סיור וטעימה מפתיעה

חוויה יפואית מיוחדת במינה תקבלו בימי שישי ב "קפה יפו", ביסטרו איטלקי מסעדה שנמצאת בלב שוק הפשפשים. המקום מציע פינוק של בוקר יום שישי,&nbs

ניצול שאריות ממשלוחי מנות

אחרי שפורים חולף, אנו מוצאים את עצמנו מתמרנים בין ערימות ממתקים ועוגות שהגיעו במשלוחי המנות. לפניכם רעיונות יצירתיים לניצול שאריות החג  

ראשי » כתבות » מימונה -"תרבחו ותסעדו" (תזכו ותצליחו)

מימונה -"תרבחו ותסעדו" (תזכו ותצליחו)

 

facebook twitter שלח לחבר הדפס  
דירוג הגולשים:




פסקל פרץ-רובין


היא היהלום שבכתר, אקורד הסיום החגיגי של פסח, האירוע הצבעוני והחשוב ביותר של העדה המרוקאית. תרבחו, תסעדו ותלמדו: כך עושים מימונה כהלכתה

 

 

 

מי שלא ראה שולחן מימונה ערוך כהלכתו לא ראה שולחן עשיר מימיו. המבחר הגדול של המתוקים ומספר הריבות המיוחדות המוגשות לשולחן המעוטר בשיבולים, עלי נענע ופרחים, הן חוויה קולינרית לכל אוהב אוכל ובעיקר מתוקים.

 

לשמחתי הרבה, התמחותי במטבחי עדות ישראל אפשרה לי להציץ מקרוב על כל המנהגים והמסורות הקשורים לחגים או לטקסים שלא בהכרח היו מוכרים לי.

 

 

 

סקרנותי, שלא ידעה שובע, הובילה אותי עוד בצעירותי למטבחה של שכנתנו היקרה רשל ,שדרכה למדתי רבות על המטבח המרוקאי. אחד הזיכרונות החקוקים היטב בזיכרוני קשור בחול המועד פסח.

 

 

 

מדי שנה מצאתי כל מיני סיבות לבקר בביתה של רשל ולהצטופף במטבח הקטן שרחש וגעש מדודות. כולן יחד עמלו בקדחתנות על הכנת ממתקים, על מנת להספיק להכין מבחר רחב ומגוון לכבוד המימונה.

 

 

 

 

עקרת בית מרוקנית נחשבת לעקרת בית מצוינת ומומחית לפי התוצרת הנערמת על שולחן המימונה: ככל שהשולחן עשיר, מפואר, צבעוני ועתיר מעדנים, כך הוא מעיד על מיומנות ואיכות עקרת הבית. מי שלא ראה שולחן מימונה ערוך כהלכתו לא ראה שולחן עשיר מימיו.

 

 

המבחר הגדול של המתוקים ומספר הריבות המיוחדות המוגשות לשולחן הן חוויה קולינרית לכל אוהב אוכל ובעיקר מתוקים.

 

 

 

זיכרון ילדות טוב נוסף כרוך בשעות שישבתי לצדה דודה חסיבה ז"ל כשאני עוקבת בסקרנות ובהשתאות אחר ידיה המיומנות , רואה כיצד  הן לשות, פותחות את הבצק לעוגיות ותוך שניות מעצבות עוגיות הערוכות בסדר מופתי על גבי התבניות.

 

 

 

הפרישה של בצק הקרמל לעוגיות השומשום הייתה בשבילי גילוי וחגיגה, וחסיבה ז"ל תמיד דאגה שאעקוב אחר כל פרט כי "חייבים להקפיד על הפרטים הקטנים", לדבריה.

 

 

 

סקרנותי הרבה עלתה לי במלאכת ניקוי, חיתוך ולפעמים קילוף שקדים או אגוזים. זכיתי להתנסות בכל המלאכות הלא חשובות, אשר עם השנים, הזמן וככול שהתעמקתי בנושא הבישול, הבנתי שעברתי התמחות קולינרית אצל המקצועית ביותר.

 

 

 

מי ממונה על המימונה?

 

 

 

בני העדה המרוקאית חוגגים את המימונה בצאת חג הפסח. ישנם אינספור גרסאות וסיפורים לגבי מקור החג.  יש האומרים שהחג בא לציין את יום פטירתו של הרב מימון, אביו של הרמב"ם, שחי בפאס אשר במרוקו והיה אהוד על יהודיה.

 

 

 

הרב מימון נפטר בחג הפסח, והיות שלא מתאבלים בחודש ניסן, באה המימונה להזכיר את האירוע. גרסה נוספת קושרת את המילה "מימונה" למילה "אמונה". הסבר נוסף למקור החג: על פי המשנה נידון העולם בארבעה פרקים, ובפסח הוא נידון על תבואה. מכאן החג אשר עיקרי סמליו הם השיבולים, החלב והדבש.

 

 

 

 

               

 

בערב המימונה נוהגים להשאיר את דלת הבית פתוחה והאורחים מתקבלים בברכת "תרבחו ותסעדו", שפירושה תזכו ותצליחו. הנשים לובשות שמלות קטיפה רקומות זהב וכסף והגברים בגדים לבנים.

 

 

 

שולחנות החג מעוטרות בשיבולים, בעלי נענע ובפרחים, ועליהם מונחים מאכלים מתוקים: מעדני קוקוס, קרמל בשומשום, מרציפן להלל, קאוקאו – עוגיות בוטנים, לה-בזה-קצפיות, ריבות פירות מיובשים וטריים, אגוזים וממתקים רבים.

 

 

 

נהוג גם להכין נוגאט שקדים (זבן בלוז) ולהגיש לסועדי המימונה דבש, חלב וחמאה, סמל לפריון ושפע.

 

 

 

במרכז השולחן מעמידים קערת קמח רחבה ובה חמישה (חמסה) מטבעות זהב (למזל) חמישה תרמילי פול ירוק וחמישה תמרים. בני הבית נוהגים להטיל לתוך הקערה את תכשיטי הזהב שלהם ולבחוש בקמח, שמסמל את פריון האדמה, הזהב- את השפע הכלכלי.

 

 

 

בבתים רבים מונחת קערה עם מים ובה דגים טריים שסימלו את הפריון במשפחה.

 

 

 

 

 

 

בערב זה הבית מלא שירה, הנשים והגברים לובשים בגדי חג לפי המסורת המרוקנית, תלבושות ססגוניות לגברים הכוללות גלביות לבנות ותרבושים אדומים ויפים. האורחים מתכבדים מכל טוב, והנשים טורחות בהכנת גולת הכותרת של הערב – המופלטה – חביתיית בצק דקיקה המהווה את הלחם הראשון שלאחר הפסח.

 

 

המופלטות מונחות זו על גבי זו בערימה במרכז השולחן החגיגי. כל הסועדים מתכבדים במריחת המופלטה בחמאה ובדבש ובגלגולה לגלילה קטנה. לצידה מגישים כוסות תה מהבילות בעלות ריח נענע חזק ומזמין.

 

 

 

בערב זה לא נהוג לאכול בשרים, בשל הדם שנשפך בעת השחיטה. גם לא הוגשו מאכלים חמוצים, מלוחים או כהים כמו קפה שחור בשל צבעו המבשר רעות. בערב זה מגישים מאכלי חלב, דבש ומתוקים לסמל תחילה שנה של שפע ועושר ורק טוב. ביום המחרת יוצאים לחיק הטבע לפיקניקים שבהם שרו רקדו וצלו סאויה – בשר על האש.

 

 

טיפסקל  עשו לכם חג- איך מתכננים מימונה גם אם אתה לא מרוקאי? המדריך המלא

 

 

 

ציוד הכרחי – יש להצטייד בשפע של פירות מיובשים, נענע, דבש, חלב, שיבולים ומצב רוח מרומם.

 

 

 

פירות יבשים ממולאים מרציפן – קונים מרציפן מוכן בגוונים שונים וממלאים את הפירות המיובשים והמגולענים. מסדרים את הממולאים המתוקים בעטרות נייר לפי גוונים וצורות.

 

 

 

ריבות – כדאי לרקוח או לקנות לפחות סוג אחד או שתיים של ריבות או קונפיטורות איכותיות. הקפידו על ריבות שבהן רואים חתיכות שלמות ויפות של הפרי.

 

 

 

עוגיות – רצוי לאפות לפחות סוג אחד או שתיים של עוגיות מהירות הכנה על בסיס שקדים, בוטנים או קוקוס. הקפידו לאפותן בעטרות נייר צבעוניות או בהירות. פזרו עליהן סוכריות צבעוניות או שביב שקדים טחונים.

 

 

 

מופלטה – היות שאין מימונה ללא מופלטה, כדאי להתאמן בהכנת מופלטה לפני החג, לא הספקתם, אין דבר, אל תוותרו, מקסימום המופלטות לא יהיו יפות כל כך אך הן יהיו טעימות.

 

 

 

עיצוב – הקפידו על עריכת שולחן נאה: הניחו שיבולים, נענע, יסמין, חלב, דבש וכל טוב, השמיעו מוזיקה אתנית  וחיזרו על הברכה "תרבחו ותסעדו" לכל מי שנכנס הביתה והעיקר תהיו שמחים.

 

 

 

למתקדמים – קערה ובה קמח מטבעות כסף תכשיטי זהב ו5 פולים ו5 ותמרים

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

לפניכם שלל מתכונים למימונה: 

 

המופלטה 

הנוגט  של המימונה/זאבן בלוז

עוגיות קראמל ושומשום/ חלווה מעקודה

עוגיות קוקוס ללא אפייה

עוגיות מרינג וקוקוס צבעוניות

עוגיות בוטנים/טרפס דל-קאוקאו

פירות מיובשים ממולאים במרציפן

עוגיות קארמל שקדים

עוגיות קוקוס צבעוניות גרסה 2

חטיפי בוטנים ושוקולד

עוגיות קוקוס אפויות

פירות מיובשים ממולאים במרציפן גירסה 2

עוגיות כריך אגוזים

עוגיות מרינג בוטנים

פירות וירקות ממרציפן

עוגיות מרינג קוקוס

רצועות קליפות תפוזים טבולים בשוקולד

 

שלל ריבות:

ריבת צימוקים ואגוזים/ מראו'זה

ריבת עגבניות שרי

ריבת ענבים

מרקחת תפוזים

ריבת חבושים

ריבת תפוזים קטנטנים/ מעזו'ן דלצין

קליפות אשכוליות מסוכרות/קסור דלחבז אל ערסה

 

רוצים ללמוד איך מכינים את הממתקים למימונה ??

הירשמו לסדנאות של פסקל….

 

האזינו לפסקל בתכונית הרדיו  "ערב חג"  – משוחחת עם ליאת רגב על חג המימונה -העוגיות והמתוקים, המופלטה והזאבן

 





תגיות



חזרה




סקרים בטעם

איזה אגוזים תעדיפו במתוקים שלכם?

הצג תוצאות בלבד

סדנאות בטעם

בחר סדנה (חובה)

 

תבשילי קדרה צמד מילים הבאים להסביר את הפלא המתרחש בסיר אחד גדול ורחב ובו עושר של חומרים המתבשלים על להבה קטנה קטנה (פעם זה היה...עוד

אין כמו מנת קינוח בסוף הארוחה לאירוח מפנק וסתם כשמתחשק משהו מתוק וטעים. ישנם קינוחים שצריך להקדיש להם ימים ושעות רבות מרוב שלבים...עוד

נפלאות הפילו - הכרות עם בצק עלים להכנת סיגרים.  הללו עשויים מעלי בצק פריכים ודקיקים, עגולים, מחוספסים מעט ושקופים.   נוהגים...עוד

סדנה מיוחדת למופלטה ומתוקים בעקבות פניות ובקשות רבות פסקל פותחת סדנת ספיישל מימונה - סדנה מיוחדת למתוקים ולמופלטה לכבוד המימונה. הסדנה...עוד

סדנה מיוחדת לקראת חג השבועות - מאכלים ומתוקים בתוספת פינוקים עם גבינות ירקות ופירות. כמו כן נכיר מטעמי עדות לחג השבועות.   נלמד...עוד

ירקות,דגנים וקטניות - כיום הכול מקפידים לשמור על  תזונה נכונה ובכך שומרים על בריאות  טובה.   תזונה נכונה  מתחילה...עוד

הקוסקוס הוא מהסמלים הבולטים והמוכרים ביותר של המטבח הצפון אפריקני.   כל עדה פיתחה טכניקה אופיינית להכנתו, וכל בית מתגאה בגרסה...עוד

בטעם של אמא  -  שלל מתוקים מעניינים, צבעוניים, מורכבים, ממולאים, מקופלים, מגולגלים, מטוגנים ועוד...   בסדנה נלמד על כל...עוד

אין כמו ניחוח אפיית לחם איכותי, לחם של בית , פיתות, חלה, פוקאצ'ה ... המגע  של לחם טרי , ניחוחו, צליל החיתוך והטעם הנפלא ......עוד

שבת בצהריים. אמצע החורף, בחוץ מנשבות רוחות וגשם יורד לפרקים, רובנו ספונים בבתים מחכים בקוצר רוח ל"מלכת השבת" - הקדירה הלוהטת ...עוד

שתי סדנאות בוטיק מיוחדות נפתחות בהתאם להזמנה ולימים מבוקשים.         א- סדנת מסיבת רווקות.    ב-...עוד

מבחר סדנאות מיוחדות לילדים עכשיו לקראת החופש הגדול.    במשך חמישה ימים  מבשלים, אופים ונהנים כל יום נושא אחר .   חמישה...עוד

אחד הדברים המזוהים ביותר עם החורף הוא המרק. מרק מהביל המזמין את הסובבים לטעימה נהדרת ומחממת.   אפשר להכין מרק מדי יום ביומו...עוד

כיסני בצק ממולאים - כל מטבח מתהדר בבצקים מיוחדים שסוד הכנתם נשמר היטב. בצקים שנילושו ועובדו היטב, נפתחו עד דק ומולאו במיליות שונות...עוד

בטעם של אמא -  ירקות ממולאים מזוהים עם ניחוחות בית אמא ובעיקר מהווים זיכרון ילדות נפלא.   שלל סירים מבעבעים על כיריים,...עוד

אנשים רבים שואלים אותי איך אפשר לדאוג למשק הבית בצורה מסודרת מבלי להשקיע את מירב הזמן הפנוי? בישול והכנת מזון טרי הפכו בשנים...עוד

אפייה היא פלא. ממוצרים בסיסיים אנו יוצרים תערובת הנשלחת אחר כבוד לתנור.   אם מציצים דרך דלת הזכוכית אפשר לראות את הקסם מתרחש....עוד

  ODT יצירתי ומעניין לאירגון שלכם,  דרך החשיפה למושגים מעולם האפייה לומדים כיצד להשיג מטרות ויעדים בניהול האירגון שלכם,...עוד

שם מלא (חובה)

טלפון (חובה)

אימייל (חובה)

כתובת מגורים

Sending ...

לפרטים נוספים על הסדנאות

© כל הזכויות על המתכונים, הצילומים והתכנים המתפרסמים בפורטל שמורות לפסקל פרץ-רובין. אין לעשות כל שימוש מסחרי / שיווקי במידע באתר ללא קבלת אישור מפורט בכתב מפסקל פרץ-רובין
think and well
צילומים: פסקל פרץ-רובין, דרור כץ