סיפור בריא

לאחרונה נדמה לי שאני מוקפת, או יותר נכון מפוצצת, בבריאות מכל עבר, עיתונים, מוספים, מתכונים, הרצאות, סדנאות תוכניות בישול ועוד.

כל הסודות והכללים לעוגת גבינה מוצלחת

מה לא נאמר על עוגות גבינה, גבינות, מעדנים, שמנות, אחוזי שומן איכות גבינה ועוד...כל שנה לקראת שבועות מתחיל המרוץ אחר עוגת הגבינה המוצלחת ביותר, הטעימה ביותר, הגב

ראשי » כתבות » שבת חלה

שבת חלה

 

facebook twitter שלח לחבר הדפס  
דירוג הגולשים:




פסקל פרץ-רובין


היא היהלום שבכתר שעל ראש שבת המלכה. אז מה, לא תשקיעו ותכינו אחת לעצמכם?

 

לשבת שלנו יש כמה מאפיינים בסיסיים שפשוט אי אפשר לוותר עליהם: עוגה טובה של שבת, חמין, קידוש קטן (ארוחת הבוקר של שבת) וכמובן החלה!

 

מבחינתי היא מלכה. תפוחה, גבוהה ויפה עם כתר זהוב-חום המעוטר בגרגרי שומשום מנצנצים.

 

אצלנו החלה בולטת תמיד מבין שאר המאכלים הנהדרים המוגשים בערב השבת. היא מונחת במרכז השולחן ומוגבהת קלות על מגש מוכסף או על קרש חיתוך מעוצב.

 

אל המגש מצטרפים סכין מהודר וכיסוי לחלות שעליו מתנוססים הצירופים "שבת שלום", "שבת קודש" או "לכבוד שבת ויום טוב". כיסויים אלה בדרך כלל נקנים, אך המהדרים מכינים אותם בעבודת יד מדהימה.

 

החלות נבדלות זו מזו בטעמן, במרקמן, בצורתן ובאיכותן בהתאם למיומנות ולמקצועיות של האופה. במשפחות שומרות שבת אפשר למצוא חלות הקלועות בשלל שיטות וטעמים מיוחדים.

 

כיום אפשר למצוא גם סדנאות המלמדות כיצד להכין את החלה האולטימטיבית בהבחנה בין מנהגים שונים הנוגעים לשבת ולחג.

 

במסורת היהודית הכנת חלות בבית מזכה את האישה במצווה גדולה – הפרשת חלה. נוטלים חתיכה קטנה מהבצק, מברכים ושורפים את החתיכה או עוטפים היטב ומשליכים לפח.

 

אם כמות הקמח פחותה מ-1.200 ק"ג לא מפרישים חלה. אם כמות הקמח היא בין 1.200 ק"ג ל-1.670 ק"ג מפרישים חלה אך לא מברכים, ואם כמות הקמח עולה על 1.670 ק"ג האישה האופה מברכת על הפרשת חלה.

 

לפי האמונה הברכה נושאת עמה חשיבות רבה וסגולות מיוחדות בשמירה על בני הבית והמשפחה.

 

 

חלות לשבת

חלות לשבת

 

 

 

כללים להצלחה

הקפידו על לישה נכונה וארוכה. התפיחו היטב את הבצק. הכניסו לתנור טרם האפייה כלי עם מים חמים כדי שייווצרו אדים. כדי לקבל חלות בצורות מעניינות אפו אותן בתבניות מיוחדות כמו מרובעות, מלבניות, גבוהות ועוד.

 

 

תוספות והפתעות בלחמניות 

 

לפעמים איני מסתפקת במתיקות הלחמנייה ומעשירה אותן בשלל תוספות שאני מכניסה לבצק. כך הופכת הלחמנייה למעין עוגה מתוקה לקטנטנים.

 

 

לתוספת פירות

 

חצי כוס משמשים מיובשים חתוכים לקוביות קטנות

 

חצי כוס אגוזי מלך/פקאן קצוצים גס

 

חצי כפית קינמון (לא חובה)

 

לתוספת שוקולד

חצי כוס שוקולד צ'יפס

 

 

 

טיפסקל להמתקה,לגיוון, והעשרה 

 

אפשר להמתיק כל חלה לפי הטעם בסילאן, סוכר חום או דבש.

 

כדי לקבל חלה שאינה מתוקה הקטינו בחצי את כמות הסוכר והגדילו את כמות המלח. הוסיפו תבלינים לפי הטעם.

 

העשירו את החלות בצימוקים ובאגוזים (אם כי מניסיוני ילדים בדרך כלל מנקרים בחלות כדי להסיר אותם).

 

 

בחלה המיועדת לארוחה שאינה בשרית החליפו את המרגרינה בחמאה, ואת הנוזלים בחלב או

 

ביוגורט. החלות המתוקות יזכו בטעם ובנימוחות מפתיעה, וגם בעושר קלורי. 

 

 

 

חלה מלחמניות מתובלות

חלה מלחמניות מתובלות

 

עיצוב חלות

 

חלת צמה משלושה חלקים מחלקים את הבצק לשלושה חלקים ומעצבים כל חלק לגליל ארוך. מחברים את הגלילים בקצה אחד וקולעים צמה. סוגרים ומהדקים את הקצוות. מניחים בתבנית מרופדת בנייר אפייה, מתפיחים, מברישים בביצה, מעטרים בזרעים ואופים.

 

חלת צמה קומתיים מכינים חלת צמה גדולה וחלת צמה קטנה – שתיהן משלושה חלקים. מניחים את החלה הגדולה בתבנית מרופדת בנייר אפייה ומניחים מעליה את החלה הקטנה. מתפיחים, מברישים בביצה, מעטרים בזרעים ואופים.

 

חלת פרח מחלקים את הבצק ל-4-3 חלקים ומעצבים לגלילים באורך 25 ס"מ. משטחים קלות כל גליל וחורצים בבצק בסכין חריצים אלכסוניים. מגלגלים כל גליל כשבלול ומניחים בתבנית מרופדת בנייר אפייה, מתפיחים, מברישים בביצה, מעטרים בזרעים ואופים.

 

חלת כתר מחלקים את הבצק ל- 3-2 חלקים ומעצבים לגלילים ארוכים. מגלגלים כל גליל בצורה ספירלית, כמו שבלול. דוחפים קלות את הבצק מלמטה כדי שהמרכז יתרומם מעט. מניחים בתבנית מרופדת בנייר אפייה, מתפיחים, מברישים בביצה, מעטרים בזרעים ואופים.

 

חלה מפותלת משני חלקים מחלקים את הבצק ל- 4 חלקים ומעצבים לגלילים ארוכים. מחברים שני גלילים בקצה ומפתלים אחד סביב השני, פעם לימין ופעם לשמאל.

 

אפשר להשאיר כגליל מפותל ארוך או לסגור לטבעת. מניחים בתבנית מרופדת בנייר אפייה, מתפיחים, מברישים בביצה, מעטרים בזרעים ואופים.

 

קיימים כמובן עוד מספר טכניקות לעיצוב חלות מפותלות ומורכבות להן מ6-ו8 חלקים להן נקדיש מדור נפרד.

 

 

עיצוב לחמניות

 

לחמניית כדור מחלקים את הבצק לחלקים שווים ומכדררים ביד לכדורים עגולים ואחידים. מניחים ברווחים בתבנית מרופדת בנייר אפייה, מתפיחים, מברישים בביצה, מפזרים גרגרים ואופים.

 

לחמניית קשר (1) מחלקים את הבצק לכדורים ויוצרים מכל חלק גליל מוארך (25-20 ס"מ). יוצרים לולאה, משחילים דרכה את הקצה הארוך של הגליל ומחברים את הקצוות בצד התחתון של הלחמנייה.

 

מניחים ברווחים בתבנית מרופדת בנייר אפייה, מתפיחים, מברישים בביצה, מפזרים גרגרים ואופים.

 

לחמנייה קשר (2) יוצרים מכדור בצק גליל מאורך באורך 20 ס"מ. יוצרים לולאת קשר פשוטה וסוגרים. בדרך זו מכינים את יתר הלחמניות מסדרים ברווחים על תבניות מרופדות בנייר אפייה.  מתפיחים, מברישים בביצה, מפזרים גרגרים לעיטור ואופים.

 

לחמניית שמינייה מחלקים את הבצק לכדורים ויוצרים גלילים מוארכים (30-25 ס"מ). יוצרים לולאה קטנה בקצה הקרוב אלינו, עם שארית קצרה.

 

מעבירים את הרצועה הארוכה מתחת לקצרה ומשחילים לתוך הלולאה הקטנה. סוגרים את הקצוות מלמטה. מניחים ברווחים בתבנית מרופדת בנייר אפייה, מתפיחים, מברישים בביצה, מפזרים גרגרים ואופים.

 

לחמניית שבלול מחלקים את הבצק לכדורים ויוצרים גלילים מוארכים (20-15 ס"מ) ומגלגלים בצורת שבלול מימין לשמאל.

מניחים ברווחים בתבנית מרופדת בנייר אפייה, מתפיחים, מברישים בביצה, מפזרים גרגרים ואופים.

 

לחמניות בשלל צורות

 

 

קבלו מבחר מתכוני חלות ולחמניות:

לחמניות מתוקות

לחמניות מתוקות עם משמשים ושוקולד

חלה עגולה ומעוצת

לחמניות מתוקות ומפנקות

לחמניות  פרג ממכרות

חלה מתוקה

לחמניות הפתעה





תגיות



חזרה




סקרים בטעם

לכבוד שבועות מה תעדיפו להכין?

הצג תוצאות בלבד

סדנאות בטעם

בחר סדנה (חובה)

 

תבשילי קדרה צמד מילים הבאים להסביר את הפלא המתרחש בסיר אחד גדול ורחב ובו עושר של חומרים המתבשלים על להבה קטנה קטנה (פעם זה היה...עוד

אין כמו מנת קינוח בסוף הארוחה לאירוח מפנק וסתם כשמתחשק משהו מתוק וטעים. ישנם קינוחים שצריך להקדיש להם ימים ושעות רבות מרוב שלבים...עוד

נפלאות הפילו - הכרות עם בצק עלים להכנת סיגרים.  הללו עשויים מעלי בצק פריכים ודקיקים, עגולים, מחוספסים מעט ושקופים.   נוהגים...עוד

סדנה מיוחדת למופלטה ומתוקים בעקבות פניות ובקשות רבות פסקל פותחת סדנת ספיישל מימונה - סדנה מיוחדת למתוקים ולמופלטה לכבוד המימונה. הסדנה...עוד

סדנה מיוחדת לקראת חג השבועות - מאכלים ומתוקים בתוספת פינוקים עם גבינות ירקות ופירות. כמו כן נכיר מטעמי עדות לחג השבועות.   נלמד...עוד

ירקות,דגנים וקטניות - כיום הכול מקפידים לשמור על  תזונה נכונה ובכך שומרים על בריאות  טובה.   תזונה נכונה  מתחילה...עוד

הקוסקוס הוא מהסמלים הבולטים והמוכרים ביותר של המטבח הצפון אפריקני.   כל עדה פיתחה טכניקה אופיינית להכנתו, וכל בית מתגאה בגרסה...עוד

בטעם של אמא  -  שלל מתוקים מעניינים, צבעוניים, מורכבים, ממולאים, מקופלים, מגולגלים, מטוגנים ועוד...   בסדנה נלמד על כל...עוד

אין כמו ניחוח אפיית לחם איכותי, לחם של בית , פיתות, חלה, פוקאצ'ה ... המגע  של לחם טרי , ניחוחו, צליל החיתוך והטעם הנפלא ......עוד

שבת בצהריים. אמצע החורף, בחוץ מנשבות רוחות וגשם יורד לפרקים, רובנו ספונים בבתים מחכים בקוצר רוח ל"מלכת השבת" - הקדירה הלוהטת ...עוד

שתי סדנאות בוטיק מיוחדות נפתחות בהתאם להזמנה ולימים מבוקשים.         א- סדנת מסיבת רווקות.    ב-...עוד

מבחר סדנאות מיוחדות לילדים עכשיו לקראת החופש הגדול.    במשך חמישה ימים  מבשלים, אופים ונהנים כל יום נושא אחר .   חמישה...עוד

אחד הדברים המזוהים ביותר עם החורף הוא המרק. מרק מהביל המזמין את הסובבים לטעימה נהדרת ומחממת.   אפשר להכין מרק מדי יום ביומו...עוד

כיסני בצק ממולאים - כל מטבח מתהדר בבצקים מיוחדים שסוד הכנתם נשמר היטב. בצקים שנילושו ועובדו היטב, נפתחו עד דק ומולאו במיליות שונות...עוד

בטעם של אמא -  ירקות ממולאים מזוהים עם ניחוחות בית אמא ובעיקר מהווים זיכרון ילדות נפלא.   שלל סירים מבעבעים על כיריים,...עוד

אנשים רבים שואלים אותי איך אפשר לדאוג למשק הבית בצורה מסודרת מבלי להשקיע את מירב הזמן הפנוי? בישול והכנת מזון טרי הפכו בשנים...עוד

אפייה היא פלא. ממוצרים בסיסיים אנו יוצרים תערובת הנשלחת אחר כבוד לתנור.   אם מציצים דרך דלת הזכוכית אפשר לראות את הקסם מתרחש....עוד

  ODT יצירתי ומעניין לאירגון שלכם,  דרך החשיפה למושגים מעולם האפייה לומדים כיצד להשיג מטרות ויעדים בניהול האירגון שלכם,...עוד

שם מלא (חובה)

טלפון (חובה)

אימייל (חובה)

כתובת מגורים

Sending ...

לפרטים נוספים על הסדנאות

© כל הזכויות על המתכונים, הצילומים והתכנים המתפרסמים בפורטל שמורות לפסקל פרץ-רובין. אין לעשות כל שימוש מסחרי / שיווקי במידע באתר ללא קבלת אישור מפורט בכתב מפסקל פרץ-רובין
think and well
צילומים: פסקל פרץ-רובין, דרור כץ