"הרברט סמואל' הכשרה

בימים אלו הושקה מסעדה כשרה במלון ריץ-קרלטון, הרצליה. מסעדת  "הרברט סמואל" בניצוחו של השף יונתן רושפלד, המסעדה פונה לקהל שומרי הכשרות

ירקות ממולאים

לכל אחד ישנו הסגנון שלו, אבל בסופו של דבר כולם נפגשים באותה נקודה עם הממולאים שלהם: בריח, בתחושה ובסיפור של בית ומשפחה.   הממולאים מתחברים אסוציאטיבי

ראשי » כתבות » המסלול הירוק: חיים ירוקים במטבח

המסלול הירוק: חיים ירוקים במטבח

 

facebook twitter שלח לחבר הדפס  
דירוג הגולשים:




פסקל פרץ-רובין


שמירה על איכות הסביבה היא כבר לא סתם טרנד, זהו צורך אמיתי. המטבח הוא מקום מצוין להתחיל בו את החיים הירוקים שלכם. זה טוב לעולם וזה בעיקר משתלם לכולנו

 

 

כבר אי אפשר להתעלם מהעובדות הברורות כל כך: כדור הארץ מתחמם, מים אין וערימות האשפה הבלתי מתכלה הולכות ונערמות לגובה. יש כמה דרכים להתמודד עם זה: האחת, לטמון את הראש עמוק בחול ולקוות שמתישהו יגיע הזמן לשלוף אותו משם; השנייה, להכריז: "אני לא משנה את דרכי, שקודם הממשלה תעשה משהו"; והשלישית – לקחת אחריות. זה לא אומר שמתוך הבתים שלנו נציל את העולם, זה רק אומר שאנו מצמצמים את שיעור הנזק שאנו גורמים לסביבה, ועל הדרך נהנים מכמה בונוסים בריאותיים וכלכליים.

 

המטבח הוא מקום טוב להתחיל בו. למה? זהו האזור בבית שצורך את הכמויות הגדולות ביותר של אנרגיה, מים וחומרי ניקוי, אליו זורמות מרבית הקניות וממנו יוצאת מרבית האשפה. את כל הגורמים האלה אפשר לצמצם. איך עושים את זה? קבלו מדריך מקוצר למטבח הירוק:

 

קניות או לא להיות

מטבח ירוק. צילום: דרור כץ

אנחנו חיים בעידן שהמוטו בו הוא, "אני קונה, משמע אני קיים". היום בני אדם מוגדרים על פי הרגלי הקנייה שלהם, לכן יש חשיבות רבה כל כך ללוגו שעל החולצה, למותג של המיקרו ולסמל בפרונט של המכונית. אולי המשבר הכלכלי העולמי ילמד אותנו לחשוב אחרת, אולי הוא ילמד אותנו מה חשוב באמת.

 

אם אתם מבשלים בבית, זה כבר סימן טוב, שמעיד על רכישה מצומצמת יותר של מזון מתועש ועל הסתמכות רבה יותר על עבודה עצמית ויצירה. אבל גם בבישול ביתי אנחנו צריכים לרכוש מוצרי מזון שמהם אנו מתקינים את ארוחותינו. לכן שימו לב למקום הקנייה, לאריזה וכמובן – למוצר עצמו.

 

מקום הקנייה

רצוי לתת עדיפות למקום הקרוב ביותר, כדי לחסוך צריכה מיותרת של דלק. אם אפשר להגיע לשם ברגל, באופניים או בתחבורה ציבורית – מה טוב. כדאי לבחור בעסקים קטנים ולא ברשתות גדולות שפועלות כקרטל, ולא ממש מצטיינות בתנאי העסקה הוגנים. הם יסתדרו גם בלעדינו.

 

אריזה

אם אפשר, רצוי לרכוש מוצרים בתפזורת ולארוז אותם בשקיות שהבאנו איתנו מהבית ולא לבזבז סתם עוד שקית, מגשית או קופסה, גם אם הן לא עולות לנו כסף. לגבי מוצרים ארוזים – אריזות מתכלות, ממוחזרות או כאלה שניתן לעשות בהן שימוש חוזר, עדיפות על אריזות שעשויות מחומרים מכמה סוגים. לדוגמה: אם אריזת המשקה עשויה מקרטון או מפלסטיק בלבד, אפשר להשליך אותה לפח המחזור. אבל, אם מדובר בקרטונית עם פיית פלסטיק וציפוי אלומיניום מבפנים, הרי שהיא בעייתית הרבה יותר בשל הצורך לפרק אותה למרכיביה. בנוסף, כמעט מיותר לציין, אין שום סיבה להמשיך להשתמש בשקיות ניילון. כמעט כל עסק מציע שקיות רב פעמיות וזה די מיותר ובזבזני לשים כל עגבנייה, לחם ועוגייה בשקית נפרדת. אל דאגה, העגבנייה לא תתערבב עם הלחם והיוגורט לא יפלוש לשמפו.

 

המוצר

עשו לעצמכם הרגל: קראו תוויות! מוצר שמכיל כימיקלים, צבעים, תוספים וחומרי שימור – כדאי שיישאר על המדף בחנות. ידוע שתעשיות הבשר והחלב הן מהגורמים המזהמים ביותר, שלא לדבר על הסבל שנגרם לבעלי החיים. אל מצעד הסבל מצטרפות התרנגולות מסוללות ההטלה. אתם לא חייבים להפוך צמחונים, רק לתת מקום רב יותר למוצרים מהצומח, ורצוי לפירות וירקות עונתיים ומקומיים, הם גם הטעימים ביותר.

 

הבריאות שלכם תצא נשכרת מהשינוי וגם הארנק. אם התקציב והמרחק מאפשרים לכם מוצרים אורגניים, לכו על זה.

 

ישנם מוצרים, הבולטים שבהם הם קפה ושמן זית, שמשווקים במסגרת "סחר הוגן". משמעות הדבר היא שאיש לא נוצל בתהליך הייצור. אם אפשר לקנות ישירות מהיצרן, מה טוב.

 

אנרגיות טובות: כללים ירוקים לניהול מטבח

כאמור, המטבח הוא מזללת אנרגיה. המיקרו, התנור, הטוסטר, הבלנדר, המקרר וכל היתר לא רק מנפחים לכם את חשבון החשמל, הם גם גורמים לתחנת הכוח שמפעילה אותם מרחוק לפלוט עוד ועוד עננים שחורים אל האוויר. אתם נושמים את האוויר הזה, גם אם לא רואים את הארובה מהחלון. קל מאוד לחסוך חשמל במטבח, הנה כמה כללים:

 

קודם כל, כשאתם יוצאים מהמטבח – כבו את האור.

 

החליפו את הנורות לנורות חסכוניות, הן גם צורכות 80% פחות חשמל וגם חיות יותר זמן (רק שימו לב לגובה המומלץ, לאחרונה נמצא כי הקרינה של הנורות הללו מסוכנת כאשר המרחק בין התקרה לרצפה קטן).

 

מה שאפשר, חממו על הגז ולא בתנור או במיקרו.

 

חממו רק כמה שצריך – אין טעם להרתיח קומקום מלא במים אם צריך רק כוס אחת, או להדליק את התנור שעה לפני שהעוגה מוכנה להיכנס אליו.

 

אין זהב במקרר ואין סיבה לפתוח כל רגע את הדלת שלו. דקה אחת של דלת מקרר פתוחה שקולה מבחינת צריכת החשמל לשתי דקות כשהמקרר סגור. דקה אחת של דלת מקפיא פתוחה שקולה לחצי שעה של צריכת חשמל כשהוא סגור. זה לא מעט.

 

מים בששון?

המדינה מתייבשת, המים מתייקרים ואסור להשקות את הדשא. זה הזמן לחשיבה יצירתית שתענה על השאלה, איך אוכל לנצל טוב יותר את המים שלי?

 

אם אפשר התקינו חסכמים.

 

מי בישול שהורתחו בהם ביצים, פסטהירקות וכו' – מצננים אותם ומשתמשים בהם להשקיית עציצים (בתנאי שאין בהם מלח). העציצים ישמחו, כי אלה מים שמכילים חומרים מזינים.

 

גם מי השריית עדשים וקיטניות ושטיפת ירקות ישמחו את העציצים או את הגינה. כנ"ל לגבי המים שמחליפים לחיות המחמד.

 

שטיפת כלים במדיח חסכונית יותר משטיפה ידנית – במים, בסבון ובאנרגיה – זאת בתנאי שהמדיח מלא ולא מופעלת פונקצית הייבוש. אם שוטפים את הכלים מיד לאחר השימוש, יש צורך בפחות מים, סבון וקרצוף. רצוי גם לזכור שצלחת שכל מה שהיה בה זה תפוח, לא מצריכה קרצוף זהה לזה של סיר אורז. קיימים בשוק מוצרי ניקוי אקולוגיים, אבל אפשר להשתמש גם בסודה לשתייה, חומץ, או סתם להתקמצן על הסבון.

עושים זהב מזבל

אם אכן נעבור ליותר מוצרים בסיסיים ופחות מזון מתועש, נגלה שכמות האשפה פוחתת ואנו נשארים בעיקר עם זבל אורגני. חשבתם על הקמת ערימת קומפוסט בחצר? זה לא מסריח ולא מטריד אם עושים את זה כמו שצריך וגם לא תופס הרבה מקום. האינטרנט מלא בהוראות הכנה ותפעול. פתאום תגלו שהקליפה של הבננה היא כבר לכלוך אלא משהו שיש לו ערך.

 

עד כמה שניתן, יש להימנע משימוש במוצרים חד פעמיים. הרבה יותר נעים וזול לאכול מכלים "אמיתיים". אם אין ברירה, ניתן היום להשיג כלים חד פעמיים מתכלים. החד (או רב) פעמיות מתייחסת גם למפיות, מגבות, כלי אחסון ועוד.

 

ועוד באותו עניין – הניקיון: יצרני חומרי הניקוי חינכו אותנו שאם הבית יהיה טיפה פחות מסטרילי, אסונות שונים ומשונים יפקדו אותנו. כך מצאנו את עצמנו נושמים אקונומיקה בשביל כיור לבן, מתעסקים בחומצות מסוכנות שמא תתנפל עלינו אבנית ומכניסים הביתה חומרים מבהילים להסרת שומנים. אם נחשוב על זה רגע, סוג אחד של סבון יכול לשמש גם לשטיפת כלים וגם לשטיפת רצפה. חומץ או מיץ לימון, שאין בהם שום סכנה, מסירים אבנית ומלבינים היטב. לכלוך קשה יוסר עם בעזרתם של מים חמים, סודה לשתייה וקצת שפשוף. כן, עדיף להפעיל את השרירים מאשר להזרים לריאות ולמערכת הניקוז את כל הרעלים שגם עולים לנו הרבה כסף ומסכנים אותנו ואת בני ביתנו.

 

חומרי הדברה – מה עדיף? למלא את הבית ברעל או להתמודד עם כמה נמלים? רצוי כמובן למנוע פלישות של חרקים על ידי רשתות בפתחי הניקוז והחלונות ובעזרת אחסון נאות של מוצרי מזון, כדי לא לתת להם סיבות לבקר דווקא אצלנו.

 

 

עוד על סביבה ואנשים בבלוג של שחר

 

 



חזרה




סקרים בטעם

מהו המרק שלכם ביום חורף קר?

הצג תוצאות בלבד

סדנאות בטעם

בחר סדנה (חובה)

 

תבשילי קדרה צמד מילים הבאים להסביר את הפלא המתרחש בסיר אחד גדול ורחב ובו עושר של חומרים המתבשלים על להבה קטנה קטנה (פעם זה היה...עוד

אין כמו מנת קינוח בסוף הארוחה לאירוח מפנק וסתם כשמתחשק משהו מתוק וטעים. ישנם קינוחים שצריך להקדיש להם ימים ושעות רבות מרוב שלבים...עוד

נפלאות הפילו - הכרות עם בצק עלים להכנת סיגרים.  הללו עשויים מעלי בצק פריכים ודקיקים, עגולים, מחוספסים מעט ושקופים.   נוהגים...עוד

סדנה מיוחדת למופלטה ומתוקים בעקבות פניות ובקשות רבות פסקל פותחת סדנת ספיישל מימונה - סדנה מיוחדת למתוקים ולמופלטה לכבוד המימונה. הסדנה...עוד

סדנה מיוחדת לקראת חג השבועות - מאכלים ומתוקים בתוספת פינוקים עם גבינות ירקות ופירות. כמו כן נכיר מטעמי עדות לחג השבועות.   נלמד...עוד

ירקות,דגנים וקטניות - כיום הכול מקפידים לשמור על  תזונה נכונה ובכך שומרים על בריאות  טובה.   תזונה נכונה  מתחילה...עוד

הקוסקוס הוא מהסמלים הבולטים והמוכרים ביותר של המטבח הצפון אפריקני.   כל עדה פיתחה טכניקה אופיינית להכנתו, וכל בית מתגאה בגרסה...עוד

בטעם של אמא  -  שלל מתוקים מעניינים, צבעוניים, מורכבים, ממולאים, מקופלים, מגולגלים, מטוגנים ועוד...   בסדנה נלמד על כל...עוד

אין כמו ניחוח אפיית לחם איכותי, לחם של בית , פיתות, חלה, פוקאצ'ה ... המגע  של לחם טרי , ניחוחו, צליל החיתוך והטעם הנפלא ......עוד

שבת בצהריים. אמצע החורף, בחוץ מנשבות רוחות וגשם יורד לפרקים, רובנו ספונים בבתים מחכים בקוצר רוח ל"מלכת השבת" - הקדירה הלוהטת ...עוד

שתי סדנאות בוטיק מיוחדות נפתחות בהתאם להזמנה ולימים מבוקשים.         א- סדנת מסיבת רווקות.    ב-...עוד

מבחר סדנאות מיוחדות לילדים עכשיו לקראת החופש הגדול.    במשך חמישה ימים  מבשלים, אופים ונהנים כל יום נושא אחר .   חמישה...עוד

אחד הדברים המזוהים ביותר עם החורף הוא המרק. מרק מהביל המזמין את הסובבים לטעימה נהדרת ומחממת.   אפשר להכין מרק מדי יום ביומו...עוד

כיסני בצק ממולאים - כל מטבח מתהדר בבצקים מיוחדים שסוד הכנתם נשמר היטב. בצקים שנילושו ועובדו היטב, נפתחו עד דק ומולאו במיליות שונות...עוד

בטעם של אמא -  ירקות ממולאים מזוהים עם ניחוחות בית אמא ובעיקר מהווים זיכרון ילדות נפלא.   שלל סירים מבעבעים על כיריים,...עוד

אנשים רבים שואלים אותי איך אפשר לדאוג למשק הבית בצורה מסודרת מבלי להשקיע את מירב הזמן הפנוי? בישול והכנת מזון טרי הפכו בשנים...עוד

אפייה היא פלא. ממוצרים בסיסיים אנו יוצרים תערובת הנשלחת אחר כבוד לתנור.   אם מציצים דרך דלת הזכוכית אפשר לראות את הקסם מתרחש....עוד

  ODT יצירתי ומעניין לאירגון שלכם,  דרך החשיפה למושגים מעולם האפייה לומדים כיצד להשיג מטרות ויעדים בניהול האירגון שלכם,...עוד

שם מלא (חובה)

טלפון (חובה)

אימייל (חובה)

כתובת מגורים

Sending ...

לפרטים נוספים על הסדנאות

© כל הזכויות על המתכונים, הצילומים והתכנים המתפרסמים בפורטל שמורות לפסקל פרץ-רובין. אין לעשות כל שימוש מסחרי / שיווקי במידע באתר ללא קבלת אישור מפורט בכתב מפסקל פרץ-רובין
think and well
צילומים: פסקל פרץ-רובין, דרור כץ