלנו במשפחה היה אחראי על הכנתן מדי שנה דוד יוסף-חי ז"ל, שהיה מומחה לממתקים.

 

 

לקקנים בשלל צבעים וצורות

לקקנים בשלל צבעים וצורות

 

 

אני זוכרת שהתנדבנו להצטרף לאמי אסתר ז"ל שנסעה עד לעיר השכנה לרכוש את המתוקים המיוחדים הללו.

 

כך יכולתי לצפות מקרוב בהכנתן ובהכנת הנוגט, אותו גוש ממתק נפלא שהיה עשיר בשקדים.

 

החלביצה שכולנו מכירים הזכירה במעט את הממתק של דודי, רק שהנוגט שלו היה יצוק כגוש אחד מגובש וחסר צורה, והרבה יותר קשה מהחלביצה.

 

יוסף -חי ז"ל מעולם לא חתך את הנוגט אלא שבר אותו לחלקים וחתיכות בגדלים שונים. הנוגט נעטף בנייר חום דמוי נייר אפייה וגולגל בשקית ניילון פשוטה.

 

באותה שיטה עטף גם את הקרמל שהכין משזף סוכר. זה האחרון היה משובץ כולו בשקדים או בבוטנים, ולעיתים רחוקות הוגנבו לתוכו גם פיסטוקים.

 

 

עוגיות היויו בסירופ סוכר מתוק וריחני

עוגיות היויו בסירופ סוכר מתוק וריחני

 

 

לצד כל אלו היו המרמלדות הצבעוניות, פסים פסים של שכבות סוכר מרמלדי מתוק שהתגלגל על הלשון. חזרנו הביתה ארוזים ומצוידים בכל המתוקים שלהם ציפינו שנה אחר שנה.

 

מזה שנים אני מנסה לשחזר את המתוקים המיוחדים הללו. הסברתי בהרחבה לכל מי שחשבתי שיכול לעזור על צורות הסוכריות בעלות הברק הקריסטלי,

 

אבל הדרך אל הממתק לא צלחה וכל ניסיונותיי לא הניבו את הסוכרייה שאותה זכרתי מילדותי.

 

כך חלפו שנים עד שפגשתי את איילת כהן, הקונדיטורית הראשית של קייטרינג "מעשייה" שמפליאה בהכנת מתוקים ומגשי אירוח מוקפדים.

 

כהן, בת למשפחה תוניסאית, הכירה היטב את מנהג סעודת יתרו ואת הממתקים שעליהם דברתי.

 

על אף שהיא עסוקה בהכנות אחרונות לפתיחת קונדיטורית בוטיק "בוסה" במושבה יוקנעם, הצלחתי לרתום אותה ליום עבודה משותף במטבחי הפרטי.

 

הצטיידנו בהמון המון סוכר, שקדים, שמן, קמח ושאר מתוקים ונכנסו למטבח ליצור את המתוקים לסעודת יתרו.

 

 

נוגט עשיר בשקדים, בוטנים,ופיסטוקים

נוגט עשיר בשקדים, בוטנים,ופיסטוקים

 

 

בתחילה ניסינו לפצח את עניין בובות הסוכר השקופות והקריסטליות. אחרי מספר ניסיונות שלא צלחו, ולאחר שהבנו שצריך להיעזר בשבלונה ספציפית לעיצוב הבובות,

 

החלטנו ליצור סוכריות מעוצבות שיהיו הכי קרובות למקור.

 

רכשנו מספר תבניות סיליקון בצורות שונות, שמשמשות להכנת פרלינים והצלחנו להכין בובות מסוכר.

 

אחר כך עברנו להכנת עוגיות קרמל, גוש מתוק של נוגט מלא שקדים ופיסטוקים ושברנו אותו בצורה גסה, כמו שנמכר במקור.

 

במקביל יצרנו מרמלדה ממחית פרי תות ולבסוף בחרנו להכין עוגיות "יו-יו". אלו עוגיות העשויות מבצק רך ועדין, מעוצבות בצורת כעך ומטוגנות בשמן עמוק,

 

שלפני ההגשה נכנסות לטבילה באמבטיה ריחנית של סירופ סוכר מתובל במי זהר.

 

בתום יום עבודה ארוך ומיוחד הרגשתי שאני חוזרת לימי ילדותי, ולא הייתה מאושרת ממני. בעצם הייתה – איילת.

 

 

איילת ופסקל בעבודת פיצוח מתכונים מסורתיים

איילת ופסקל בעבודת פיצוח מתכונים מסורתיים

 

 

 

טיפסקל

לפני הכנת המתוקים וודאו שיש לכם במטבח מד חום למדידת הטמפרטורה.

שימרו את הממתקים שלכם במקום מאוורר ויבש, בקופסאות רחבות מרופדות בנייר אפייה ומרוססות קלות בשמן, למנוע הידבקות.

 

עוד על מנהג סעודת יתרו ומתכונים היכנסו:…

 

אל המתכונים  המתוקים שהוכנו בהצלחה היכנסו: 

 

לסוכריות/לקקנים על מקל היכנסו:…

 

למרמלדת תות היכנסו:…

 

ליו-יו / עוגיות כעך בסירופ היכנסו:…

 

לקרמל שקדים היכנסו:…

 

לחלביצה נוגט ופיצוחים היכנסו:…





תגיות



חזרה




סקרים בטעם

איזה פרי אהוב עליכם בקייץ?

הצג תוצאות בלבד

סדנאות בטעם

בחר סדנה (חובה)

 

תבשילי קדרה צמד מילים הבאים להסביר את הפלא המתרחש בסיר אחד גדול ורחב ובו עושר של חומרים המתבשלים על להבה קטנה קטנה (פעם זה היה...עוד

אין כמו מנת קינוח בסוף הארוחה לאירוח מפנק וסתם כשמתחשק משהו מתוק וטעים. ישנם קינוחים שצריך להקדיש להם ימים ושעות רבות מרוב שלבים...עוד

נפלאות הפילו - הכרות עם בצק עלים להכנת סיגרים.  הללו עשויים מעלי בצק פריכים ודקיקים, עגולים, מחוספסים מעט ושקופים.   נוהגים...עוד

סדנה מיוחדת למופלטה ומתוקים בעקבות פניות ובקשות רבות פסקל פותחת סדנת ספיישל מימונה - סדנה מיוחדת למתוקים ולמופלטה לכבוד המימונה. הסדנה...עוד

סדנה מיוחדת לקראת חג השבועות - מאכלים ומתוקים בתוספת פינוקים עם גבינות ירקות ופירות. כמו כן נכיר מטעמי עדות לחג השבועות.   נלמד...עוד

ירקות,דגנים וקטניות - כיום הכול מקפידים לשמור על  תזונה נכונה ובכך שומרים על בריאות  טובה.   תזונה נכונה  מתחילה...עוד

הקוסקוס הוא מהסמלים הבולטים והמוכרים ביותר של המטבח הצפון אפריקני.   כל עדה פיתחה טכניקה אופיינית להכנתו, וכל בית מתגאה בגרסה...עוד

בטעם של אמא  -  שלל מתוקים מעניינים, צבעוניים, מורכבים, ממולאים, מקופלים, מגולגלים, מטוגנים ועוד...   בסדנה נלמד על כל...עוד

אין כמו ניחוח אפיית לחם איכותי, לחם של בית , פיתות, חלה, פוקאצ'ה ... המגע  של לחם טרי , ניחוחו, צליל החיתוך והטעם הנפלא ......עוד

שבת בצהריים. אמצע החורף, בחוץ מנשבות רוחות וגשם יורד לפרקים, רובנו ספונים בבתים מחכים בקוצר רוח ל"מלכת השבת" - הקדירה הלוהטת ...עוד

שתי סדנאות בוטיק מיוחדות נפתחות בהתאם להזמנה ולימים מבוקשים.         א- סדנת מסיבת רווקות.    ב-...עוד

מבחר סדנאות מיוחדות לילדים עכשיו לקראת החופש הגדול.    במשך חמישה ימים  מבשלים, אופים ונהנים כל יום נושא אחר .   חמישה...עוד

אחד הדברים המזוהים ביותר עם החורף הוא המרק. מרק מהביל המזמין את הסובבים לטעימה נהדרת ומחממת.   אפשר להכין מרק מדי יום ביומו...עוד

כיסני בצק ממולאים - כל מטבח מתהדר בבצקים מיוחדים שסוד הכנתם נשמר היטב. בצקים שנילושו ועובדו היטב, נפתחו עד דק ומולאו במיליות שונות...עוד

בטעם של אמא -  ירקות ממולאים מזוהים עם ניחוחות בית אמא ובעיקר מהווים זיכרון ילדות נפלא.   שלל סירים מבעבעים על כיריים,...עוד

אנשים רבים שואלים אותי איך אפשר לדאוג למשק הבית בצורה מסודרת מבלי להשקיע את מירב הזמן הפנוי? בישול והכנת מזון טרי הפכו בשנים...עוד

אפייה היא פלא. ממוצרים בסיסיים אנו יוצרים תערובת הנשלחת אחר כבוד לתנור.   אם מציצים דרך דלת הזכוכית אפשר לראות את הקסם מתרחש....עוד

  ODT יצירתי ומעניין לאירגון שלכם,  דרך החשיפה למושגים מעולם האפייה לומדים כיצד להשיג מטרות ויעדים בניהול האירגון שלכם,...עוד

שם מלא (חובה)

טלפון (חובה)

אימייל (חובה)

כתובת מגורים

Sending ...

לפרטים נוספים על הסדנאות

© כל הזכויות על המתכונים, הצילומים והתכנים המתפרסמים בפורטל שמורות לפסקל פרץ-רובין. אין לעשות כל שימוש מסחרי / שיווקי במידע באתר ללא קבלת אישור מפורט בכתב מפסקל פרץ-רובין
think and well
צילומים: פסקל פרץ-רובין, דרור כץ