ביסטרו כפרי

בין עצי הגן הירוק וצמחייה פורחת בתוך מבנה המעוצב כמסעדה מקומית בטוסקנה, לצלילי מנגינת האקורדיון ובשילוב ניחוחות שמן הזית המשובח ומגוון מא

ניצול שאריות ממשלוחי מנות

אחרי שפורים חולף, אנו מוצאים את עצמנו מתמרנים בין ערימות ממתקים ועוגות שהגיעו במשלוחי המנות. לפניכם רעיונות יצירתיים לניצול שאריות החג  

ראשי » כתבות » אנטיפסטי תחילתה של ארוחה נפלאה

אנטיפסטי תחילתה של ארוחה נפלאה

 

facebook twitter שלח לחבר הדפס  
דירוג הגולשים:




פסקל פרץ-רובין


הימים החמים מובילים אותנו לחפש שלל מנות קלילות, מהירות הכנה, כאלו המקנות תחושה קלה, קרירה ונעימה. החיפוש בעיקר אחר מנות ההופכות את הארוחה למושכת, מיוחדת וטעימה. זה הזמן בו אנו שולפים את מיטב המנות  הצבעוניות, המשלבות חומרי גלם רעננים וצוננים שאינם דורשים בישול ארוך, שילוב נכון של מוצרים אלו  מניבים מנות אשר עושות שמח בפה ובנשמה גם כשחם מאוד בחוץ.

 

בתקופה זו  אני מרבה לארח  כשהדגש הוא הגשת שלל מנות פותחות ארוחה, כמו מאפים אישים קטנטנים, סלטים  וכבושים מיוחדים, סוגי גבינה וירקות וכמובן מבחר רחב של פירות. אחת המנות האהובה עלי במיוחד היא האנטיפסטי. זו מנה צבעונית ועשירה  המאפשרת שילוב של ירקות שונים. אני מכיניה אותה מראש  ומאחסנת במקרר עד להגשה.  כדאי להשקיע זמן ולהכין מבחר גדול של ירקות לאנטיפסטי, מהטעם הפשוט שהם נשמרים כשלושה ארבעה ימים  במקרר. איכותם נשמרת כמו ביום הראשון להכנתם. מניסיוני כשיש אנטיפסטי במקרר מספיק שמוסיפים שתיים שלוש תוספות ומקבלים  ארוחה נהדרת וקלילה. זו ארוחה המתבססת על הרעיון הפשוט של הגשת מנות פותחי ארוחה המהוות תשובה מנצחת לארוחה בשולף.

 

 נא להכיר  את פותחי הארוחה – מתאבנים

הם  מוכרים בשם אנטיפסטי (איטלקי) טאפאס (ספרדי) מזטים (יווני, בולגרי, תורכי) אפריטיף (צרפתי) קמיה – ערבית מרוקאית או  בעברית – מתאבנים. יש מינים שונים של מנות קטנות אלו: מיני כבושים, סלטים, מחמצים, רטבים ומטבלים, מאפים וממולאים ועוד…

המזה היא צורת הגשה האופיינית למזרח התיכון. באמצעות הגשת המזה עקרת הבית מתפארת במיומנות המקצועית שלה במטבח, סוג הגשה זה מורכב ממספר רב של סלטים מעוררי תיאבון המוגשים בכמויות קטנטנות, והסועדים מוזמנים לטעום מהם עם פת לחם, לחמניות, מאפים או מציות האופייניות לאותו מטבח. קיימים סוגים שונים של מזה – יש מזטים פשוטים המבוססים רק על סלטים ומבחר דגים מעושנים כבושים או גבינות, ויש מזטים המורכבים ממאפים ממולאים, כיסנים ופשטידות מדהימות. הגשת המזה תעשה בצלוחיות קטנטנות המסודרות על טס נחושת ענק.

המזטים מלווים במשקאות חריפים האופיינית לכל עדה, אוזו – יווני, בוכה( עראק) תוניסאי, מחיאה- מרוקו, פסטאס- אלגיר ועוד…

 ויש המגישים לצידם גם סוגי בירות, סירופים או קפה. הגשת המזה הייתה אחת ממאפייני בתי הקפה בארצות שונות: באיטליה (אנטיפסטי), בספרד (טאפאס), ביוון, בבולגריה ובתורכיה (מזטים) בצרפת (אפריטיף) ובמרוקו (קמיה). כיוון שאכילת המנות הקטנות נעשתה בצוותא במסגרת מפגש רעים, הגישו מנות אלו גם בבתים הפרטיים.

סוגי מתאבנים

יש מבחר רחב ומגוון של מתאבנים: סלטיםמחמצים, רטבים מטבלים המכילים ירקות שונים, טחינה, חומוס, אגוזים, מיני כבושים כגון סוגי זיתים, מלפפונים מוארכים חתוכים לפרוסות אלכסוניות זרויים מלח ומיץ לימון וצלפים שהוגשו בצפון אפריקה בתוספת ה"עדם חות" – ביצי דגים מיובשות – מאכל הנחשב כמעדן לאניני הטעם. במטבח התורכי והיווני מוגשים עלי גפן ממולאים, בוריקיטס וכבדי עוף צלויים. במטבח התוניסאי מגישים פשטידות כמו: "מעקוד" ו"מנינה" ועלי בריק ממולאים במליות שונות.

בשבתות נהוג להוסיף את ביצי החמין. במטבח הצפון אפריקאי מכינים את ה"וריאנד" – ירקות כבושים בחומץ בעלי צורה והרכב מיוחדים: פלחים דקיקים מאורכים ומשוננים של ירקות כגון: לפת, גזר, מלפפונים, צנון ועוד. אליהם מוסיפים צלפים ועשליה – פלפלים אדומים וירוקים חריפים ולימונים קטנים ועגולים שכבושים במלח ומיץ לימון.

במטבח הפרסי והעיראקי נהוג להגיש כמנות פתיחה מבחר של ירקות עליים ועשבי מאכל טריים כמו גבעולי פטרוזיליה, כוסברה טרייה, בצלים ירוקים שטופים היטב וערוכים בקערה רחבה לצד לחמניות ופיתות.

במטבח האיטלקי מגישים צלחת רחבה  של אנטיפסטי מבחר ירקות צלויים  מתובלים בשום, בזיליקום, שמן זית וחומץ בלסמי. מסדרים על מגש פרוסות קישואים, חצילים פלפלים ופרוסות בטטות, ומתקבלת מנה במבחר צבעים וטעמים.

הגשת מגוון רחב של מנות קטנות מדגישה את הגוונים, הטעמים והמרקמים השונים.

טיפסקל להגשת מתאבנים

אפשר להגיש מתאבנים גם ללא הכנות קודמות. חשוב להצטייד בצלוחיות קטנות עגולות או אובליות  ולמלא אותן במבחר סלטים כמו סלט תורכי, חומוס, טחינה, דגים מלוחים, מיני גבינות, ירקות טריים מתובלים בבצל, מלח ושמן זית, זיתים שחורים וירוקים ומלפפונים כבושים. מוסיפים משקאות חריפים, כמה לחמים וקרקרים והשולחן מוכן.

אפשר לשלב מאפים בשולחן המנות הראשונות לצד המתאבנים: לחמה עג'ון, פיצות קטנטנות, בורקסים, כיסנים מעלי פילו במליות שונות או פוקצ'ות אישיות , כיסונים , קציצות ופשטידות. 


כך תכינו צלחת ירקות – אנטיפסטי –צעד אחר צעד


יש להכין מבחר של ירקות לפי בחירתכם. לנקות לשטוף היטב.

מסדרים את פלפלים  ( רצוי להשתמש  בכל  גווני הפלפלים או לשלב בין כמה צבעים  ) ופלפלים חריפים מאורכים, בתבנית  תנור וצולים באסכלה/ גריל, משני הצדדים. הפלפלים מוכנים כשהם תפוחים וקליפתם חרוכה היטב.

 

בתום הצלייה רצוי להכניס את הפלפלים המתוקים והחריפים בתוך שקית ניילון ולסגור היטב. אחרי מספר דקות 4-5 דקות הם מזיעים והאדים מנתקים לגמרי את הקליפה כל אשר נותר הוא לסלקה.

את הקישואים הבטטות והחצילים פורסים לפרוסות בעובי חצי ס"מ וצולים על מחבת פסים.

 

צולים את פרוסות הירקות משני הצדדים לקבלת פסי חריכה.

 

מסדרים על צלחת הגשה גדולה שורות שורות של הירקות הצלויים חשוב לשלב בין גווני הירקות השונים.

קוצצים דק שיני שום ועלי בזיליקום. מפזרים אותם על פני הפרוסות המסודרות בצלחת ההגשה.

מזלפים חומץ בלסמי ושמן זית מתבלים במלח ופלפל .






תגיות



חזרה




סקרים בטעם

איזה אגוזים תעדיפו במתוקים שלכם?

הצג תוצאות בלבד

סדנאות בטעם

בחר סדנה (חובה)

 

תבשילי קדרה צמד מילים הבאים להסביר את הפלא המתרחש בסיר אחד גדול ורחב ובו עושר של חומרים המתבשלים על להבה קטנה קטנה (פעם זה היה...עוד

אין כמו מנת קינוח בסוף הארוחה לאירוח מפנק וסתם כשמתחשק משהו מתוק וטעים. ישנם קינוחים שצריך להקדיש להם ימים ושעות רבות מרוב שלבים...עוד

נפלאות הפילו - הכרות עם בצק עלים להכנת סיגרים.  הללו עשויים מעלי בצק פריכים ודקיקים, עגולים, מחוספסים מעט ושקופים.   נוהגים...עוד

סדנה מיוחדת למופלטה ומתוקים בעקבות פניות ובקשות רבות פסקל פותחת סדנת ספיישל מימונה - סדנה מיוחדת למתוקים ולמופלטה לכבוד המימונה. הסדנה...עוד

סדנה מיוחדת לקראת חג השבועות - מאכלים ומתוקים בתוספת פינוקים עם גבינות ירקות ופירות. כמו כן נכיר מטעמי עדות לחג השבועות.   נלמד...עוד

ירקות,דגנים וקטניות - כיום הכול מקפידים לשמור על  תזונה נכונה ובכך שומרים על בריאות  טובה.   תזונה נכונה  מתחילה...עוד

הקוסקוס הוא מהסמלים הבולטים והמוכרים ביותר של המטבח הצפון אפריקני.   כל עדה פיתחה טכניקה אופיינית להכנתו, וכל בית מתגאה בגרסה...עוד

בטעם של אמא  -  שלל מתוקים מעניינים, צבעוניים, מורכבים, ממולאים, מקופלים, מגולגלים, מטוגנים ועוד...   בסדנה נלמד על כל...עוד

אין כמו ניחוח אפיית לחם איכותי, לחם של בית , פיתות, חלה, פוקאצ'ה ... המגע  של לחם טרי , ניחוחו, צליל החיתוך והטעם הנפלא ......עוד

שבת בצהריים. אמצע החורף, בחוץ מנשבות רוחות וגשם יורד לפרקים, רובנו ספונים בבתים מחכים בקוצר רוח ל"מלכת השבת" - הקדירה הלוהטת ...עוד

שתי סדנאות בוטיק מיוחדות נפתחות בהתאם להזמנה ולימים מבוקשים.         א- סדנת מסיבת רווקות.    ב-...עוד

מבחר סדנאות מיוחדות לילדים עכשיו לקראת החופש הגדול.    במשך חמישה ימים  מבשלים, אופים ונהנים כל יום נושא אחר .   חמישה...עוד

אחד הדברים המזוהים ביותר עם החורף הוא המרק. מרק מהביל המזמין את הסובבים לטעימה נהדרת ומחממת.   אפשר להכין מרק מדי יום ביומו...עוד

כיסני בצק ממולאים - כל מטבח מתהדר בבצקים מיוחדים שסוד הכנתם נשמר היטב. בצקים שנילושו ועובדו היטב, נפתחו עד דק ומולאו במיליות שונות...עוד

בטעם של אמא -  ירקות ממולאים מזוהים עם ניחוחות בית אמא ובעיקר מהווים זיכרון ילדות נפלא.   שלל סירים מבעבעים על כיריים,...עוד

אנשים רבים שואלים אותי איך אפשר לדאוג למשק הבית בצורה מסודרת מבלי להשקיע את מירב הזמן הפנוי? בישול והכנת מזון טרי הפכו בשנים...עוד

אפייה היא פלא. ממוצרים בסיסיים אנו יוצרים תערובת הנשלחת אחר כבוד לתנור.   אם מציצים דרך דלת הזכוכית אפשר לראות את הקסם מתרחש....עוד

  ODT יצירתי ומעניין לאירגון שלכם,  דרך החשיפה למושגים מעולם האפייה לומדים כיצד להשיג מטרות ויעדים בניהול האירגון שלכם,...עוד

שם מלא (חובה)

טלפון (חובה)

אימייל (חובה)

כתובת מגורים

Sending ...

לפרטים נוספים על הסדנאות

© כל הזכויות על המתכונים, הצילומים והתכנים המתפרסמים בפורטל שמורות לפסקל פרץ-רובין. אין לעשות כל שימוש מסחרי / שיווקי במידע באתר ללא קבלת אישור מפורט בכתב מפסקל פרץ-רובין
think and well
צילומים: פסקל פרץ-רובין, דרור כץ