חידושים וטעמים

לפניכם מבחר מוצרים חדשים, ובטעמים מעניינים שכדאי לנסות אצלכם במטבח ולגוון בין יתר המוצרים במטבח.  

כל הסודות והכללים לעוגת גבינה מוצלחת

מה לא נאמר על עוגות גבינה, גבינות, מעדנים, שמנות, אחוזי שומן איכות גבינה ועוד...כל שנה לקראת שבועות מתחיל המרוץ אחר עוגת הגבינה המוצלחת ביותר, הטעימה ביותר, הגב

ראשי » כתבות » עלי הבריק – דקיקים, פריכים ומתפצפצים

עלי הבריק – דקיקים, פריכים ומתפצפצים

 

facebook twitter שלח לחבר הדפס  
דירוג הגולשים:




פסקל פרץ-רובין


לא רק המרקם המקסים של עלי הבריק עושה חשק לנגוס בהם, אלא גם המלית העשירה בכל טוב שמסתתרת בתוכם.

 

הם זהובים, מושחמים ובוהקים. בתוכם מליות בטעמים שונים ונגיסה בהם חושפת רובד עלי בצק פריכים וטעימים במיוחד.

 

עלי הבריק – פריכים, דקיקים, עגולים, מחוספסים ושקופים – הם אחד הדברים הדומיננטיים במטבח ההודי, הצפון אפריקאי והים תיכוני. העובדה שאין לעלים טעם מוגדר מאפשרת לשחק עם המלית איך וכמה שרוצים, והכל הולך – ממתוק ועד מלוח, מחלבי ועד בשרי.

 

כמו: סיגרים במלית בשר, פסטלים במלית תפוחי אדמה, סהרון בריק ממולא ביצה ועשבי תיבול, משולשים ואו סיגרים ממולאים במלית מתוקה ותבולים בסירופ סוכר.

 

אני זוכרת את העלים שהכינה אמי אסתר ז"ל בילדותי, במיומנות ובמקצועיות רבה. היא נהגה להכינם מקמח, מים ומלח. את בלילת הבצק היא עיצבה על טְבַּק גדולה – מחבת ברזל כבדה, המזכירה בצורתה ווק גדול.

 

את ה"טבק" הניחה אמי כשצדה הקעור כלפי האש, ועל כיפת הברזל הזאת היא הייתה מותחת ומשטחת את פיסת הבצק העגולה בכפות הידיים עד שהתקבל העובי והמרקם הרצויים. את איכות עלה הבריק קובעת מיומנות הכנתו, מידת רכותו, גמישותו, ובעיקר מידת דקותו.

 

העלים נכרכו במגבת לחה וזו הוכנסה לשקית ניילון ששמרה על טריותם, וברגע שהופיעו אורחים במפתיע או שחשקנו בארוחה קלילה, הם נשלפו מהמקרר ובן-רגע הוכנו מהם כיסני בריק מטוגנים, שהכילו ביצת עין מתובלת או מלית תפוחי אדמה פיקנטית.

 

כיום אפשר לשמחתנו לקנות עלים אלה בשווקים שונים ברחבי הארץ. יוצאי צפון אפריקה, המיומנים במלאכה זו, מכינים אותם במטבח הביתי ומביאים את מרכולתם לשווקים, שם הם נמכרים בחבילות של 25-20 עלים.

 

העלים מגיעים בשני גדלים: קטנים וגדולים. העלים הגדולים מתאימים למאפים ולמילוי והעלים הקטנים לחטיפים ולמתוקים.

 

לאחרונה, ניתן למצוא במרכולים שונים עלי בריק עגולים – "עלים לסיגרים" (מרוקניים). הם נמכרים באריזות אטומות, כשנייר פרגמנט או ניילון דק מפרידים בין העלים.

 

לצערי, מרקמם "פלסטי", הם עבים מדי, חלקים וגמישים, נקרעים בקיפול ואינם דומים כלל לעלי הבריק מתוצרת בית, אך הם בהחלט יכולים לשמש להם תחליף.

 

אם לא מצאתם עלי בריק, אפשר להשתמש בעלי בצק הפילו, הנמכרים בצורת דפים מלבניים רחבים. העלים הבסיסיים נטולי טעם, ולכן הם נפלאים להכנת מטעמים מלוחים ומתוקים, חלביים ובשריים.

 

בונוס נוסף: קל מאוד לעבוד איתם, והתוצאות נפלאות – פשוט גוזרים או חותכים אותם לצורה הרצויה (בדרך כלל עגולה, בקוטר 20 ס"מ).

 

העיסוק בעלי הבריק החזירו אותי לילדותי, הסיגרים או מטעמי הבריק תמיד הוגשו לפני ארוחה מורכבת ומושקעת והיוו פתיח מזמין ומגרה לארוחה העשירה. כאשר הופיעו בביתנו במפתיע אורחים, הם נשלפו מהמקרר ובן רגע הופקו מהם שפע מטעמים זהובים, שחומים ופריכים שהפכו לארוחה מיוחדת ומפתיעה.

 

לטיגון או אפייה:

השיטה המקורית להכנת סיגרים או פסטלים עם עלי בריק היא טיגון עמוק, אבל כיום מעדיפים להמעיט בטיגון. לכן אפשר להסתפק בהברשה קלילה של שמן או בריסוס קל של שמן ולהכניס הכל לתנור. הביאו בחשבון שיהיה הבדל בטעם.

 

לבצק פילו ובריק:

שמרו את עלי הפילו עטופים במגבת לחה כדי שיישארו גמישים. אם יש לכם עלי פילו מלבניים, גזרו אותם לעיגולים וקבלו קעריות הגשה מעוצבות.

 

אפשר למלא עלי בריק עגולים במלית ולסגור לחצי סהר או לקפל למשולשים קטנים. במלבניים אפשר להשתמש לריפוד תבניות כבסיס לפשטידות ולמאפים, לגלילות ולמעטפות כיס מעניינות.

 

נא להכיר את אחיהם של עלי הסיגר והם עלי הפילו: 

בכל אגן הים התיכון מוכרים כיום עלים דומים – עלי פילו (או פילאס) המגיעים בצורת דפים מלבניים רחבים. העלים הבסיסיים נטולי טעם, ולכן הם נפלאים לשימוש בהכנת מטעמים מלוחים ומתוקים, חלביים ובשריים. בונוס נוסף: קל מאוד לעבוד איתם, והתוצאות פשוט נפלאות.

 

כאשר אינכם מוצאים עלי בירק, עלי בצק לסיגרים  אפשר בהחלט להשתמש בעלי הפילו במקרה זה יש  עבודה בחיתוך עלה הבצק המרובע לארבעה לקבלת הגודל המתאים והנוח למילוי  סיגרים ואו משולשי בצק.

 

מתכון לאמיצים בלבד:

יוצרים בלילה מקמח (כוס וחצי שתיים) מנופה,כף שמן,כף חומץ, קורט מלח ומים. מוסיפים בהדרגה מים לקבלת בצק דליל.

 

נוטלים בכף היד מעט מהבלילה ומותחים אותה על פני טבק מהמרכז החוצה תוך מתיחה והשטחה של עלה עגול ודק מאוד.מטגנים עד שהבצק מתרומ ומתקשה קלות.

 

מוציאים א העלה מכסים וממשיכים להכין את שאר הבצק. מניחים את עלי הבצק זה עלזה ומכסים על מנת למנוע התייבשות העלים.  אם אין לכם טבק- אפשר להשתמש במחבת ווק הפוכה.

 

 

פילו או בריק: רעיונות למטעמים מהירי הכנה:

 

כיסוני פילו ממולאים תפוחי אדמה:

ניתן למלא עלי פילו בשאריות פירה או במחית תפוחי אדמה שמכינים במיוחד עבור הכיסונים האלו מוסיפים עשבי תיבול כמו בצל ופטרוזיליה קצוצים מלח ופלפל.

ממלאים במלית המוכנה וסוגרים למשולש בינוני. אופים או מטגנים ומגישים חם.

 

עלה פילו ממולא ביצת עין מתובלת:

מניחים על מרכז עלה בריק עגול מעט פטרוזיליה ובצל קצוצים, מתבלים במלח ובפלפל שחור. מניחים במרכז ביצה, סוגרים לחצי עיגול ומטגנים בשמן חם. מקבלים חצי עיגול של עלה ממולא בביצה עין מתובלת. מגישים חם.

 

קבלו פשטידה מהמטבח היווני לפניכם מתכון ותמונות שלבי ההכנה:

 

אל המתכון: פשטידת תרד וגבינה/ספנקופיטה

 

 

 

קבלו מבחר מתכונים פריכים ומפצפצים:

 

סיגרים במלית בשר/ סיגרוס

 

סיגרים נפלאים

סיגרים נפלאים

 

 

משולשים ממולאים / סמוסה

 

  

סמוסה

סמוסה

 

מאפה חזה עוף ברוטב עגבניות ועשבי תיבול

 

 

למתכון ותמונות שלבי ההכנה ל:

 

 סלסילות פילו/ בריק במלית ירקות ורצועות עוף

 

   

הכנת סלסלות בריק

הכנת סלסלות בריק

 

 

רוצים משהו מתוק?

 

מעטפות בצק פילו במלית תפוחי עץ

 

 

מעטפות תפוחים

מעטפות תפוחים

       

 

גלילי בריק בדבש

 

למתכון וסרטון הדרכה:

 

סלסילות פילו מנת קינוח

 

  

 

טיפסקל לשימוש יעיל בעלי פילו / בריק

יש לשמור את עלי הפילו עטופים במגבת לחה, לשמירה על גמישותם. אם העלים חשופים – הם מתייבשים ולא ניתן להשתמש בהם. 

 

אפשר להכין כמות גדולה של גלילי בריק מתוקים ולהקפיאם לפני הטיגון או אחריו. אם מכינים סירופ לגלילים מתוקים – יש להכינו סמוך להגשה ולא להקפיא גלילי בריק עם סירופ.

 

סיגרים ממולאים בבשר אפשר להקפיא עם המילוי לפני או אחרי הטיגון. רצוי להפשיר במקרר לילה קודם.

 

אם יש לכם רק עלי פילו מלבניים ואתם מעוניינים לקבל קעריות הגשה מעוצבות יפה, גוזרים את העלים לעיגולים.

 






תגיות



חזרה




סקרים בטעם

לכבוד שבועות מה תעדיפו להכין?

הצג תוצאות בלבד

סדנאות בטעם

בחר סדנה (חובה)

 

תבשילי קדרה צמד מילים הבאים להסביר את הפלא המתרחש בסיר אחד גדול ורחב ובו עושר של חומרים המתבשלים על להבה קטנה קטנה (פעם זה היה...עוד

אין כמו מנת קינוח בסוף הארוחה לאירוח מפנק וסתם כשמתחשק משהו מתוק וטעים. ישנם קינוחים שצריך להקדיש להם ימים ושעות רבות מרוב שלבים...עוד

נפלאות הפילו - הכרות עם בצק עלים להכנת סיגרים.  הללו עשויים מעלי בצק פריכים ודקיקים, עגולים, מחוספסים מעט ושקופים.   נוהגים...עוד

סדנה מיוחדת למופלטה ומתוקים בעקבות פניות ובקשות רבות פסקל פותחת סדנת ספיישל מימונה - סדנה מיוחדת למתוקים ולמופלטה לכבוד המימונה. הסדנה...עוד

סדנה מיוחדת לקראת חג השבועות - מאכלים ומתוקים בתוספת פינוקים עם גבינות ירקות ופירות. כמו כן נכיר מטעמי עדות לחג השבועות.   נלמד...עוד

ירקות,דגנים וקטניות - כיום הכול מקפידים לשמור על  תזונה נכונה ובכך שומרים על בריאות  טובה.   תזונה נכונה  מתחילה...עוד

הקוסקוס הוא מהסמלים הבולטים והמוכרים ביותר של המטבח הצפון אפריקני.   כל עדה פיתחה טכניקה אופיינית להכנתו, וכל בית מתגאה בגרסה...עוד

בטעם של אמא  -  שלל מתוקים מעניינים, צבעוניים, מורכבים, ממולאים, מקופלים, מגולגלים, מטוגנים ועוד...   בסדנה נלמד על כל...עוד

אין כמו ניחוח אפיית לחם איכותי, לחם של בית , פיתות, חלה, פוקאצ'ה ... המגע  של לחם טרי , ניחוחו, צליל החיתוך והטעם הנפלא ......עוד

שבת בצהריים. אמצע החורף, בחוץ מנשבות רוחות וגשם יורד לפרקים, רובנו ספונים בבתים מחכים בקוצר רוח ל"מלכת השבת" - הקדירה הלוהטת ...עוד

שתי סדנאות בוטיק מיוחדות נפתחות בהתאם להזמנה ולימים מבוקשים.         א- סדנת מסיבת רווקות.    ב-...עוד

מבחר סדנאות מיוחדות לילדים עכשיו לקראת החופש הגדול.    במשך חמישה ימים  מבשלים, אופים ונהנים כל יום נושא אחר .   חמישה...עוד

אחד הדברים המזוהים ביותר עם החורף הוא המרק. מרק מהביל המזמין את הסובבים לטעימה נהדרת ומחממת.   אפשר להכין מרק מדי יום ביומו...עוד

כיסני בצק ממולאים - כל מטבח מתהדר בבצקים מיוחדים שסוד הכנתם נשמר היטב. בצקים שנילושו ועובדו היטב, נפתחו עד דק ומולאו במיליות שונות...עוד

בטעם של אמא -  ירקות ממולאים מזוהים עם ניחוחות בית אמא ובעיקר מהווים זיכרון ילדות נפלא.   שלל סירים מבעבעים על כיריים,...עוד

אנשים רבים שואלים אותי איך אפשר לדאוג למשק הבית בצורה מסודרת מבלי להשקיע את מירב הזמן הפנוי? בישול והכנת מזון טרי הפכו בשנים...עוד

אפייה היא פלא. ממוצרים בסיסיים אנו יוצרים תערובת הנשלחת אחר כבוד לתנור.   אם מציצים דרך דלת הזכוכית אפשר לראות את הקסם מתרחש....עוד

  ODT יצירתי ומעניין לאירגון שלכם,  דרך החשיפה למושגים מעולם האפייה לומדים כיצד להשיג מטרות ויעדים בניהול האירגון שלכם,...עוד

שם מלא (חובה)

טלפון (חובה)

אימייל (חובה)

כתובת מגורים

Sending ...

לפרטים נוספים על הסדנאות

© כל הזכויות על המתכונים, הצילומים והתכנים המתפרסמים בפורטל שמורות לפסקל פרץ-רובין. אין לעשות כל שימוש מסחרי / שיווקי במידע באתר ללא קבלת אישור מפורט בכתב מפסקל פרץ-רובין
think and well
צילומים: פסקל פרץ-רובין, דרור כץ